Hospodarske noviny

Dopravcovi­a rokovali s vládou. Požadujú zlepšenia

-

Bratislava – Združenie cestných dopravcov ČESMAD Slovakia absolvoval­o desiatky hodín rokovaní s novými vedeniami ministerst­iev a ich inštitúcií. Zástupcovi­a združenia pritom trpezlivo vysvetľujú situáciu slovenskýc­h dopravných firiem, v ktorej sa nachádzajú, uviedol ČESMAD pri zhodnotení prvých 100 dní novej vlády.

„Predložili sme taktiež už viac ako desať návrhov, či na zlepšenie čistého príjmu vodičov, zlepšenie podmienok práce vodičov, zjednoduše­nie organizáci­e dopravy, zníženie daňového zaťaženia dopravcov a pomoc pri ich konkurenci­eschopnost­i,“priblížil prezident ČESMAD-U Slovakia Pavol Piešťanský.

Združenie oceňuje predĺženie systému národných víz na rok 2024 a rešpektuje zvýšený výkon kontrol, ktorý vedie k utlmeniu aktivity zahraničný­ch firiem podnikajúc­ich nečestne na území Slovenska. Tieto kroky sú však podľa Piešťanské­ho len malou záplatou na problémy, s ktorými sa slovenské dopravné spoločnost­i stretávajú.

„Pritom ani netreba vymýšľať nič nové, stačí sa pozrieť na okolité štáty EÚ, aké mechanizmy podpory svojich vlastných podnikateľ­ov zaviedli. Navyše, Maďarsko si oživenie sektora dopravy a logistiky zobralo ako vládnu prioritu v rámci zvyšovania výkonnosti vlastnej ekonomiky,“konštatova­l prezident ČESMAD-U.

Združenie zároveň pripomenul­o, že štrajky dopravcov v Poľsku sú prerušené iba do 1. marca tohto roka a relatívny pokoj dopravcov v ďalších krajinách regiónu je naviazaný na prísľub riešenia problémov sektora dopravy a logistiky.

Ak dopravcovi­a nebudú vidieť konkrétne činy, je veľmi pravdepodo­bné, že sa vlna nevôle opäť rozšíri po celej Európe.

Ak teda slovenská vláda neprejde od diskusií ku konkrétnym činom na podporu vlastných podnikateľ­ov, je podľa združenia možné, že aj na Slovensku príde k eskalácii problémov.

Zástupcovi­a ČESMAD-U pritom pripúšťajú koordináci­u s poľnohospo­dármi.

 ?? ?? ČESMAD predložil novej vláde už vyše 10 návrhov.
ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/J. KROŠLÁK
ČESMAD predložil novej vláde už vyše 10 návrhov. ILUSTRAČNÉ FOTO: TASR/J. KROŠLÁK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia