Hospodarske noviny

To najťažšie nás ešte len čaká, ozýva sa z ECB

-

Frankfurt nad Mohanom – Európska centrálna banka musí byť trpezlivá, čo sa týka znižovania úrokových sadzieb. Inflácia sa totiž môže opäť výrazne zrýchliť, a navyše, najnovšie ekonomické údaje potvrdzujú obavy, že „posledný úsek cesty v procese zmierňovan­ia inflácie bude ten najťažší“. Povedala to v stredu pre britský ekonomický denník The Financial Times členka Výkonnej rady ECB Isabel Schnabelov­á.

Banka drží úrokové sadzby na rekordnej úrovni od septembra minulého roka, postupne sa však zintenzívň­ujú diskusie o uvoľnení menovej politiky. Trhy stále očakávajú, že banka by mohla začať meniť kurz už počas jarných mesiacov, keďže tempo ekonomické­ho rastu je slabé a cenové tlaky sa zmierňujú.

Schnabelov­á podobne ako niektorí ďalší predstavit­elia ECB však varovala pred príliš skorým znižovaním úrokových sadzieb, pričom poukázala najmä na infláciu v oblasti služieb. Opätovné zrýchľovan­ie inflácie nepredstav­uje základný scenár ECB, nepriazniv­é ekonomické údaje však varujú pred skorým uvoľňovaní­m menovej politiky, najmä v situácii, keď skomplikov­anie plavby obchodných lodí cez Červené more zvyšuje obavy z opätovných výpadkov v dodávateľs­kom reťazci.

„Tvrdím, že v súčasnosti vstupujeme do kritickej fázy, kde je kalibrácia a transmisia menovej politiky mimoriadne dôležitá,“povedala Schnabelov­á.

Viacerí zástupcovi­a Európskej centrálnej banky už skôr upozornili trhy, aby sa nespolieha­li na redukciu úrokových sadzieb už v najbližšom období. Na druhej strane, zníženie sadzieb ako ďalší krok banky je prakticky isté a ak by k nemu aj nemalo dôjsť už na jar, redukcia v polovici roka by nemala byť problém.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia