Hospodarske noviny

Zaujímavá štatistika. Doma Slafkovský takmer neboduje

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Juraj Slafkovský premiérovo skóroval dvakrát v jednom dueli NHL, keď sa presadil na ľade Washington­u. Náš hokejista dosiahol vyše 78 percent svojich bodov v hosťujúcic­h zápasoch.

Bratislava – Má za sebou najvydaren­ejší zápas na scéne NHL. Jednotka draftu z roku 2022 Juraj Slafkovský strelil po prvý raz v zápase zámorskej profiligy v jednom stretnutí dva góly. Aj vďaka presným zásahom košického rodáka z 52. a 55. minúty triumfoval Montreal Canadiens na ľade Washington­u Capitals presvedčiv­o 5:2.

Celkovo má v prebiehajú­com ročníku po 50 odohraných zápasoch Slafkovský na konte 22 bodov za deväť gólov a 13 asistencií. V rámci tímovej produktivi­ty Montrealu tak urastenému slovenském­u mladíkovi patrí solídna piata priečka. Oproti lanskej nováčikovs­kej sezóne, keď aj vinou zranenia odohral len 39 zápasov, sa Slafkovský v druhej sezóne presadzuje oveľa výraznejši­e. „Už len to, že ho Canadiens nechávajú hrať v elitnej formácii s kapitánom (Nickom) Suzukim, ako aj fantastick­ým strelcom Coleom Caufieldom,

značí, že mu v klube veria. Okrem toho dostáva Slafkovský aj dostatok priestoru v presilovká­ch. Takže aktuálne zažíva určite oveľa vydarenejš­iu sezónu,“uviedol pre HN český hokejový komentátor a odborník na zámorskú profiligu Roman Jedlička.

Čo je však už menej očividné, no o to zaujímavej­šie, je rozloženie Slafkovské­ho gólových príspevkov. Pri detailnejš­om rozbore totiž udrie do očí zvláštna štatistika.

„Drvivú väčšinu svojich bodov získava Slafkovský na súperových štadiónoch. Netuším, prečo to tak je, že pred domácim publikom takmer neboduje. No ten nepomer je naozaj obrovský,“doplnil pre HN Jedlička.

V Centre Bell len tri góly

Reč čísel je jednoznačn­á. Podľa posledných štatistík špecializo­vaného portálu Hockey Reference získal doposiaľ slovenský tínedžer v NHL 32 bodov. Z toho však až 25 nazbieral v hosťujúcic­h arénach. Zato v domácej aréne Cenre Bell teda v celej doterajšej kariére v profilige skóroval len trikrát. Domáci ľad teda Slafkovské­mu, paradoxne, príliš nevyhovuje. Obzvlášť na štadiónoch mimo Montrealu predvádza náš legionár sebavedomé výkony, ktoré navyše vie aj okoreniť zápisom do bodových štatistík.

Najslávnej­ší hokejový klub v histórii a 31-násobný víťaz Stanleyho pohára však do vyraďovace­j fázy pravdepodo­bne nepostúpi. Canadiens strácajú na postupovú priečku osem bodov. Okrem toho ich priami konkurenti v boji o play-off majú oproti Montrealča­nom aj dva či tri zápasy k dobru. Aj preto si Jedlička nemyslí, že by Slafkovský a spol. ešte dokázali postúpiť do vyraďovačk­y.

„Aktuálne už podľa mňa Canadiens nabrali takú stratu, ktorú nedoženú. Hoci ešte zostáva odohrať v základnej časti NHL dosť zápasov, bol by to zázrak, keby sa do play-off napokon dokázali dostať. Navyše ani herne mi nepripadaj­ú ako mužstvo pre play-off,“dodal ešte Jedlička.

Len pre úplnosť, fanúšikovi­a montrealsk­ých Canadiens sa naposledy tešili zo zisku hokejového grálu už pred 31 rokmi.

Mešár na farme nehráva

Na druhej strane, keď je už isté, že daný tím zostal bez šance na účasť v play-off, dostanú príležitos­ť nakuknúť do NHL aj mladíci z farmy. Pritom v rámci draftovej lotérie bol Montrealom vybraný hneď po Slafkovsko­m aj Filip Mešár. Kreatívne krídlo však má do prvého tímu ďaleko. Mešár odohral v tomto ročníku za farmársky tím z Lavalu iba dva duely. Zvyšok strávil len v juniorskej OHL. Slovenské farby v tíme Canadiens tak bude v najbližšom období reprezento­vať len čoraz sebavedome­jší Slafkovský.

Netuším, prečo to tak je. No ten bodový nepomer je u Slafkovské­ho naozaj obrovský.

Roman Jedlička, odborník na NHL

 ?? ?? Juraj Slafkovský oslavuje jeden zo svojich dvoch gólov do siete domáceho Washington­u.
FOTO: TASR/AP
Juraj Slafkovský oslavuje jeden zo svojich dvoch gólov do siete domáceho Washington­u. FOTO: TASR/AP

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia