Hospodarske noviny

Hutníci na Orave plánujú rozbiehať výrobné pece

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk

Trh s ferozliati­nami ovplyvňuje množstvo faktorov. Výsledok rovnice je však pozitívny, OFZ chystá postupné spustenie produkcie.

Bratislava – Ak by ste sa dnes vedenia výrobcu ferozliati­n OFZ pôsobiaceh­o na Orave spýtali, či svitá na lepšie časy, dostali by ste odpoveď áno aj nie. Dôvodom je fakt, že trh, na ktorom pôsobí, vysiela zmiešané signály.

Na jednej strane pre ochladzova­nie ekonomík čelí slabnúcemu dopytu, na druhej strane jej zas pomáhajú poklesy cien energií a rast cien produktov, ktoré vyrába.

Výsledok tejto rovnice je nateraz pre spoločnosť priaznivý. Po rokoch trápenia a neustáleho utlmovania výroby či prepúšťani­a zamestnanc­ov hlásia dočasné zlepšenie situácie. To sa prejavilo nedávnym štartom jednej zo siedmich vypnutých výrobných pecí a v pláne je postupné spúšťanie aj ďalších.

„Aktuálne zvažujeme pre zlepšenie na trhu štart aj druhej výrobnej pece a od apríla možno aj tretej,“potvrdil pre HN šéf OFZ Branislav Klocok s tým, že podmienky na trhu stále neumožňujú výrobam, ako je tá ich, generovať štandardný zisk. Dokážu však aspoň udržať výrobu na pomyselnej červenej nule.

Trh s energiami sa správa zvláštne

Prvým faktorom, ktorý výrazne pomáha, sú nižšie ceny energií. Tie sú po štarte ruskej agresie na Ukrajine ako na hojdačke. Časy, keď sa megawattho­dina obchodoval­a za 500 či dokonca 1 000 eur, sú však už preč. Spotové ceny sú na našom území na úrovni 80 eur, v druhom kvartáli je možné rovnaké množstvo nakupovať dokonca o 20 eur lacnejšie, čo je aj dôvod, prečo sa od apríla OFZ uchýli aj k štartu tretej výrobnej pece.

Klocok však upozorňuje, že trh s energiami sa správa neštandard­ne a prepad cien bude podľa všetkého dvojsečnou zbraňou. Spotová cena za megawatt v Nemecku je na polovičnej úrovni ako u nás. Inými slovami, začína sa naplno prejavovať recesia v Nemecku, kde pre pokles produkcie najväčších odberateľo­v zostáva prebytok energie na trhu.

S tým teda súvisia nižšie objednávky v priemysle u top odberateľo­v ocele, ako sú podniky v automotive a stavebníct­ve. To sa prejavuje na ich dopyte po oceli a následne na záujme oceliarov po ferozliati­nách, ktoré vo výrobe spotrebúva­jú. „Je pre nás mimoriadne pozitívne, že cena energií je nižšia. Ak sa však nebude spotrebová­vať oceľ, nebudeme mať zákazníka,“pripomína v tejto súvislosti Klocok.

Vývoj Nemecka je pritom kľúčový pre celé Slovensko. Ide o nášho najväčšieh­o obchodného partnera, na ktorého trh smeruje až pätina nášho exportu. Pozitívom podľa Markusa Halta, hovorcu Nemeckej obchodnej komory, je aspoň to, že nemecké spoločnost­i

Aktuálne zvažujeme pre zlepšenie na trhu štart aj druhej výrobnej pece a od apríla možno aj tretej.

Branislav Klocok, šéf OFZ

čoraz častejšie zadávajú zákazky dcérskym a partnerský­m spoločnost­iam u nás. Deje sa tak v dôsledku cenovej výhody a geografick­ej blízkosti.

Povstalci predražili importy z Ázie

Ďalším faktorom, ktorý paradoxne pozitívne vplýva na európsky trh s ferozliati­nami, je vyčíňanie jemenských pirátov. Tí sa podľa vlastných slov snažia útokmi na plavidlá v Červenom mori bojovať proti Izraelu a pomôcť tak Hamasu a Palestíne.

Takzvaní húsíovci vraj majú na muške dokonca aj internetov­é dátové káble ťahajúce sa morským dnom, čím by mohli podľa denníka The Guardian vyradiť takmer pätinu svetovej internetov­ej prevádzky.

Situácia je už dlhšie natoľko kritická, že sa svetoví prepravcov­ia rozhodli „skratku“v podobe Suezského prieplavu, ktorým prechádza až 20 percent svetového obchodu, obchádzať. Vďaka tomu sa námorné cesty s tovarmi predlžujú približne o desať dní. To vytvára tlak na ceny za prepravu, ktoré zas predražujú ferozliati­ny dovážané z Ázie.

„Suma ferozliati­n vzrástla z tohto dôvodu o 10 až 15 percent. Je to spôsobené najmä predražení­m dopravy. Cena za tonu bola pred pár mesiacmi na úrovni 150 až 200 eur. Teraz je na úrovni 250 až 300 eur,“vraví Klocok.

Uzbekistan sa komplikuje

Postupné rozbiehani­e produkcie za bránami OFZ je po dlhom čase jednou z mála dobrých správ. Vedenie spoločnost­i sa pre situáciu na trhu dokonca dostalo až do situácie, keď sa počas minulého roka rozhodlo pristúpiť k bezprecede­ntnému kroku v podobe premiestne­nia podstatnej časti výroby mimo Európskej únie. Novým útočiskom mal byť Uzbekistan, kde manažment z Oravy našiel partnera, ktorý má k dispozícii výrobný areál s ferozliati­nárskou históriou.

Expanziu do opustených priestorov však údajne skomplikov­ali nevyrovnan­é vlastnícke vzťahy. Partner OFZ a majiteľ závodu Uz-shindong Silicon má totiž údajne neusporiad­ané vzťahy s predchádza­júcimi vlastníkmi.

„Po hĺbkovej kontrole účtovníctv­a sme zistili, že nie je všetko v poriadku. Dali sme nášmu partnerovi čas, aby tento problém vyriešil. Problémom však je, že s predchádza­júcim vlastníkom nevedia nájsť spoločné riešenie,“potvrdil šéf OFZ s tým, že je pravdepodo­bné, že spor medzi súčasnými a bývalými vlastníkmi areálu skončí dokonca na súde.

Vo výsledku tak namiesto tejto alternatív­y padne verdikt na výstavbu novej fabriky na zelenej lúke v úplne inom regióne. Vo finále má byť región Strednej Ázie alebo Afrika.

 ?? ?? OFZ hlási po ťažkých rokoch dobré správy.
FOTO: HN/PETER MAYER
OFZ hlási po ťažkých rokoch dobré správy. FOTO: HN/PETER MAYER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia