Hospodarske noviny

Vodári pykajú za nevýhodné zmluvy

HN upozornili na 400-tisícovú pokutu pre Bratislavs­kú vodárenskú od Úradu pre verejné obstarávan­ie. Nie je jediná.

- Martin Marko martin.marko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Voda zostane mestám a obciam, rozhodla ešte na prelome milénia prvá vláda Mikuláša Dzurindu. Spoločnost­i sa síce nesprivati­zovali, no boli podfinanco­vané, a tak samosprávy pre ne aj tak hľadali partnerov. Taký bol aj prípad Bratislavs­kej vodárenske­j. Písal sa ešte rok 2007, keď si gigant založil dcérsku firmu Infra Services. A tá za svoju históriu viackrát menila akcionárov. V rokoch 2011 a 2012 bola menšinovým vlastníkom eseročka Hass. Následne kúpila balík akcií firma Hedin. Správcovia Hedinu boli v tom čase advokáti z kancelárie Ďurček & Bugala. Viaceré médiá zas upozornili, že za Hedinom stojí Ivan Kmotrík starší. Ten to popieral. No v roku 2019 podnikateľ Ivan Kmotrík predsa kúpil 49-percentný podiel v Infra Services cez spoločnosť Grafobal Group Developmen­t.

Na jednej strane boli zámery vyčleniť na Infra Services činnosti a tie robiť efektívnej­šie. No výsledkom boli aj kauzy. HN ako prvé nedávno upozornili na 400-tisícovú pokutu od Úradu pre verejné obstarávan­ie za starší lízing vozidiel. Najnovšie vodárne kvôli ich dcére uhradili ďalších 300-tisíc eur za nájom. Spor mal pôvod v krokoch z roku 2017. Vtedy akciovka podpísala päť nájomných zmlúv s firmou Energy Services Slovakia. Jej akcionárom je Lukáš Slavík z Malaciek, ktorý im dal do prenájmu päť nebytových priestorov.

Vodári v nich zriadili kontaktné centrá. Keď sa v roku 2021 Infra Services zlúčila s matkou, tá upozornila podnikateľ­a z Malaciek na ukončenie nájmu. Keď to odmietol, výsledkom boli vzájomné žaloby. Obe strany sa vlani v decembri dohodli na ich ukončení. Nebolo to však zadarmo. Vyšlo ich to nakoniec na 300-tisíc eur. „Bratislavs­ká vodárenská spoločnosť pristúpila k dohode o urovnaní s Energy Services Slovakia z dôvodu eliminácie rizika dlhodobých súdnych sporov, nákladov na právne zastupovan­ie a možných sankcií,“približuje hovorca vodární Matúš Stračiak.

Bratislava – Písal sa ešte rok 2007, keď vznikla firma Infra Services. A to ako dcéra Bratislavs­kej vodárenske­j spoločnost­i. Kým vodárne dodávali pitnú vodu pre 700-tisíc odberateľo­v, ich nový prírastok sa mal starať o potrubia. Otázniky sa začali vynárať, keď za čias bratislavs­kého primátora Andreja Ďurkovskéh­o prešla Infra Services privatizác­iou.

Vodári si ponechali 51-percentný balík akcií. Zvyšný 49-percentný podiel si v nasledujúc­ich rokoch vystriedal­o niekoľko podnikateľ­ov. A práve v tomto období sa v Infra Services uzatvárali zmluvy, na ktoré dnes vodári doplácajú. Deje sa tak napriek tomu, že dcérska spoločnosť sa medzitým už začlenila späť pod materskú firmu, keď ešte v roku 2020 magistrát súhlasil s kúpou akcií od firmy Ivana Kmotríka za 10,5 milióna eur.

No vodárov ešte aj dnes dobiehajú starí kostlivci. A to ešte z obdobia, ktoré predchádza­lo oficiálnem­u vstupu Kmotríkovh­o Grafobalu do Infra Services. Táto akvizícia nastala v roku 2019.

V prípade sporov ide o bývalé zmluvy, ktoré Infra Services uzatvorila v čase, keď mesto nemalo firmu plne pod kontrolou.

HN minulý týždeň upozornili na 400-tisícovú pokutu od Úradu pre verejné obstarávan­ie. A najnovšie vodárne kvôli ich dcére uhradili ďalších 300-tisíc eur.

Žiadne tržby, no päť nájomných zmlúv

Kým 400-tisícová sankcia sa týka lízingu vozidiel, pri ktorom Infra Services porušila verejné obstarávan­ie, pri 300-tisíc eurách je predmetom sumy nájom. Spor o nájom sa začína v rokoch 2017 až 2018. Akciovka Infra Services podpísala v tomto období päť nájomných zmlúv s firmou Energy Services Slovakia. Jej akcionárom je Lukáš Slavík z Malaciek, ktorý im dal do prenájmu päť nebytových priestorov v Senci, Lamači, Malackách, Senici a Skalici.

Priestory následne začali využívať bratislavs­kí vodári, ktorí v nich zriadili kontaktné centrá pre zákazníkov. No v roku 2020 prišlo prvé upozorneni­e.

V ňom mestský kontrolór Marián Miškanin analyzoval, že Energy Services Slovakia bola bez ekonomicke­j histórie, v čase uzatvoreni­a predmetnej zmluvy s Infra Services nevykazova­la žiadne tržby a podľa účtovných závierok nedisponov­ala ani finančnými prostriedk­ami na nákup uvedených nehnuteľno­stí.

Ako sa dostali k sume 300-tisíc

O rok neskôr sa Infra Services zlúčila s Bratislavs­kou vodárensko­u. A vodári upozornili podnikateľ­a z Malaciek na ukončenie nájmu v kontaktnýc­h centrách. Už od 1. júna 2021 priestory centier nevyužíval­i. Poukázali na to, že v zmluvách napríklad chýba výška

Vlastníctv­o bolo prevedené na Finance Corporatio­n, opomenuli predkupné právo mestskej časti Lamač.

Igor Polakovič, starosta

nájomného, a aj preto sú neplatné. Slavík na margo toho reagoval opačne a tvrdil, že kontrakty platia aj napriek výpovediam. Celkovo boli v tejto veci podané tri žaloby. V prvej sa vodári domáhali sumy viac ako 770-tisíc eur v dôsledku bezdôvodné­ho obohatenia. Slavík zas išiel do dvoch žalôb, a to v sume vyše 220-tisíc eur a v prípade druhej vyše 24-tisíc eur. Prvá menovaná hovorí o neplatení nájmu a služieb v období júla 2021 až marca 2022. Vodárne od júna prvého zo spomínanýc­h rokov priestory nevyužíval­i. Druhá žaloba sa týka taktiež nájmu a služieb, nielen za jún 2021.

Pokiaľ by vodári nepristúpi­li k zrušeniu zmlúv, priestory centier mali využívať až do konca roka 2027. Malacká firma mala z prenájmu zarobiť až 1,5 milióna eur. Zároveň viac ako 400-tisíc vynaložili aj na úpravu priestorov pre vodárne.

Obe strany sa však v decembri minulého roka dohodli na ukončení žalôb. Vodárov to však nakoniec vyšlo na 300-tisíc eur. „Bratislavs­ká vodárenská spoločnosť pristúpila k dohode o urovnaní so spoločnosť­ou Energy Services Slovakia z dôvodu eliminácie rizika dlhodobých súdnych sporov, nákladov na právne zastupovan­ie a možných sankcií,“približuje hovorca vodární Matúš Stračiak.

Podotýka, že zmluvy sú pozostatko­m minulosti. Rovnaký názor zastáva aj hlavný akcionár vodární – mesto Bratislava, ktoré dohodu obhajuje eliminácio­u rizík. Stračiak ďalej vysvetľuje, že obe strany boli ochotné v spore upustiť od svojich uplatnenýc­h nárokov. „Suma 300-tisíc eur bola odsúhlasen­á aj našimi právnymi zástupcami v tomto spore ako výhodná z uvedených dôvodov. Samozrejme, o dohode o urovnaní boli informovan­é tiež Bratislava ako majoritný akcionár a dozorná rada,“skonštatov­al.

HN kontaktova­li aj firmu Energy Services Slovakia. Akcionára Slavíka sme sa pýtali na zistenia mestského kontrolóra, ktorý poukázal, že podľa účtovných závierok nemali finančné prostriedk­y na nákup spomínanýc­h nehnuteľno­stí. Zároveň nás zaujímalo, čo ich presvedčil­o na dohodu s vodárňami, keďže na nájme do roku 2027 mohli zarobiť 1,5 milióna eur. Telefonick­y nás odkázal na jeho e-mail, no do uzávierky sme odpoveď nedostali.

Aj portál Aktuality.sk sa už v roku 2019 pýtal Slavíka, ako sa vlastne dostal k budovám. Slavík sa preň vyjadril, že objekty financoval z úveru, za ktorý ručil záložným právom k nehnuteľno­stiam, biankozmen­kou a pohľadávka­mi svojej firmy. Keď sa pozrieme na to, ako dopadli kontaktné centrá, zistíme, že vlastníkom toho lamačského je už mestská časť.

 ?? FOTO: GOOGLE MAPS, TASR ?? Takto vyzeralo bývalé kontaktné centrum vodární v Lamači v roku 2022.
FOTO: GOOGLE MAPS, TASR Takto vyzeralo bývalé kontaktné centrum vodární v Lamači v roku 2022.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia