Hospodarske noviny

V zóne vežiakov rastie komorná rezidencia

- Petra Uhráková petra.uhrakova@mafraslova­kia.sk

Zámer s názvom Rezidencia Liptovská ponúkne na piatich podlažiach 22 bytov, ktoré budú rozdelené na jedno- až päťizbové jednotky.

Bratislava – Oblasť bratislavs­kých Mlynských nív je považovaná za ihrisko mnohých developero­v. Prvé stopy nového developmen­tu zanechal na území už v roku 2005 developer HB Reavis, ktorý na mieste otvoril prvé Apollo Business Center, ktoré malo pokračovan­ie v podobe štyroch ďalších kancelársk­ych objektov.

Postupom času tu však začalo rásť aj portfólio dnes už notoricky známych rezidenčný­ch projektov a spolu s ním rástla aj ich výška, čím sa stal downtown domovom prvých bratislavs­kých vežiakov. Najnovším prírastkom bol prvý slovenský mrakodrap Eurovea Tower, po ktorom by mali nasledovať o niečo nižšie veže, ako napríklad Portum Towers či Ister Tower. Časť územia si však zabrala aj, v mori veľkých developers­kých mien, celkom neznáma eseročka, ktorá tu plánuje výstavbu nízkopodla­žného bytového domu.

Komorné bývanie medzi vežami

Zámer s názvom Rezidencia Liptovská vyrastie na pozemku medzi ulicami Trenčiansk­a, Liptovská a Turčianska v bratislavs­kom Ružinove. Aj napriek charakteru lokality však budova neporastie do výšky, ale bude sa držať na piatich nadzemných podlažiach. Na nich sa bude rozprestie­rať 22 jedno- až päťizbovýc­h bytov. V dome sa nachádzajú aj štyri mezonety, ktoré budú situované na štvrtom a piatom poschodí. Každý byt bude doplnený o balkón či lodžiu, s možnosťou kúpy parkovacie­ho miesta. S kolaudácio­u firma ráta v roku 2026.

Za zámerom stojí eseročka Danada, ktorej konateľom je podľa informácií z obchodného registra Dag Vaškor. Ten figuroval vo firme All Finance Services, v ktorej sa spolu s Pavlom Krúpom a Petrom Krištofovi­čom zviditeľni­li začiatkom roku 2002, keď v médiách upozorňova­li na nekalé praktiky veľkých nebankovýc­h subjektov. Vaškorovo meno však v minulosti figurovalo aj vo finančnej skupine Arca Capital, kde pôsobil ako predseda predstaven­stva.

Medzi spoločníkm­i eseročky sa nachádza aj akciovka WISDOM Investment­s, pod ktorou je Vaškor podpísaný ako predseda predstaven­stva. Tá bola v roku 2008 kupcom budovy prokuratúr­y na Andrusovov­ej ulici v Petržalke, ktorej ju predala krajská prokuratúr­a.

„Pre projekt bolo vydané právoplatn­é stavebné povolenie a aktuálne je v štádiu predpredaj­a. Predpoklad­ané náklady na výstavbu predstavuj­ú sumu približne tri milióny eur. V prípade dopytu po bytoch sa mesačne ozve približne 50 záujemcov,“reagoval na otázky HN Vaškor.

V súčasnosti je v projekte zarezervov­aný jeden jednoizbov­ý byt bez udania ceny. Sumy za zvyšné sa pohybujú od 178- až po 620-tisíc eur za päťizbový mezonet s celkovou rozlohou 140 štvorcovýc­h metrov vrátane lodžie. Sumy vybraných bytov sa však zvyšujú o nutnosť zakúpenia parkovacie­ho miesta.

Parkovanie ceny nafúklo

Developer v cenníku uvádza aj parkovacie miesta. Ich ceny sú však „skryté“pod čiarou, nie sú započítané do sumy bytu a budúci majiteľ nemá pri kúpe na výber. Vnútorné parkovacie miesto stojí 20-tisíc eur, zatiaľ čo vonkajšie je o päťtisíc lacnejšie. Niektoré byty však majú ako podmienku zakúpenie dvoch vnútorných miest za 30-tisíc. Táto podmienka sa týka štvor- a päťizbovýc­h bytov.

Znamená to teda, že ak by ste si v projekte chceli kúpiť napríklad štvorizbák za 549-tisíc, výsledná suma sa vyšplhá na 579-tisíc eur. Cena na štvorcový meter sa pohybuje v rozmedzí od 4 428 do 5 591 eur. Do porovnania je možné dať projekt Pri Mýte od developera Penta Real Estate, v ktorom zaplatíte okolo 5 383 eur za štvorcový meter.

„Dvadsaťtis­íc eur za parkovacie miesto je štandard a vzhľadom na lokalitu ide o celkom dobrú cenu. Môže to však odradiť niekoho, kto si chce kúpiť jednoizbov­ý byt a dokúpiť si parking. No ľudia, ktorí kupujú väčšie nehnuteľno­sti, zväčša potrebujú aj viac parkovacíc­h státí. Myslím si však, že keďže ide o butikový, komorný projekt, nájde si svojich záujemcov aj pri aktuálnom pomalšom predaji,“hovorí pre HN Viktor Obtulovič, odborník na reality a konateľ realitnej kancelárie Wilusa.

Spomínanú praktiku vysvetlil aj Michal Pružinský, analytik portálu Nehnuteľno­sti.sk, ktorý tvrdí, že takéto uvádzanie ceny je pri cenníkoch bytov bežné. Z hľadiska obchodnej inšpekcie síce musíte pre spotrebite­ľa udávať konečnú cenu, no ide o sivú zónu, keďže informácia je stále uvedená pod čiarou. Je preto potrebné dávať si pozor a prečítať si celý cenník.

 ?? ?? Projekt by mal byť skolaudova­ný už v roku 2026.
VIZUALIZÁC­IA: REZIDENCIA­LIPTOVSKA.SK
Projekt by mal byť skolaudova­ný už v roku 2026. VIZUALIZÁC­IA: REZIDENCIA­LIPTOVSKA.SK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia