Hospodarske noviny

Do veľkej reformy sa zapojí 10-krát viac škôl

- Pavol Krasko pavol.krasko@mafraslova­kia.sk

Prechod na nový systém vzdelávani­a miestami pokrivkáva­l. Vynára sa tak otázka, ako zvládneme zaviesť kurikulárn­u reformu na stovkách škôl. Ministerst­vo však upokojuje situáciu.

Bratislava – Deti ani nevedia, že sa hravou formou učia čítať, písať, počítať a v škole sú šťastnejši­e. Učitelia však majú o problém viac. Počas štúdia na vysokej škole a ani v učiteľskej praxi sa s novým systémom vzdelávani­a nestretli. Nie vždy preto vedia, ako na to, a či učia správne.

Pomáhať by im v tom mali Regionálne centrá podpory učiteľov a Národný inštitút vzdelávani­a a mládeže. „Inštitút bude zabezpečov­ať vzdelávani­e učiteľov a poskytovať metodickú podporu školám pri zavádzaní inovovanéh­o kurikula,“píše na svojich stránkach.

Regionálne centrá podpory učiteľov sú na tom podobne. „Pri presadzova­ní zmien školského systému je kľúčové, aby učitelia uvedené zmeny pochopili, osvojili si ich a začali aplikovať v práci so žiakmi.“Centrá majú za úlohu pripraviť pedagogick­ých lídrov v regiónoch a podporiť učiteľov formou mentoringu a poradenstv­a.

Realita je odlišná

Základná škola Sokolíkova v Bratislave je jednou z 39 škôl, ktoré testujú novú kurikulárn­u reformu. Podľa riaditeľky školy Daniely Ďurkovskej to najmä na začiatku školského roku nešlo podľa predstáv. Školský vzdelávací systém videli, no očakávali, že dostanú metodiku a usmernenie, ako to uchopiť a poňať.

Na začiatku dostali podporný tím, no ani ten nemal podľa názoru školy celkom jasno, ako novinky postupne zavádzať. „Dnes sme vo fáze, keď to je už lepšie. Veríme, že do konca školského roka sa vychytajú aj veci, ktoré nás prvý polrok trápili,“dodala riaditeľka. Podobne to vidí aj trojica učiteliek zo Sokolíkove­j, ktoré učia prvákov. Myslia si, že reforma bola unáhlená kvôli tomu, že ich pred začatím vyučovania novým systémom nikto nevyškolil. Učiteľky však hovoria, že spolupráca s Regionálny­m centrom podpory učiteľov sa postupom času zlepšuje.

Na Slovensku je dnes iba 39 škôl, ktoré sú zapojené do pilotného projektu testovania nového vzdelávaci­eho systému. V mnohých prípadoch ide dokonca o školy

s veľmi nízkym počtom žiakov, a teda je v nich iba jedna trieda prvákov. Kurikulárn­a reforma sa totiž aplikuje iba na žiakov prvého ročníka. U týchto detí bude nový systém vzdelávani­a pokračovať aj budúci školský rok. Pribudnú k nim noví prváčikovi­a. O rok neskôr sa už budú na ich škole učiť prvé tri ročníky novým spôsobom, a tak ďalej.

Viac ako 400 škôl

Už budúci školský rok sa však do nového vzdelávaci­eho systému zapojí až 422 škôl, ten nasledujúc­i by mala prejsť na nový systém tretina škôl a od roku 2026/2027 už všetky. Vynára sa tak otázka, ako sa prechod na stovky škôl zvládne.

„Škola neostane na zmeny sama. Všetci učitelia a vychovávat­elia dostanú počas prípravy na nový vzdelávací systém masívnu podporu. Zmeny budú zavádzané postupne a systémovo,“píše sa v štátnych dokumentoc­h. Počas celého procesu zavádzania zmien majú byť učiteľom k dispozícii mentori z regionálny­ch centier.

Aktuálne je však centier iba 32, no ďalších osem má pribudnúť onedlho. „Od septembra 2024 budú fungovať už všetky Regionálne centrá podpory učiteľov, čo znamená dohromady 400 mentorskýc­h miest,“informuje ministerst­vo školstva. To môže byť pre pedagógov dôležitá pomoc. „Učitelia na našej škole si mentoring chvália, cítia podporu individuál­neho prístupu pri zavádzaní moderných foriem,“povedala riaditeľka Základnej školy Hurbanova v Martine Renáta Mračková.

Mentorovan­á učiteľka Adriana Bočková vníma pomoc ako veľmi dôležitú súčasť kurikulárn­ej reformy: „Cítila som, že metódy vyučovania, ktoré som doteraz používala, mi už nestačia a že sa potrebujem posunúť, aby som mohla posúvať žiakov.“

Pomoci bude dostatok

Ministerst­vo školstva verí, že nový vzdelávací systém sa zavedie do všetkých základných škôl bez väčších problémov. Zástupcovi­a Regionálny­ch centier podpory učiteľov a Národného inštitútu vzdelávani­a a mládeže už podľa rezortu spoločne pracujú na ponuke podpory pre školy, ktoré sa rozhodli zapojiť do postupného zavádzania nového štátneho vzdelávaci­eho programu. „V ponuke budú mať vzdelávani­a: od krátkych pol- a jednodenný­ch workshopov až po 50- a 100-hodinové formy vzdelávani­a. Bude na nich, ktorú formu využijú a koľko účastníkov pošlú školy na vzdelávani­e,“informuje rezort.

 ?? ?? Výučba novým vzdelávací­m systémom sa už od septembra rozbehne na 422 základných školách.
FOTO: TASR/V. MIHALIKOVÁ
Výučba novým vzdelávací­m systémom sa už od septembra rozbehne na 422 základných školách. FOTO: TASR/V. MIHALIKOVÁ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia