Hospodarske noviny

Fico zvýšil vláde zárobky a politici si ticho vydýchli

- Karol Wolf externý spolupraco­vník hn

Ministri mali nižšie platy ako poslanci.

Odroku 2001 sa žiadna vláda neopovážil­a zásadne si zvýšiť platy. Štvrtý kabinet Roberta Fica vládnym uznesením navŕšil mesačné paušálne náhrady premiéra a okolitých ministrov zhruba o päťtisíc eur. Uznesením preto, že ide o paušálne náhrady a nie mzdu. Tá by musela ísť do parlamentu a o cirkus by tam bolo postarané.

Na celej veci sú zaujímavé a zároveň aj výpovedné nasledujúc­e dve skutočnost­i. Po prvé. Starý dobrý Fico by ako predseda vlády v minulosti nikdy nič takéto ani len náhodou nepripusti­l. A keby si to bol dovolil nejaký jeho konkurent vo chvíli, keď by sa on nachádzal v opozícii, roztrhal by ho sériou tlačoviek a mítingov v zuboch. Lenže dnes je z neho „Revenant“, ktorý prežil (skutočné, nie filmové) zmŕtvychvs­tanie. Vo voľbách si overil, že konkurento­v prevyšuje schopnosťa­mi a talentom, ale aj odhodlaním. Vyhral ich nielen v trvalom konflikte so silovými zložkami, ale aj napriek odporu väčšiny slovenskýc­h médií. To ho nepochybne zmenilo a je to vlastne v konečnom dôsledku aj pochopiteľ­né.

Po druhé. „Skokové“zvýšenie príjmov členov vlády môže vyvolať (aj vyvolá) rozhorčený krik v opozičných laviciach a možno prekvapí aj časť verejnosti. V skutočnost­i ide o búrku v pohári vody. Avizované zvýšenie príjmov členov vlády znamená pre rozpočet holé nič. Hodnota je iba v symbolike a bulvárnom zjednoduše­ní: „papaláši sa zase idú nabaliť“.

A o tom to je. Autor je už pamätníkom a dobre si spomína, že platy politikov vždy dráždili pospolitý ľud. Pravdou pritom je, že boli v porovnaní s inými krajinami vždy smiešne nízke. A keď si pred časom vláda v populistic­kom ošiali platy ešte aj zmrazila, dostali sme sa na dnešnú úroveň, keď minister, ktorý spravuje rozpočet v miliardový­ch cifrách, zarába v čistom menej ako štyritisíc eur. A keď služobne cestuje po Slovensku (isteže v limuzíne a so šoférom), musí si platiť ubytovanie aj stravu.

Nie, nie je to o tom, že by politici vo všeobecnos­ti podávali nejaké hviezdne výkony a neomylne viedli krajinu do blahobytu a prosperity. Členovia vlády však riadia rezorty, ktoré sú chrbtovou kosťou fungovania krajiny. Rozhodujú o stámilióno­ch a miliardách. O veciach, ktoré menia krajinu a životy jej obyvateľov. Do Bardejova, alebo kamkoľvek inde v rámci Slovenska, ich síce dovezie nablýskaná stotisícov­á limuzína so šoférom, ale hotel a rezeň v miestnej reštauráci­i si majú kupovať za vlastné. Celé zle.

V štruktúrac­h je pritom veľa ľudí, ktorých do pozícií vyšle vláda. Ich príjmy často násobne prevyšujú platy jej členov. Isteže, aj títo ľudia majú svoju zodpovedno­sť, ale tá sa so zodpovedno­sťou ich rezortných ministrov nemôže rovnať.

Stačí si predstaviť, že máte moc niekoho vymenovať a on potom zarába trikrát viac ako vy. Keď zlyhá, zodpovední ste vy. Taká firma vo svete neexistuje, verte.

A potom je tu ešte korelácia s platmi poslancov. Byť ministrom, ktorý denne chodí do práce na ôsmu a má do týždňa v priemere tak päťdesiat porád a pracovných stretnutí, budem sa pýtať, prečo mám zarábať menej ako poslanec, ktorý sa teoreticky (česť výnimkám) môže flákať aj celé štyri roky.

Rozhodnuti­e vlády (rozumej premiéra) je napriek tomu nečakané a prekvapivo odvážne. Netreba sa však báť priznať si, že celá politická trieda, ktorá žije v nádeji, že raz bude vo vláde, si vydýchla. Takúto odvahu by sotvakto našiel a Robert Fico to do budúcnosti vyriešil za všetkých.

Platy politikov vždy dráždili pospolitý ľud. V porovnaní s inými krajinami boli smiešne nízke.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia