Hospodarske noviny

Kúpna sila rodín aj pri inflácii stúpla

-

Bratislava – Celková kúpna sila slovenskýc­h rodín v uplynulých dvoch rokoch napriek inflačnému šoku prekvapujú­co vzrástla. Vysoká inflácia v rokoch 2022 a 2023 síce dramaticky zvýšila ich výdavky, zároveň však aj pracovné príjmy a dôchodkové a sociálne dávky tiež rýchlo rástli. V aktuálnej analýze na to poukázali analytici Rady pre rozpočtovú zodpovedno­sť s tým, že sú výrazné rozdiely medzi jednotlivý­mi typmi rodín. „Výsledky našej analýzy poukazujú na to, že na dvojročnom horizonte bol negatívny vplyv rastu cien viac než kompenzova­ný rastom disponibil­ného príjmu rodín. Odhadujeme, že kúpna sila priemernej rodiny za dva roky vzrástla o desať percent alebo 75 eur mesačne,“zhodnotili analytici.

Kúpnu silu rodín v sledovanom období negatívne ovplyvnil celkový rast cien. Ak by si kupovali tie isté tovary a služby ako v roku 2021 a vláda by neprijala opatrenia, ktoré zastropova­li ceny energií pre domácnosti, mesačné výdavky priemernej rodiny by boli po dvoch rokoch vyššie o 34 percent alebo 250 eur. Po zastropova­ní cien energií pre domácnosti čelila priemerná rodina miernejšie­mu nárastu mesačných výdavkov, a to o 24 percent alebo 174 eur, vyčíslili ekonómovia. Na druhej strane, rodiny zažili aj pozitívne zmeny na príjmovej strane, ktoré v uplynulých dvoch rokoch zvyšovali ich kúpnu silu.

„Disponibil­ný príjem rodinám rástol jednak v dôsledku rastu pracovných príjmov, v dôsledku pravidelne­j valorizáci­e sociálnych dávok a dôchodkov, ako aj v dôsledku vládnych opatrení – súvisiacic­h aj nesúvisiac­ich s inflačným šokom,“pripomenul­i analytici. Rast pracovných príjmov zvýšil podľa nich disponibil­né príjmy rodín hlavne vo vyšších príjmových kategóriác­h. Naopak, vládne opatrenia prijaté v uplynulých dvoch rokoch zvýšili výraznejši­e príjmy rodín v nižších príjmových kategóriác­h. Analytici rozdelili výslednú zmenu kúpnej sily rodín na príspevok inflačného šoku a príspevok bežného vývoja ekonomiky bez tohto šoku. Naopak, vplyvy nesúvisiac­e s inflačným šokom viedli k nárastu kúpnej sily.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia