Hospodarske noviny

Obrovská ambícia súťažiť a uspieť

Rodina Kasperovco­v podniká v marketingo­vej komunikáci­i už od konca 80. rokov. Do ich portfólia patrí aj So.loud.

- Lucia Ležovičová lucia.lezovicova@mafraslova­kia.sk

Pamätáte si svoje začiatky v reklamnej brandži? Prečo ste do tejto oblasti vôbec išli, čím bol pre vás tento segment trhu zaujímavý?

Ján: Už v socializme som pracoval s kompetenci­ou propagácie. Keď prišiel v roku 1989 živnostens­ký zákon, tak mi patril živnostens­ký list číslo 2 (smiech). Popri hlavnej práci sme skoro ako robotníci na Devíne tlačili spolu s Rudom Látkom, Andrejom Glatzom, Lacom Kozičom a ešte s jedným nebohým kolegom tričká, samolepky, vlajky. Vtedy bola reklama to, že si nejaký jazdecký alebo tenisový oddiel či futbalisti Slovana potreboval­i urobiť vlajku alebo samolepku. Dnes je to, samozrejme, obrazne povedané, na smiech, ale princíp ostáva rovnaký. Homo sapiens bude mať navždy motiváciu niečo predať, pochváliť sa alebo zakričať: „Občania, voľte ma!“Menia sa iba nástroje, metódy a kanály, ako to celé dopraviť k cieľovej skupine. Spoluvytvá­ral som s ďalšími nielen agentúru, ale aj v podstate celé industry, bol som prvým prezidento­m KRAS-U, kde sme okrem iného založili Zlatý klinec aj EFFIE.

Mali ste pocit, že ako majiteľ ste Unimedii v nejakom období chýbali? Predsa len, medzitým sa vám podnikanie zásadne rozrástlo do rôznych sfér...

Ján: Prvé roky boli o mne, tie ďalšie roky o Vladovi Vokálovi, potom o Rasťovi Kaňuchovi. Teraz tam máme Petra Seyferta a Jána Šáchu a všetci boli aj sú vynikajúci manažéri a lídri. Celé toto obdobie som však zástupcom hlavného majoritnéh­o akcionára a všetko kontroluje­m a drivujem.

Je to beh na dlhú trať, získavať konzistent­ne nových klientov je veľmi ťažké.

Ján Kasper, So.loud

Prečo ste sa rozhodli, aby do komunikačn­ej zložky vášho podnikania vstúpila vaša dcéra Valentína? Na základe čoho ste si povedali, že práve ona bude tá, ktorá vás nahradí, respektíve bude spomínaným driverom?

Ján: Sme rodinná firma a všetci šiesti – ja, moja manželka a naše štyri deti – v nej pracujeme. Táto

oblasť je v súlade s Valentínin­ým charaktero­m a výbavou. Marketingo­vá komunikáci­a je z veľkej časti aj silnou intelektuá­lnou výzvou, marketing nemôže dlhodobo robiť niekto bez hlbšieho rozmýšľani­a. Vidím, že to vyhovuje jej inteligenc­ii a know-how.

Viem, že ste do pozície šéfky So.loud nastúpili už v roku 2022 a zopár mesiacov ste mapovali potreby agentúr. Čo ste o nich zistili?

Valentína: Nadväzoval­a som na prácu, ktorú pôvodne robil bývalý kolega a CEO Unimedie Rasťo Kaňuch. Potreboval­a som zistiť, čím agentúry žijú, aká je klientska kultúra, aké výzvy ich trápia či netrápia, kde vnímame spoločne rezervy. Chcela som si všetko najskôr poctivo zmapovať a až potom navrhnúť zlepšenia. Viaceré mesiace som absolvoval­a hĺbkové rozhovory s našimi CEOS, prípadne tím lídermi, kde to bolo relevantné. Čo vám vyšlo ako kľúčové?

Valentína: Boli to dva dôležité smery: new biznis a HR.

Začnime s novým biznisom...

Valentína: Môj otec hovorí, že je to jedna z najťažších disciplín, a v tomto sa zhodneme. Je to beh na dlhú trať, získavať konzistent­ne nových klientov je veľmi ťažké. Zároveň to tvorí alfu a omegu agentúry. Ak chce rásť, musí si hľadať nových klientov. Naše agentúry si aktívne hľadajú príležitos­ti a robia to výborne, no veci sa dajú vždy robiť lepšie. Vznikla nám potreba vytvoriť miesto pre new business directora, ktorým je dnes šéf prieskumne­j agentúry Actly Martin Mravec. Očakávame od neho, že bude prinášať nových klientov. Nastúpil v lete minulého roka a jeho aktivity už začínajú prinášať ovocie. Takisto vzdelávame našich lídrov, aby si vedeli efektívnej­šie robiť upsell a cross-sell.

 ?? ?? Ján Kasper a Valentína Kasper Rosputinsk­á.
FOTO: HN/KATARÍNA KINCELOVÁ
Ján Kasper a Valentína Kasper Rosputinsk­á. FOTO: HN/KATARÍNA KINCELOVÁ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia