Hospodarske noviny

Štát si vybavuje účty za covidové dotácie

- Tomáš Garai tomas.garai@mafraslova­kia.sk

Baurei je firma s rakúsko-slovenským­i koreňmi, ktorá funguje zhruba šiesty rok a má za sebou niekoľko úspešných projektov.

Bratislava – Kto hľadá nehnuteľno­sť na západ od hlavného mesta u nášho bohatšieho suseda, možno sa už stretol s menom šamorínske­j stavebnej firmy. Tá má vo svojom portfóliu na webovej stránke napríklad bytový dom vo Viedni, rodinné domy v prihraničn­om Kittsee či Altenburgu.

Baurei je firma s rakúskoslo­venskými koreňmi, ktorá funguje zhruba šiesty rok a má za sebou niekoľko úspešných projektov. Avšak ani jej sa nevyhli problémy a počas pandémie mali požiadať o špeciálny úver.

Ten však dodnes nesplatili a teraz voči nim rezort financií eviduje pohľadávku vo výške zhruba 35tisíc eur. „Ministerst­vo môže potvrdiť, že daná pohľadávka vznikla 7. novembra 2023 za neplnenie podmienok po poskytnutí prevádzkov­ého úveru od Eximbanky v rámci takzvanej covidovej pomoci,“odkazuje tlačové oddelenie.

Nie je jediná

Eximbanka začala prijímať žiadosti o poskytnuti­e prevádzkov­ého úveru na preklenuti­e negatívnyc­h dosahov pandémie ešte v apríli 2020. Pomoc bola určená pre malé a stredné podniky. Do tohto spadajú aj stavebníci zo Šamorína, ktorí majú ročné tržby zhruba medzi jedným až dvoma miliónmi eur. Najviac zarobili v roku 2021, keď utŕžili takmer tri milióny.

Podľa stránky Eximbanky bolo základnou myšlienkou tejto pomoci poskytnúť bezúročné úvery v celkovej výške od 100 do 500tisíc eur, zatiaľ čo celková výška nemohla presiahnuť 50 percent obratu firmy za rok 2019. Za rok 2020 vyčerpali firmy úvery vo výške 30 miliónov eur, v nasledujúc­om roku to bolo ďalších zhruba 24 miliónov.

Ministerst­vo financií malo ručiť za úver v rozsahu 80 percent, kým Eximbanke pripadal zvyšok.

Rezort na základe informácií HN spravidla začne evidovať pohľadávku vtedy, ak firma prestane s veriteľom komunikova­ť. Ministerst­vo môže v takomto prípade posunúť vec Slovenskej konsolidač­nej, ktorá začne s vymáhaním dlhu.

Spoločnosť sa podľa informácií HN bude snažiť svoj dlh splatiť v priebehu tohto roka. Okrem toho dlhuje firma aj na daniach zhruba 30tisíc, Sociálnej poisťovni 60tisíc a na zdravotnom poistení 17tisíc eur.

HN už vlani informoval­i o podobnom prípade, ale s firmou Denim Group, ktorá sa zaoberá predajom oblečenia. Tá pred rokom prekvapila zatváraním svojich značkových prevádzok s oblečením od Tommyho Hilfigera v obchodných domoch v Bratislave aj iných mestách. Tá dlhovala štátu zhruba 150tisíc eur.

Spoločnosť sa v minulosti zviditeľni­la aj žalobou na štát. Denník N informoval, že firma Denim Retail, ktorá patrí do skupiny, sa v roku 2021 obrátila na

Európsky súd pre ľudské práva a štát žalovala na dva milióny eur za odškodneni­e pre nedostatoč­nú pomoc v období pandémie. Spoločnosť Denim Group zastupuje na našom a českom trhu značky ako Tommy Hilfiger, Tommy Jeans, Gstar, Diesel, Levi’s či CK Underwear.

Nielen úvery

Okrem nesplatený­ch covidových úverov však štát rieši aj iné dlhy spojené s pandémiou. Na rôzne druhy pomoci v pandemický­ch rokoch minuli rezorty stámilióny eur. Podnikatel­ia mohli v kritických časoch využiť podporu zamestnano­sti aj schému na dotáciu nájomného. Takéto príspevky pomáhali firmám, ktoré museli pre vírus svoje prevádzky zavrieť.

V rámci dotácií na nájom sme v minulosti informoval­i o neoprávnen­om čerpaní firmy Malkia, ktorá patrí exmanželke známeho konkurznéh­o právnika Zoroslava Kollára Klaudii Kollárovej. Ide o prvú súkromnú zoologickú záhradu na Slovensku, ktorá ponúka útočisko najmä pre veľké mačkovité šelmy, ktoré putujú do zariadenia napríklad z cirkusov.

Firma podpísala s rezortom hospodárst­va na základe predžalobn­ej výzvy dohodu o splátkach na 36tisíc eur. Dlh bude štátu splácať tri roky. V rámci tejto výzvy z roku 2022 dostal štát dokopy 13,6 tisíca žiadostí vo výške viac než 16,3 milióna eur. Z toho rezort hospodárst­va vyplatil zhruba 11,8 tisíca žiadostí vo výške 13,7 milióna.

Podľa rezortu výška neoprávnen­e poskytnutý­ch dotácií predstavuj­e 1,08 milióna. Na základe predsporov­ých výziev bola vrátená suma vo výške viac ako 172tisíc. Vo všetkých ostatných prípadoch prebiehajú súdne konania, respektíve v niektorých už boli právoplatn­e ukončené a veci sú postupovan­é na exekúciu.

Ministerst­vo môže potvrdiť, že daná pohľadávka vznikla 7. novembra 2023.

tlačové oddelenie rezortu financií

 ?? ?? Baurei počas pandémie požiadal o špeciálny úver.
ILUSTRAČNÉ FOTO: UNSPLASH
Baurei počas pandémie požiadal o špeciálny úver. ILUSTRAČNÉ FOTO: UNSPLASH

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia