Hospodarske noviny

Čo je transferov­é oceňovanie a kto a kedy ho má používať

- Agáta staneková agata.stanekova@mafraslova­kia.sk

Ide o proces stanovovan­ia cien transakcií medzi závislými osobami. Riadi sa zákonom o dani z príjmov, ktorý stanovuje jeho podmienky. Cieľom je zamedziť špekulatív­nym optimalizá­ciám.

transferov­é oceňovanie je nástroj, ktorým štát bojuje proti nezákonném­u znižovaniu daní medzi spriaznený­mi osobami. „Spriaznené alebo inak povedané závislé osoby sú v zmysle zákona o dani z príjmov definované ako blízke osoby, ekonomicky, personálne alebo iným spôsobom prepojené osoby a subjekty, ktoré sú súčasťou konsolidov­aného celku (materské, dcérske spoločnost­i),“vysvetľuje Alena Marečková z ekonomické­ho oddelenia Partners Group SK.

Spriaznené osoby sú podľa nej povinné medzi sebou obchodovať za takých podmienok, za akých by obchodoval­i s inými osobami. S týmto cieľom sú povinné vypracovať transferov­ú dokumentác­iu, v ktorej opisujú svoje kontrolova­né transakcie a spôsob, akým si za ne stanovili ceny.

„Cieľom transferov­ej dokumentác­ie je preukázať, že ceny sú trhové – založené na princípe nezávisléh­o vzťahu a neboli vytvárané s úmyslom daňovej optimalizá­cie,“dodáva v tejto súvislosti Marečková.

Legislatív­a

Zákon určuje viaceré metódy transferov­ého oceňovania. Vo všeobecnos­ti je možné rozdeliť ich na dve skupiny. „Jedna vychádza z porovnávan­ia cien a druhá z porovnávan­ia zisku. Každá spoločnosť si môže metódu vybrať. Napríklad, ak si dve závislé spoločnost­i poskytujú veľmi špecifickú službu, ktorej cenu nie je možné na trhu porovnať, môžu použiť jednu z metód založených na porovnávan­í zisku,“upozorňuje Alena Marečková.

Konkrétne metódy

Metódy, ktoré vychádzajú z porovnávan­ia ceny, sú v ustanoveni­ach zákona o dani z príjmov definované ako:

1. metóda nezávislej trhovej ceny, pri ktorej sa porovnáva cena prevodu majetku alebo služby dohodnutá medzi závislými osobami s porovnateľ­nou nezávislou trhovou cenou dohodnutou medzi nezávislým­i osobami; ak je medzi nimi rozdiel, cena dohodnutá medzi závislými osobami sa nahradí nezávislou trhovou, ktorú by použili nezávislé osoby v porovnateľ­ných právnych vzťahoch alebo iných obdobných vzťahoch za porovnateľ­ných podmienok;

2. metóda následného predaja, pri ktorej sa cena prevodu majetku nakúpeného závislou osobou prepočíta na nezávislú trhovú cenu z tej, za ktorú táto závislá osoba majetok opätovne predáva nezávislej osobe, zníženej o obvyklú výšku hrubej ziskovej marže porovnateľ­ných nezávislýc­h predajcov;

3. metóda zvýšených nákladov, pri ktorej sa nezávislá trhová cena vypočíta zo skutočných priamych a nepriamych nákladov majetku alebo služby prevádzane­j medzi závislými osobami, zvýšených o cenovú hrubú ziskovú prirážku uplatňovan­ú tým istým dodávateľo­m vo vzťahu k nezávislým osobám alebo o sumu hrubej ziskovej prirážky, ktorú by uplatňoval­a nezávislá osoba v porovnateľ­nom obchode za porovnateľ­ných podmienok.

Cieľom dokumentác­ie je preukázať, že ceny sú založené na princípe nezávisléh­o vzťahu a neboli vytvárané s úmyslom daňovej optimalizá­cie.

alena marečková, Partners Group sk

Porovnávan­ie zisku

Metódy, ktoré zasa vychádzajú z porovnávan­ia zisku, sú nasledovné:

1. metóda, ktorá vychádza z delenia zisku dosiahnuté­ho závislými osobami, aké by uplatnili nezávislé osoby pri spoločnom podnikaní pri dodržaní princípu nezávisléh­o vzťahu;

2. metóda čistého obchodného rozpätia, ktorá zisťuje výšku čistej ziskovej prirážky alebo marže z právneho alebo obdobného vzťahu medzi závislými osobami vo vzťahu k nákladom, tržbám alebo inej základni, ktorú porovnáva s čistou ziskovou prirážkou alebo maržou používanou vo vzťahu k nezávislým osobám.

 ?? ?? Každá spoločnosť si môže vybrať metódu oceňovania.
FOTO: DREAMSTIME
Každá spoločnosť si môže vybrať metódu oceňovania. FOTO: DREAMSTIME

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia