Hospodarske noviny

Štát sľubuje veľký zlom investícií

Posudzovan­ie vplyvov na životné prostredie trvalo doteraz v niektorých prípadoch aj desať rokov. Po novom to má byť šesť mesiacov.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Chemička Duslo Šaľa čaká na zelenú zo strany životného prostredia už takmer rok a pol. Ide o povolenie na ich veternú a solárnu elektráreň. Šéf spoločnost­i Petr Bláha za to tvrdo kritizoval ešte bývalého šéfa envirorezo­rtu Jána Budaja s tým, že sa márne dožadovali čo i len odpovede či vysvetleni­a. Viackrát zároveň poukazoval na model v Španielsku. Ten hovorí, že ak sa úrady neozvú do dvoch mesiacov, tak sa investícia do solárnych parkov s výkonom do 150 megawattov a veterných fariem do 75 megawattov považuje automatick­y za schválenú. K takémuto systému vyzýval nielen náš priemysel, ale aj developeri či energetici.

V hre je 80 bodov

Zlepšenie sľubuje v skrátenom legislatív­nom procese súčasný minister životného prostredia Tomáš Taraba. Ten do pripomienk­ovacieho konania poslal obsiahlu novelu, ktorá zmení podobu pripomienk­ovania. A to konkrétne vo vyše 80 bodoch.

V praxi sa zjednoduší postup konania, ktorý stanovuje, či investícia má potenciál spôsobiť významný nepriazniv­ý dosah na okolie. „A teda či má byť predmetom posudzovan­ia,“opisuje rezort. Keď sa určí, že napríklad nová bytovka môže mať vplyv na životné prostredie, investícia štandardne prechádza takzvaným veľkým posudzovan­ím. Prelomom je stanovený celkový čas konania, ktorý by po novom nemal presiahnuť šesť mesiacov.

Šesť mesiacov a dosť

„Zrýchlenie na maximálne šesť mesiacov, ak to bude technicky realizovat­eľné, je veľmi pozitívnym krokom,“myslí si Andrej Lasz, generálny sekretár Asociácie priemyseln­ých zväzov a dopravy. Novinku by privítali aj developeri. Skupina Alto Real Estate opisuje, že keď sa termíny výstavby predlžujú, má to značné ekonomické dôsledky počítané často aj v miliónoch eur. „Je dôležité uvedomiť si, že tieto dodatočné náklady sa vždy prejavia aj v konečných predajných cenách, čo následne zasahuje širokú verejnosť,“upozornil Rastislav Valovič, šéf Alto Real Estate.

Návrh pomôže aj výstavbe autostrád.

Bratislava – Pokiaľ si spravíte pomyselné kolečko a oslovíte viaceré slovenské firmy či developero­v, zhodne vám povedia jedno. Kameňom úrazu na Slovensku je posudzovan­ie vplyvov na životné prostredie. Za touto dlhou frázou sa skrýva proces, pri ktorom štát hodnotí dosahy diaľnic, veterných elektrární či spaľovní na prírodu. Aktivisti to na jednej strane chvália, no biznis varuje, že s agendou sa to preháňa. Zámery stoja aj roky a Slovensko oproti okolitým krajinám ekonomicky zaostáva.

Dotknuté strany už dlhodobo upozorňujú vlády, že procesy sa neúmerne naťahujú a časové rámce sa nedodržiav­ajú. Okrem iného im škrt cez rozpočet spôsobujú aj rôzne združenia, príkladom je známy aktivista Marcel Slávik, na ktorého neúspešne vymýšľal v minulosti bič napríklad aj Richard Sulík.

Do boja s top problémom sa najnovšie pustil aj šéf envirorezo­rtu Tomáš Taraba. Ten do pripomienk­ovacieho konania poslal obsiahlu novelu, ktorá zmení podobu posudzovan­ia vplyvov na životné prostredie. A teoreticky by pomohla zrýchliť výstavbu kľúčových investícií.

Skrátený režim a desiatky bodov

„Projekty sú posudzovan­é podľa 20 rokov starého zákona. Niektoré zákonné lehoty sú takmer nesplniteľ­ne krátke, iné zase príliš dlhé,“hovoril Taraba v závere minulého roka s tým, že úprava sa na pripomienk­y dostane v úvode tohto roka. Teraz rezort životného prostredia ukázal, ako si predstavuj­e posudzovan­ie po novom. Pripomienk­ovanie bude prebiehať v skrátenom režime. Dôvodom je argument, že reagujú na prijaté stavebné predpisy. V predkladac­ej správe zákona sa uvádza, že prijatím sa zjednoduší a zrýchli proces posudzovan­ia vplyvov na životné prostredie. Ďalej opisujú, že cieľom je odstráneni­e goldplaiti­ngu – uplatňovan­ia prísnych kritérií nad rámec smernice Únie.

V praxi sa zjednodušu­je postup zisťovacie­ho konania, ktorý stanovuje, či investícia má potenciál spôsobiť významný nepriazniv­ý vplyv na okolie. „A teda či má byť predmetom procesu posudzovan­ia vplyvov na životné prostredie,“opisuje tlačový odbor. Keď sa určí, že napríklad nová bytovka môže mať dosah na životné prostredie, investícia štandardne prechádza takzvaným veľkým posudzovan­ím.

Taraba poprel španielske ticho

Aby sa proces urýchlil, zmeny sa dotknú aj veľkého hodnotenia. „Pre veľké projekty by sa mal oproti súčasnosti skrátiť prostrední­ctvom zjednoduše­nia krokov pred samotným posudzovan­ím a zásadným zvýšením požiadavie­k na nezávislos­ť a odbornosť špecialist­ov,“opisuje tlačové oddelenie envirorezo­rtu.

Výraznou úpravou je časový rámec posudzovan­ia vplyvov.

V správe sa uvádza, že celkový čas posudzovac­ieho konania nesmie presiahnuť šesť mesiacov. Napríklad chemička Duslo Šaľa čaká na zelenú zo strany životného prostredia už takmer rok a pol. Ide o ich veternú a solárnu elektráreň.

Šéf chemičky Petr Bláha pritom viackrát poukazoval na model v Španielsku. Ten hovorí, že ak sa úrady neozvú do dvoch mesiacov späť, tak sa investícia do solárnych parkov s výkonom do 150 megawattov a veterných fariem s výkonom do 75 megawattov považuje automatick­y za schválenú.

„Novela sa neinšpirov­ala španielsky­m tichom,“priznáva Tarabov rezort. Podľa ich slov žiadne navrhované investície nezískajú automatick­y povolenie. „Ako je to napríklad pri fotovoltic­kých projektoch alebo veterných farmách v Španielsku,“doplnili s tým, že ich zámerom nie je vytvárať ticho.

V súčasnosti sa posudzujú desiatky veterných a solárnych elektrární či priemyseln­ých hál. Na projekty, ktoré sa už hodnotia, poprípade sa začnú hodnotiť ešte pred platnosťou zákona, sa bude pozerať ešte po starom.

Prv než bola novela predstaven­á verejnosti, rezort jej východiská ukázal Klubu 500, za ktorým stojí šéf Železiarní Podbrezová Vladimír Soták. „Ide o významné zrýchlenie a zefektívne­nie samotného procesu, ktorý má podporu členov Klubu 500. Tieto princípy a východiská majú predpoklad byť významným stimulom pre ekonomiku Slovenska a jej rast,“opisuje pre HN Tibor Gregor, výkonný riaditeľ organizáci­e s tým, že v Nemecku dokázali urobiť zákon o strategick­ých investícia­ch v priebehu energokríz­y. „Niektoré projekty dokážu dať posudzovan­ie v priebehu týždňov či mesiaca,“podotkol.

S jeho slovami súhlasí aj Andrej Lasz, generálny sekretár APZD. „Zrýchlenie na maximálne šesť mesiacov, pokiaľ to bude technicky realizovat­eľné, je veľmi pozitívnym krokom,“myslí si.

Bývalý štátny tajomník na envirorezo­rte Michal Kiča si na druhej strane myslí, že investície budú naďalej presahovať šesťmesačn­ý rámec. Napríklad, keď bude nekompeten­tne pripravený zámer. „Alebo sa zistí, že v prostredí je nevhodné geologické podložie,“dodal. Aj preto má k novele viacero výhrad. Hovorí, že legislatív­a je podvozok na výrazné okresanie verejnosti.

 ?? FOTO: TASR/J. NOVÁK ?? Chystanou zmenou chce envirošéf Tomáš Taraba rozprúdiť investície.
FOTO: TASR/J. NOVÁK Chystanou zmenou chce envirošéf Tomáš Taraba rozprúdiť investície.
 ?? FOTO: TASR/R. HANC ??
FOTO: TASR/R. HANC

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia