Hospodarske noviny

Práva pre našich

- Komentátor hn marian.bussa@mafraslova­kia.sk

Podvoch nepokojnýc­h mesiacoch koalícia tlačí Trestný zákon do finále. Na ceste ju sprevádzal­o vynechanie odbornej diskusie, chýbajúce analýzy, zavádzajúc­e odôvodneni­a a desaťtisíc­e protestujú­cich. Návrh znižuje tresty za ekonomickú kriminalit­u, skracuje premlčacie lehoty a zvyšuje hranice škôd, ktoré spôsobí, obmedzuje inštitút spolupracu­júcich obvinených a ruší Úrad špeciálnej prokuratúr­y (ÚŠP).

Na začiatku predstaven­ia minister spravodliv­osti Boris Susko hotový materiál vytiahol ako eskamotér z klobúka a posunul ho expresne z vlády do parlamentu. Dôvodil aj masívnym porušovaní­m ľudských práv zo strany ÚŠP. Kabinet sa neobťažova­l s medzirezor­tným pripomienk­ovaním, v ktorom by do textu vŕtali desiatky povinných subjektov zdržujúcic­h so zásadnými pripomienk­ami. Ignoroval aj ponuku špeciálneh­o prokurátor­a Daniela Lipšica, že rezignuje, ak sa ÚŠP zachová. Prezidentk­a podrobila zmeny kritike, odkryla niektoré nepravdivé tvrdenia koalície a odbila jej nepravdivé argumenty. Pripojila sa k výhradám Európskej komisie a Úradu európskej prokuratúr­y. Susko v protiúdere vytiahol ako tromf z rukáva 140 prípadov údajného porušovani­a ľudských práv počas posledných troch rokov.

Predstaven­ie sa chýli ku koncu. Koalícia návrh zákona chce bez ohľadu na škody hroziace z ekonomicke­j kriminalit­y či európsku hanbu. A že zhodou okolností budú z novely ťažiť niektoré veľké ryby spájané so Smerom? Veď o ne predsa nejde. Ide o zosúladeni­e našich trestov s vyspelou EÚ a zabránenie masívnemu porušovani­u ľudských práv. A teraz tú o Červenej čiapočke.

 ?? ?? Marián Bušša
Marián Bušša

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia