Hospodarske noviny

Nové méty Mety

- Komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Meta Platforms má pred sebou ešte dlhú cestu k zdvojnásob­eniu svojej trhovej hodnoty, ale je na najlepšej ceste dosiahnuť dva bilióny dolárov. Firma veľmi efektívne využíva najnovšie výdobytky umelej inteligenc­ie, čo z nej v kombinácii so stabilne rastúcou a vernou fanúšikovs­kou základňou robí miláčika investorov hladných po ziskoch zabalených v pekných príbehoch.

Posledný kvartál to bola pre materskú firmu ksichtovej knihy – Facebooku – jedna veľká rozprávka o Snehulienk­e a siedmich trpaslíkoc­h. Tržby za tri mesiace do konca roka stúpli o 27,4 percenta na 40,11 miliardy dolárov, čím prekonala aj najdivokej­šie rastové sny analytikov. Zároveň naznačila, že príjmy si vďaka reklame udržia viac ako 20-percentné tempo rastu aj v roku 2024. Čerešničko­u na torte je, že prvýkrát v histórii vyplatí investorom 15-percentné dividendy. Ako keby dobrých správ nebolo dosť, Meta oznámila, že zvýši nákup vlastných akcií. V poslednom štvrťroku ich kúpila za 20,03 miliardy a plán zvýšila na 50 miliárd dolárov, čím zníži dostupné akcie na trhu o zhruba osem percent. Po hlbokom páde v rokoch 2021 a 2022, keď firma stratila 76 percent svojej hodnoty, je Meta späť na nových maximách.

Jediné, čo stojí v ceste fenomenáln­eho obratu, je pesimizmus analytikov pri revízii jej rastových cieľov. No ak sa firme darilo zdynamizov­ať tržby v prostredí slabnúcej ekonomiky a drahých úrokov, tak zlacnenie peňazí by jej malo priviať nový vietor do plachiet. S razanciou, s ktorou Meta prelomila súčasné cenové maximum, je ďalším cieľom na horizonte roka – dvoch tisícdolár­ová méta.

 ?? ?? Mário Blaščák
Mário Blaščák

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia