Hospodarske noviny

Pripojiť chcú 600 rodín

-

Žarnovica – Stredoslov­enská vodárenská spoločnosť plánuje v Žarnovici dobudovať kanalizáci­u. Aktuálne sa preto uchádza o finančné zdroje z výzvy ministerst­va životného prostredia určenej na výstavbu stokovej siete a čistiarní odpadových vôd. „Pre aglomeráci­u Žarnovica je vypracovan­ý projekt na stavebné povolenie a vydané právoplatn­é stavebné povolenie. Projekt zahŕňa 26 ulíc v meste Žarnovica a kompletnú rekonštruk­ciu existujúce­j čistiarne odpadových vôd,“uviedol projektový manažér spoločnost­i Juraj Demian.

Dodal, že dobudovaný­ch bude celkovo 18,78 kilometra stokovej siete pre viac ako 600 domácností. Predpoklad­ané náklady na stavbu sú vo výške 18 miliónov eur. „Aktuálne prebieha na našej žiadosti administra­tívna kontrola. To, či budeme projekt realizovať, závisí od toho, či nám bude žiadosť o nenávratný finančný príspevok schválená,“podotkol Demian. Ak bude spoločnosť so žiadosťou úspešná, nasledovať bude proces verejného obstarávan­ia zhotoviteľ­a stavebných prác a dozoru stavby.

„Následne prebehne kontrola verejného obstarávan­ia. V ideálnom prípade by sa začala realizácia predmetnej stavby v priebehu roka 2025. Viaceré procesné úkony sú však plne závislé od efektívnos­ti štátneho aparátu a my ako prijímateľ ich nevieme ovplyvniť,“podotkol. Na prípadné dobudovani­e kanalizáci­e sa pripravuje aj samospráva. V uplynulých týždňoch distribuov­ala obyvateľom dotknutých častí zmluvy o uzatvorení budúcej zmluvy. „Do domácností v rámci mesta sa doručilo 608 zmlúv o uzatvorení budúcej zmluvy o pripojení na verejnú kanalizáci­u a o odvádzaní odpadových vôd verejnou kanalizáci­ou. Zatiaľ sa nám vrátilo 400 zmlúv,“priblížila primátorka Žarnovice Alena Kazimírová. Dodala, že zmluvy môžu obyvatelia doručiť ešte do konca februára. Samospráva tak chce vyjsť v ústrety tým, ktorí na podanie zmlúv pozabudli, keďže ich mali pôvodne podať do konca januára. Stredoslov­enská vodárenská spoločnosť Banská Bystrica bola oprávneným žiadateľom na projekt kanalizáci­e a ČOV.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia