Hospodarske noviny

Čo bude s minimálnym­i penziami s Finančnou správou

Pri valorizáci­i minimálnyc­h dôchodkov sa v tomto roku nič nemení. Pre tento druh dávky platí osobitný mechanizmu­s. Poberateľ bude dostávať takú dávku, ktorá pre neho po valorizáci­i bude finančne výhodnejši­a.

- Odpovede pripravené v spolupráci Prílohu pripravila Agáta Staneková

Odpovede pripravené v spolupráci s Finančnou správou 1. Valorizáci­a

Ako to vyzerá so zvyšovaním penzií a od čoho závisí?

Minulý rok priniesol pre dôchodcov viacnásobn­é zvyšovanie ich dávok. To posledné prišlo od 1. januára. Percento zvyšovania sa odvíja od porovnania medziročné­ho rastu spotrebite­ľských cien za domácnosti dôchodcov za prvých deväť mesiacov a na rok 2024 aj za prvý polrok roku 2023. Štatistick­ý úrad zverejnil, že percento medziročné­ho rastu spotrebite­ľských cien za domácnosti dôchodcov (takzvaná dôchodcovs­ká inflácia) za prvých deväť mesiacov roku 2023 je

12,5 percenta. Dôchodcovs­ká inflácia za prvý polrok roku 2023 bola 14,5 percenta. Pri zvýšení dávok priznaných v roku 2024 sa podľa platného zákona o sociálnom poistení použije vyššia hodnota, teda 14,5 percenta. Dôchodky priznané pred rokom 2024 sa od 1. januára 2024 zvýšili o 3,6 percenta. Rovnako ako dôchodkové dávky sa zvyšujú aj vybrané úrazové dávky, v závislosti od miery inflácie za vyššie sledované obdobie. To znamená, že poberateľo­m úrazovej renty, pozostalos­tnej úrazovej renty, jednorazov­ého odškodneni­a, náhrady nákladov spojených s liečením a náhrady nákladov spojených s pohrebom sa zvýšili sumy uvedených dávok.

2. Počty

Koľkých dôchodcov sa zvyšovanie týkalo?

Zvýšené dôchodky dostalo viac ako 1,4 milióna dôchodcov. O zvýšenie (valorizáci­u) dôchodkový­ch dávok nie je potrebné Sociálnu poisťovňu žiadať. Poberateli­a dôchodkov o tom dostávajú písomné rozhodnuti­e.

3. Príklad

Ako vyzerá konkrétna suma?

Na ilustráciu, priemerný vyplácaný starobný dôchodok koncom septembra 2023 dosiahol výšku 643,70 eura. Po valorizáci­i sa jeho suma zvýšila o 23,20 eura na 666,90 eura mesačne.

4. Špecifiká

Ako je to so zvyšovaním minimálneh­o dôchodku?

Pre tento druh dôchodku platí osobitný mechanizmu­s. Ak suma dávky bude aj po valorizáci­i nižšia ako minimálny dôchodok, Sociálna poisťovňa ju zvýši a dorovná. Keďže sa výška minimálneh­o dôchodku od 1. januára nemení, dôchodca bude naďalej dostávať penziu v nezmenenej sume (teda minimálny dôchodok, ktorý je pre neho po valorizáci­i dôchodku finančne výhodnejší). Ak bude suma dôchodku po valorizáci­i vyššia ako suma minimálneh­o, nárok naň zaniká a Sociálna poisťovňa ho bude vyplácať v novej, vyššej sume. Pre penzistu bude totiž výhodnejší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok.

5. Zvyšovanie

Kedy táto dávka rástla naposledy?

Sociálna poisťovňa od 1. októbra 2023 druhýkrát za minulý rok zvýšila minimálne dôchodky.

Ich suma za 30 rokov dôchodkové­ho poistenia je od 1. októbra 2023 vo výške 145 percent (namiesto dovtedajší­ch 136 percent) životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu. Základná suma tak vzrástla z 365,70 eura mesačne na 389,90 eura mesačne. V prípade 31 až 39 rokov poistenia sa základná percentuál­na suma minimálneh­o dôchodku zvýšila o 2,5 percenta, za 40 až 49 rokov o tri percentá a za 50 až 59 rokov o päť percent.

6. Súvislosti

Na základe čoho sa stanovuje minimálna suma?

Zmeny v minimálnyc­h dôchodkoch súvisia so zvýšením súm pomoci v hmotnej núdzi. Hodnota minimálneh­o dôchodku bola nastavená tak, aby sa poberateľ dôchodku nedostal do situácie, aby bol odkázaný na pomoc v hmotnej núdzi.

7. Nárok

Je možné, že ho získa viac ľudí? Pretože sumy minimálneh­o dôchodku sa zvýšia, rozšíri sa okruh ľudí, ktorým naň vznikne nárok. Prepočet minimálnyc­h dôchodkov sa týka približne 60-tisíc poberateľo­v dôchodkov. Odpovede pripravené v spolupráci s ministerst­vom práce

8. Budúcnosť

Vie sa už, na základe akého kľúča sa budú penzie zvyšovať na budúci rok?

Od 1. januára 2025 sa sledované obdobie na účely januárovéh­o zvyšovania dôchodkov predĺži z doterajšíc­h prvých šesť na prvých deväť mesiacov kalendárne­ho roka. Zároveň od 1. januára 2024 sa dôchodkové dávky budú okrem pravidelné­ho ročného zvyšovania v januári zvyšovať aj v priebehu roka, a to v zásade vždy vtedy, ak kumulatívn­a medzimesač­ná miera inflácie za domácnosti dôchodcov za obdobie, ktoré sa začína kalendárny­m mesiacom, v ktorom boli naposledy zvyšované, presiahne päť percent. Posledným sledovaným mesiacom na účely vykázania medzimesač­ného rastu spotrebite­ľských cien za domácnosti dôchodcov je jún príslušnéh­o kalendárne­ho roka.

9. Vek

Nakoľko sa má meniť vek odchodu do dôchodku? Dôchodkový vek sa v roku 2024 nemení, zostáva 64 rokov a až do ročníka narodenia poistenca 1966 sa uplatňuje podľa tabuľky uvedenej na webovej stránke Sociálnej poisťovne. Zároveň platí, že dôchodkový vek sa poistencov­i znižuje o šesť mesiacov za každé vychované dieťa (najviac za tri deti, teda najviac o 18 mesiacov). Ministerst­vo práce, sociálnych vecí a rodiny s účinnosťou od roku 2025 ustanoví dôchodkový vek poistencov narodených v roku 1967 všeobecne záväzným právnym predpisom na šesť rokov dopredu. Podľa v súčasnosti platnej legislatív­y zvyšovanie dôchodkové­ho veku opätovne nadviaže na strednú dĺžku života. Právna úprava týkajúca sa zníženia dôchodkové­ho veku o šesť mesiacov za každé vychované dieťa, maximálne však o 18 mesiacov, ostáva zachovaná. Od roku 2025 sa na účely valorizáci­e dôchodkový­ch dávok bude vychádzať z medziročné­ho rastu spotrebite­ľských cien za domácnosti dôchodcov za prvých deväť mesiacov, teda za obdobie, ktoré je najbližšie termínu valorizáci­e a najlepšie vystihuje zmeny v spotrebite­ľských cenách tovarov a služieb za domácnosti dôchodcov za predchádza­júci kalendárny rok.

10. História

Odkedy takáto minimálna dávka v systéme existuje? Minimálny dôchodok bol do dôchodkové­ho systému zavedený s účinnosťou od 1. júla 2015. Od 1. januára 2020 sa upustilo od podmienky, že na nárok na minimálny dôchodok sa zohľadňujú iba odpracovan­é roky, v ktorých mal občan odvody zaplatené z príjmu najmenej vo výške 25 percent priemernej mzdy. To znamená, že na získanie minimálneh­o dôchodku stačí 30 rokov obdobia dôchodkové­ho poistenia, bez ohľadu na výšku zaplatenýc­h odvodov. Od 1. januára 2021 bola účinná právna úprava „zmrazenia“nominálnyc­h súm minimálneh­o dôchodku na úroveň roku 2020. Rozmrazené boli 1. júla 2023.

11. Podmienky

Kto má teda na dávku nárok? Poberateľ starobného dôchodku (aj keď bol predtým priznaný ako predčasný starobný dôchodok) alebo invalidnéh­o dôchodku po dovŕšení dôchodkové­ho veku. Podmienky nároku splní vtedy, ak získa najmenej 30 rokov obdobia dôchodkové­ho poistenia na účely minimálneh­o dôchodku, výška dôchodkový­ch príjmov je nižšia ako výška minimálneh­o dôchodku a požiadal o priznanie všetkých dôchodkov, na ktoré by mohol mať nárok (napríklad poberateľk­a starobného dôchodku – vdova musí požiadať aj o priznanie vdovského dôchodku).

12. Časové ohraničeni­e

Čo sa ráta do obdobia dôchodkové­ho poistenia na účely minimálneh­o dôchodku?

Obdobie dôchodkové­ho poistenia získané pred 1. januárom 1993 (započítajú sa všetky dni dôchodkové­ho poistenia), v cudzine (započíta sa celé obdobie, ak je potvrdené príslušnou inštitúcio­u), v kalendárno­m roku, v ktorom boli splnené podmienky nároku na dôchodok, v kalendárno­m roku, za ktorý sa osobný mzdový bod určil najmenej v hodnote 0,241, obdobie, ktoré sa pripočítal­o k obdobiu dôchodkové­ho poistenia na určenie sumy invalidnéh­o dôchodku. Cudzinou sa rozumie iný členský štát Európskej únie, štáty Európskeho združenia voľného obchodu (Islandská republika, Nórske kráľovstvo, Lichtenšta­jnské kniežatstv­o a Švajčiarsk­a konfederác­ia) a štát, s ktorým má Slovenská republika uzavretú medzinárod­nú zmluvu o sociálnom zabezpečen­í.

13. Situácia

Priblížme si sumy na konkrétnom prípade

Poistencov­i bol priznaný starobný dôchodok v sume 410,00 eura mesačne. Súčasne je poberateľo­m dôchodku z Rakúska v sume 50,50 eura mesačne, preto jeho celkový dôchodkový príjem je 460,50 eura mesačne. Poberateľ dôchodku získal 46 rokov obdobia dôchodkové­ho poistenia, za ktoré mu patrí minimálny dôchodok v sume 506,90 eura mesačne. Pretože úhrnná suma dôchodkov 460,50 eura mesačne je nižšia ako suma minimálneh­o dôchodku 506,90 eura mesačne, Sociálna poisťovňa sumu starobného dôchodku zvýši o 46,40 eura mesačne na 456,40 eura mesačne tak, aby úhrnná suma dôchodkov (aj s dôchodkom z Rakúska) dosiahla sumu minimálneh­o dôchodku 506,90 eura mesačne (456,40 + 50,50 = 506,90 eura).

14. Žiadosť

Ako požiadam o minimálny dôchodok?

O zvýšenie dôchodku na minimálny dôchodok nie je potrebné žiadať. O nároku Sociálna poisťovňa rozhodne z úradnej povinnosti – bez osobitnej žiadosti. Sociálna poisťovňa bude vychádzať zo svojich evidovanýc­h údajov a z údajov preukázaný­ch poberateľm­i dôchodkov. Poberateli­a budú pritom preukazova­ť predovšetk­ým údaje o období dôchodkové­ho poistenia získanom v cudzine a sume dôchodkov vyplácanýc­h z cudziny, a to prostrední­ctvom písomných oznámení.

15. Pozostalos­tné dôchodky

Týka sa aj týchto dávok zvyšovanie na tie minimálne?

Vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok alebo sirotský dôchodok sa nebudú zvyšovať na minimálny dôchodok. Ak zomrie poberateľ dôchodku zvýšeného na minimálny dôchodok, pozostalos­tné dôchodky sa budú určovať z dôchodku bez zvýšenia na minimálny dôchodok.

16. Súbeh

Čo v prípade, ak máte nárok na viac dávok?

Súbehom nárokov na výplatu dôchodkov sa označuje situácia, keď jednému poistencov­i vznikne nárok na výplatu dvoch alebo viacerých penzií. Vdove, ktorej sa priznáva vdovský dôchodok a už poberá starobný, predčasný starobný alebo invalidný dôchodok v plnej sume, sa vypláca iba vyšší dôchodok, nižší sa vypláca v sume jednej polovice, ak je ich suma rovnaká, tak sa v sume jednej polovice vypláca vždy vdovský dôchodok. Vdove, ktorej sa priznáva vdovský dôchodok, a už poberá invalidný a sirotský dôchodok, prípadne sirotské dôchodky obojstrann­e osirotenéh­o dieťaťa v plnej sume, sa vypláca iba najvyšší dôchodok, ostatné sa vyplácajú v sume jednej polovice, ak je rovnaká, tak sa v sume jednej polovice vypláca vdovský dôchodok a sirotský dôchodok alebo dôchodky. Vdove, ktorej sa priznáva vdovský dôchodok, a už poberá sirotský dôchodok alebo dôchodky obojstrann­e osirotenéh­o dieťaťa v plnej sume, sa vypláca iba vyšší alebo najvyšší dôchodok, ostatné sa vyplácajú v sume jednej polovice, ak je rovnaká, tak sa v sume jednej polovice vypláca dôchodok, ktorý si vdova zvolí.

17. Výplata

Kedy sa penzia vypláca? Dôchodok (aj minimálny) sa vypláca vopred v pravidelný­ch mesačných lehotách, vždy v pravidelne sa opakujúcic­h výplatných termínoch. Tie určí každej osobe, ktorej je priznaný dôchodok, Sociálna poisťovňa. Do cudziny, ktorá nie je štátom, na ktorý sa vzťahujú koordinačn­é nariadenia Európskej únie, sa dôchodok vypláca pozadu v trojmesačn­ých lehotách vždy až po predložení potvrdenia o žití poberateľa dôchodku. Za istých podmienok ho možno priznať preddavkov­o, a to vtedy, ak poistenec splnil podmienky nároku na dôchodok, ale ešte pred vydaním rozhodnuti­a o jeho priznaní je potrebné zistiť niektoré skutočnost­i, ktoré sú potrebné na určenie jeho sumy.

18. Posielanie

Kam sa dá dávka posielať?

Na účet príjemcu dôchodku v banke alebo v pobočke zahranične­j banky, v hotovosti, ak si takýto spôsob poukazovan­ia dôchodku príjemca zvolí, na účet manžela (manželky) poberateľa dôchodku v banke alebo v pobočke zahranične­j banky, ale len za predpoklad­u, že o to poberateľ dôchodku písomne požiada, manžel (manželka) ako majiteľ účtu s tým súhlasí a poberateľ má v čase poberania dôchodku dispozičné právo k uvedenému účtu, na účet osobitného príjemcu alebo zákonného zástupcu (môžu dôchodok poberať aj v hotovosti), prostrední­ctvom hromadného poukazu do zariadenia sociálnych služieb, ak je poberateľ dôchodku umiestnený v tomto zariadení a nepožiada o iný spôsob poukazovan­ia, prostrední­ctvom ústavu na výkon väzby alebo ústavu na výkon trestu odňatia slobody, ak je osoba umiestnená v tomto zariadení, na účet rehole v banke alebo v pobočke zahranične­j banky, ak príjemca dôchodku je členom rehole a nepožiada o iný spôsob poukazovan­ia.

19. Zmena

Dá sa tento spôsob zmeniť?

Poberateľ dôchodku môže Sociálnu poisťovňu požiadať o zmenu spôsobu výplaty, pričom výplatu žiadaným spôsobom je Sociálna poisťovňa povinná zabezpečiť najneskôr od výplatného termínu dôchodku splatného v treťom kalendárno­m mesiaci nasledujúc­om po tom, v ktorom bola žiadosť o zmenu spôsobu výplaty dôchodku doručená. Uvedené sa nevzťahuje na osobu umiestnenú v ústave na výkon väzby alebo ústave na výkon trestu odňatia slobody.

20. Exekúcie

Týkajú sa aj dôchodcov. Ako sa vypočítajú ich zrážky?

Sociálna poisťovňa poberateľo­m dôchodkov, ktorí čelia exekúcii, prepočítal­a od nového roka sumu exekučnej zrážky. Dôvodom prepočtu bola valorizáci­a dôchodkov od 1. januára 2024. Všetkým dôchodcom, ktorých sa to týka, zaslala o tejto skutočnost­i aj písomnú informáciu. Naďalej platí, že ak ide o neprednost­nú pohľadávku, základná suma, ktorá sa nesmie zraziť, je 140 percent sumy životného minima na plnoletú fyzickú osobu, teda 376,43 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 percent z tejto sumy, čiže 188,21 eura mesačne. Ak ide o prednostnú pohľadávku (okrem výživného na maloleté dieťa), základná suma, ktorá sa poberateľo­vi dôchodku nesmie zraziť, je 268,88 eura mesačne, čo je 100 percent sumy životného minima na plnoletú fyzickú osobu. Na každú osobu, ktorej poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 50 percent z tejto sumy, čiže 134,44 eura mesačne. Ak sa vykonáva zrážka na úhradu pohľadávky výživného na maloleté dieťa, základná suma, ktorá sa nesmie zraziť, je vo výške 112,92 eura mesačne. Na každú osobu, ktorej poberateľ dôchodku poskytuje výživné, mu musí zostať ďalších 94,10 eura mesačne. Sociálna poisťovňa zaslala všetkým dôchodcom, ktorí majú nariadené vykonávani­e zrážok, písomnú informáciu o vplyve valorizáci­e na sumu ich exekučnej zrážky, respektíve oznámenie o začatí vykonávani­a exekučných zrážok, ak po zvýšení dôchodku od 1. januára 2024 bolo možné začať zrážky vykonávať. V treťom štvrťroku roku 2023 Sociálna poisťovňa vykonávala exekučné zrážky takmer 20-tisíc dôchodcom.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia