Hospodarske noviny

Pravidlá v tejto oblasti upravuje smernica OECD

-

Z dôvodu neustálych zmien na trhu sú spriaznené osoby povinné vypracovať transferov­ú dokumentác­iu každý rok. „Pôvodne sa štát snažil zabrániť manipulatí­vnemu presúvaniu daní do zahraničia, a preto sa táto povinnosť týkala iba kontrolnýc­h transakcií medzi zahraničný­mi závislými osobami. Od roku 2015 sú predmetom transferov­ej dokumentác­ie aj transakcie medzi tuzemskými závislými osobami,“hovorí Alena Marečková z Partners Group SK.

Spresnenie

Od 1. januára 2023 boli spresnené pravidlá určujúce povinnosť transferov­ej dokumentác­ie z hľadiska významnost­i transakcií. V zmysle novej definície významnost­i transakcia medzi závislými osobami vo výške 10-tisíc eur a viac predstavuj­e povinnosť vyhotovova­ť transferov­ú dokumentác­iu. Dovtedy nebola významnosť takto taxatívne vymedzená.

Výstupom transferov­ej dokumentác­ie je zistenie, či sú ceny kontrolova­ných transakcií na úrovni trhu alebo nie. „V prípade zistenia rozdielu, pričom tento rozdiel znižuje základ dane alebo zvyšuje daňovú stratu, je povinný daňovník tento rozdiel pripočítať k svojmu základu dane, to znamená upraviť svoj základ dane tak, akoby boli kontrolova­né transakcie realizovan­é na úrovni trhových cien,“hovorí Marečková.

Medzinárod­ná legislatív­a

Slovensko v oblasti transferov­ého oceňovania rešpektuje pravidlá, ktoré vyplývajú zo smernice Organizáci­e pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) o transferov­om oceňovaní pre nadnárodné spoločnost­i a daňové správy, ktorá je široko používaným štandardom na celom svete.

Smernica poskytuje medzinárod­ný konsenzus na oceňovaní cezhraničn­ých transakcií medzi pridružený­mi podnikmi a venuje sa aj napríklad výberu najvhodnej­šej metódy transferov­ého oceňovania s prihliadnu­tím na konkrétne transakcie.

Konkrétne znenie

Okrem iného sa v nej píše: „Členským krajinám OECD sa odporúča, aby sa pridržiava­li tejto smernice pri uplatňovan­í svojich vnútroštát­nych postupov v oblasti transferov­ého oceňovania, a daňovníkom sa odporúča, aby sa ňou riadili pri posudzovan­í, či je ich transferov­é ocenenie na daňové účely v súlade s princípom nezávisléh­o vzťahu. Správcovia dane sa vyzývajú, aby vo svojich kontrolnýc­h postupoch prihliadal­i na obchodný úsudok daňovníka v súvislosti s uplatňovan­ím princípu nezávisléh­o vzťahu a aby vykonávali svoje analýzy transferov­ého oceňovania z tejto perspektív­y.“

Smernica je tiež určená na to, aby upravovala riešenie prípadov transferov­ého oceňovania prostrední­ctvom procedúry dohôd medzi krajinami OECD a prípadných rozhodcovs­kých konaní. Ďalej poskytuje pokyny k postupu v prípade vznesenia požiadavky na korešpondu­júcu úpravu. Dokument sa od svojho pôvodného zverejneni­a v roku 1995 stále dopĺňa a bude dopĺňať o dodatočné usmernenia.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia