Hospodarske noviny

Z Číny utekajú preč investori

Čínske akcie sa prepadli na päťročné minimá. V klesajúcom móde sú už takmer tri roky, pričom sa dostali hlboko do medvedieho pásma.

- Martin Laczko martin.laczko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Dve svetové veľmoci zažívajú aktuálne dva rôzne scenáre. Akcie na jednej strane sveta pokračujú vo svojej ziskovej rely, na druhej strane zase testujú dno. Mohutný rast, ktorý v USA odštartova­l vlani na jeseň, pretrval aj v januári a index S&P 500 po viac ako dvoch rokoch prekonal svoje doterajšie historické maximum zo začiatku januára 2022.

Opačnú situáciu zažívajú v Číne, kde sa index CSI 300 aktuálne pohybuje najnižšie za posledných päť rokov. Investorov však vystrašil aj index Shanghai Composite, ktorý sa nedávno len v priebehu piatich dní prepadol o 6,2 percenta, čo je jeho najväčší týždenný pokles od októbra 2018.

Podľa analytika J&T Banky Stanislava Pánisa nejde len o záležitosť posledných dní, v klesajúcom móde sú čínske akcie už takmer tri roky a dostali sa hlboko do medvedieho pásma. Napríklad Shanghai Composite padol z maxím roka 2021 o vyše 25 percent, Hang Seng o vyše 50 percent a straty CSI 300 alebo CSI 1000 sa blížia k 50 percentám.

Dôvodov takéhoto vývoja je podľa expertov hneď niekoľko. Jedným spoločným menovateľo­m pri pôvode väčšiny problémov sú často prísne regulácie prijímané čínskym autoritatí­vnym režimom. Tie poriadne zavarili napríklad trhu s nehnuteľno­sťami.

V roku 2021 Čína zakázala dodatočné financovan­ie developero­m, ktorí vykazovali známky nadmerného zadlženia. „To položilo realitného giganta Evergrande, ale taktiež spôsobilo výrazné problémy v celom sektore nehnuteľno­stí. Ten sa ani po troch rokoch nepozbiera­l a v súčasnosti v ňom pozorujeme rekordne nízke objemy predajov nových nehnuteľno­stí,“opísal analytik XTB Marek Nemky.

Kolaps realitného sektora je však len jedným z faktorov. „Ďalším vlajkovým problémom sú rastúce zásahy vlády do trhu a rast regulácií veľkých technologi­ckých gigantov, čo vyvoláva nedôveru zahraničný­ch investorov. Tí následne hromadne utekajú z krajiny,“priblížil Pánis.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia