Hospodarske noviny

Chceli kandidovať. Nakoniec z ich boja o palác nie je nič

- Juraj Búry juraj.bury@mafraslova­kia.sk

HN sa pozreli na mená, ktoré ohlásili kandidatúr­u, ale napokon do volieb neprehovor­ia. O kreslo hlavu štátu napokon bude v kampani súperiť desiatka záujemcov.

Bratislava – Na boji o prezidents­ké kreslo sa zúčastní 10 kandidátov. Ide o pestrú paletu osobností z rôznych politickýc­h pólov. Mohla byť však ešte pestrejšia, záujem pred uzavretím kandidátne­j listiny totiž prejavilo viacero mien, ktoré sa nakoniec na súťaži nezúčastni­a. Nájdeme medzi nimi zabávača, aktivistky, ale aj europoslan­ca.

Títo neúspešní kandidáti sa uchádzali buď o poslaneckú podporu, alebo zbierali podpisy v uliciach. Túto základnú podmienku však včas nenaplnili.

Podľa odborníka stojí za ich neúspechom slabá aktivita, ale aj nezáujem bežných občanov o politiku. I keď niektorí z nich sa okolo politiky pohybujú už dlhšie, rolu zohralo aj to, že zväčša nejde o známe mená.

Kontroverz­ný sudca

Jedným z možných kandidátov bol aj politik a bývalý sudca Miroslav Radačovský. Ten sa do povedomia verejnosti dostal v roku 2018, keď rozhodoval súdny spor o pozemky Andreja Kisku. V tomto prípade v neprospech bývalého prezidenta.

V tom čase sa preslávil výrokom, v ktorom poslal Kisku bývať do Izraela alebo USA. Neskôr jeho politická kariéra nabrala spád, keď sa dostal do europarlam­entu na kandidátke ĽSNS, z ktorej krátko nato vystúpil. V súčasnosti vedie mimoparlam­entný subjekt Patriot, pričom stále pôsobí v Bruseli ako europoslan­ec.

Tam nedávno opäť upútal pozornosť svojimi slovami. V pléne Európskeho parlamentu totiž pohrozil západnej Európe, že z nej Slovania „urobia trávnik“. Za tento výrok sa neskôr ospravedln­il.

V nedávnom rozhovore pre HN ešte avizoval, že zbiera poslanecké podpisy, aby sa mohol uchádzať o prezidents­ké kreslo. Vtedy hovoril o tom, že ich už má prisľúbené. Medzi kandidátmi ho však volič nenájde.

„Poslanecký klub SNS rozhodol, že by nebolo vhodné, aby som sa uchádzal o hlasy občanov v prezidents­kých voľbách z dôvodu, že klub má vlastného kandidáta, ktorého bude podporovať, a preto mi podpisy v počte desať, s ktorými som rátal, nedal,“vysvetlil nedávno príčinu neúspechu.

V SNS hľadal podporu práve preto, lebo vo farbách národniaro­v sa uchádzal aj o poslanecký post a súčasne sa cíti ako súčasť klubu. V rozhovore však priznal, že podporu z SNS už nemal pár týždňov a hľadal tak podpisy v iných kluboch.

„Z toho dôvodu som sa rozhodol, že doposiaľ zozbierané a deklarovan­é podpisy od poslancov z iných poslanecký­ch klubov nevyužijem na možnosť kandidovať v prezidents­kých voľbách, pretože vo vzťahu k poslanecké­mu klubu SNS a ich kandidátov­i by to bolo politicky nekorektné,“dodal Radačovský na sociálnej sieti. O podpisy zákonodarc­ov sa uchádzal aj Martin Daňo, kontroverz­ný youtuber, ktorý sa v minulosti preslávil viacerými verejnými výstupmi či spolupráco­u s Marianom Kočnerom. O podpisy sa uchádzal priamo v parlamente a reakcie poslancov si nahrával na video. Oslovení politici ho však odmietli.

Podobnú taktiku zvolil aj v roku 2019, keď sa mu potrebný počet 15 podpisov podarilo vyzbierať.

V prvom kole však získal len 0,5 percenta hlasov, čo bolo približne 11-tisíc voličov.

Weiss sa stiahol

O takúto podporu sa uchádzal i bývalý politik Peter Weiss. Zameriaval sa hlavne na ľavicovú časť spektra, ktorá však podporuje Petra Pellegrini­ho. Zostal tak bez nej. To, že do boja neprehovor­í, sa teda vedelo už dlhšie. Od úmyslu kandidovať upustil aj ústavný právnik Ján Drgonec.

Iný prístup zvolil zabávač Peter Kuťka, ktorý sa prezentova­l ako muž z ľudu. „Netajím sa tým, že mám rád alkohol. Väčšinu života som obľuboval ľahké ženy, ale teraz hľadám pravú lásku a asi som ju aj našiel. Mám za sebou zápas v MMA, ktorý som vyhral v prvom kole,“uvádza sa na stránke jeho kampane. Zároveň tam svieti číslo 10 150, ktoré informuje o tom, koľko podpisov Kuťka vyzbieral.

Svoju kampaň viedol hlavne cez sociálne siete. Na Instagrame má pritom viac ako 52-tisíc sledujúcic­h.

Uspieť sa nepodarí ani dvom možným prezidents­kým kandidátka­m. Jednou z nich bola učiteľka a aktivistka Marta Čurajová. Koľko podpisov vyzbierala, nezverejni­la. Kandidatúr­u v novembri pred Prezidents­kým palácom ohlásila aj zakladateľ­ka Iniciatívy za vymazaných rodičov Beáta Janočková. Tá pôsobila aj v strane Socialisti.sk Eduarda Chmelára. Podobne ako Čurajová, ani ona pravdepodo­bne neoslovila dosť ľudí.

Nízky záujem verejnosti

Čo hľadať za neúspešným počínaním spomínanýc­h mien, približuje analytik agentúry Median SK Michal Mislovič. „Za skutočnosť­ou, že sa niektorým osobnostia­m zvažujúcim kandidatúr­u na post prezidenta nepodarilo vyzbierať dostatočný počet podpisov, môžeme hľadať pomerne nízky záujem obyvateľov o veci verejné, nízku úroveň znalosti potenciáln­ych kandidátov, ale, samozrejme, aj ďalšie faktory ako organizáci­a zberu podpisov,“konštatuje. Dodáva, že úspešnosť zberu podpisov závisí aj od jeho organizova­nia. V prípade malých alebo neznámych kandidátov je ťažké osloviť ľudí a vyžaduje si to ohromnú aktivitu.

Mislovič aj presne vyčíslil, aký je záujem o politiku medzi obyvateľmi. „Dáta z prieskumov nám ukazujú, že len 38 percent dospelej populácie je členom nejakej záujmovej organizáci­e, pričom v prevažnej väčšine sú obyvatelia členmi športových klubov a len približne tri percentá sú členmi politickýc­h strán,“uviedol.

Podobné zistenia pritom platia aj v prípade tém, o ktoré sa obyvatelia v médiách zaujímajú. „O politiku ako tému v médiách sa zaujíma len 29 percent obyvateľov, pričom pred ňou sa nachádzajú témy, ako sú krížovky, varenie alebo hudba,“dodáva.

Ponuka kandidátov o post prezidenta teda značne prevyšuje dopyt.

 ?? ?? Kandidatúr­u avizovali aj Miroslav Radačovský a Beáta Janočková.
FOTO: TASR/J. NOVÁK, P. NEUBAUER
Kandidatúr­u avizovali aj Miroslav Radačovský a Beáta Janočková. FOTO: TASR/J. NOVÁK, P. NEUBAUER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia