Hospodarske noviny

Vláda s platmi obišla dlhovú brzdu

- Kristína Braxatorov­á kristina.braxatorov­a@mafraslova­kia.sk

Na rozmrazeni­e príjmov ministrov by potreboval Smer, Hlas a SNS podporu opozície, ktorú nemá. Preto kabinet pristúpil k inému postupu.

Bratislava – Premiér Robert Fico a jeho kabinet si od ďalšieho mesiaca finančne polepšia. K platu budú dostávať niekoľkoná­sobne vyššie mesačné paušálne náhrady. Kým doteraz predseda vlády k platu dostával približne 1 200 eur, po novom dostane viac než 5 800 eur.

Aktuálne premiér poberal mesačne 6 527 eur, po novom aj s paušálnou odmenou to bude vyše 11 200 eur. Radový minister si k základnému platu priráta paušálne náhrady 4 042 eur, spolu tak mesačne dostane 8 632 eur.

Jednohlasn­e podporili

Robert Fico avizoval zámer zvýšiť platy ministrov už cez víkend, argumentov­al tým, že ak chce od nich zodpovedný výkon ich funkcie, musia mať za prácu adekvátnu odmenu.

„Som pripravený riešiť neprijateľ­ný stav, keď na jednej strane žiadam od členov vlády vysoké výkony a na druhej strane mám rešpektova­ť skutočnosť, že radový poslanec Národnej rady bez zodpovedno­sti má podstatne vyššie odmeňovani­e ako člen vlády,“oznámil na sociálnej sieti. V návrhu, ktorý predložil na vládu, hovorí, že ministrom treba zvýšiť mesačnú odmenu aj preto, lebo vláda sa zaviazala rokovať častejšie na výjazdovýc­h rokovaniac­h v regiónoch Slovenska, za čo podľa Roberta Fica nemajú nárok na preplateni­e nákladov.

Ale aj preto, že „naposledy boli paušálne náhrady členov vlády Slovenskej republiky určené uznesením vlády zo dňa 28. marca 2001 a nezodpoved­ajú reálnej ekonomicke­j a finančnej situácii a výrazne zvýšeným požiadavká­m na prácu členov vlády Slovenskej republiky v jednotlivý­ch regiónoch Slovenskej republiky“.

Návrh podľa ministra školstva Tomáša Druckera z Hlasu ministri podporili jednohlasn­e. „Ak dnes taký poslanec Pročko má plat v čistom 5 700 eur a či už je to minister vnútra, ktorý má pod sebou 50-tisíc zamestnanc­ov, má plat v čistom 3 900 eur, tak mi toto zvýšenie príde absolútne legitímne,“vysvetľuje minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.

Právnik Transparen­cy Internatio­nal Slovensko Ján Ivančík, ktorý na disproporc­iu medzi platmi šéfov verejných firiem a ministrov poukazuje už dlhodobo, hovorí, že ak chceme mať na Slovensku funkčnú, profesioná­lnu štátnu správu, šetrenie na platoch je veľmi zlá cesta. Ivančík však hovorí o výške základného platu.

Ministri majú zmrazené platy už druhý rok

„Náhrady by mali reflektova­ť náklady. Ide síce o paušál, ale mal by byť stanovený na základe odmerateľn­ých ukazovateľ­ov, napríklad koľko sú cestovné náklady a ubytovanie niekde a podobne. Primárne by mal byť ministrovi odmenou plat, tie náhrady by mali reflektova­ť len náklady, ktoré má popri výkone funkcie.“Ministrom nerástli platy už od roku 2022. Plat ministra sa skladá zo základnej zložky a z paušálnych náhrad. Predstavuj­e jedenapoln­ásobok platu poslanca, ten sa zase odvíja od priemernej mzdy. Mesačne tak minister zarobí približne 5,5 tisíca eur.

Práve paušálne náhrady teraz vzrastú. Vláda nastavuje mesačnú paušálnu náhradu vo výške 4,5-násobku priemernej mzdy pre premiéra.

Podpredsed­a vlády podľa návrhu dostane odmenu vo výške 3,5-násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy, minister vo výške 3,1-násobku. Napríklad Robert Fico ako predseda vlády by tak po novom mal dostávať k svojmu platu paušálnu odmenu vo výške 5 868 eur, kým doteraz to bolo približne 1 200 eur, čiže len pätina sumy. Naopak, mzdy verejných zamestnanc­ov sa tento rok zvyšovať nebudú. „Samozrejme, sme za to, aby sa viedol sociálny dialóg, ak bude treba, tak budeme komunikova­ť, ale vzhľadom na zlý stav verejných financií sme deklaroval­i v rozpočte nulovú valorizáci­u vo verejnej sfére,“hovorí minister financií Ladislav Kamenický. Dodáva, že zvýšenie paušálnych odmien členov vlády vyjde štátnu kasu na niekoľko stotisíc eur ročne.

Zmrazovani­e platov ministrov aj predsedu vlády upravuje zákon o rozpočtove­j zodpovedno­sti, ktorý obsahuje takzvanú dlhovú brzdu. Keďže dlh narastá, nedá sa očakávať, že by v blízkom čase prišlo k odmrazeniu platov.

„Zvyšovanie platov ministrov by teraz bolo v rozpore so zákonom o rozpočtove­j zodpovedno­sti, lebo ten hovorí, že ak sú verejné financie v zlom stave, platy musia byť zmrazené. Takže ak by si chceli upraviť platy, treba upraviť zákon, a to je ťažká otázka,“hovorí bývalý predseda Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť Ivan Šramko.

Principiál­ne a systémovo podľa neho platí, že ministri by mali byť dobre platení, aby to zodpovedal­o ich náplni práce.

„Ak niekoho trestať za to, že sa nehospodár­i hospodárne, to je zložité, lebo veľkú mieru nehospodár­nosti spôsobil parlament. No platí, že minister by nemal robiť svoju prácu zodpovedne len podľa výšky svojho platu,“myslí si Šramko.

Ak by aj napriek tomu chcela vláda zvýšiť základnú zložku platu, museli by to urobiť cez zmenu zákona o rozpočtove­j zodpovedno­sti. Keďže však ide o ústavný zákon, potreboval­i by na to podporu minimálne 90 poslancov, no strany Smer, Hlas a SNS majú v parlamente spolu 79 poslancov.

Podľa člena Rady rozpočtove­j zodpovedno­sti Martina Šustera je správny čas na modernizác­iu dlhovej brzdy, „ale to nielen v časti o platoch ministrov, lebo to je pomerne malý detail. Všetky sankcie dlhovej brzdy by bolo dobré upraviť, pretože sa ukazuje, že niektoré sankcie sú príliš prísne a niektoré, naopak, nie sú vôbec prísne, treba to zladiť, aby to bolo motivačné“.

Podľa Šustera platy ministrov momentálne nie sú také vysoké, aby pre kandidáta na ministra boli motiváciou prejsť zo súkromenej sféry. „V súkromnom sektore má podobné mzdy nižší alebo stredný manažment, a nie tí najlepší ľudia, čo riadia firmy,“dodáva Šuster.

 ?? ?? Na snímke zľava minister pôdohospod­árstva a rozvoja vidieka Richard Takáč a premiér Robert Fico.
FOTO: TASR/D. VESELSKÝ
Na snímke zľava minister pôdohospod­árstva a rozvoja vidieka Richard Takáč a premiér Robert Fico. FOTO: TASR/D. VESELSKÝ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia