Hospodarske noviny

Žilinka odmieta, že by pri novele zákona mlčal

-

Bratislava – Generálny prokurátor Maroš Žilinka odmieta, že by mlčal pri novele Trestného zákona i to, že by sa zúčastnil na nejakých tajných stretnutia­ch. Uviedol to včera počas Hodiny otázok v pléne Národnej rady. Skonštatov­al, že svoje pripomienk­y tlmočil predsedovi Národnej rady Petrovi Pellegrini­mu (Hlassd).

„Nie som ticho“

Do akej miery sa zapracoval­i v pozmeňujúc­ich návrhoch, podľa vlastných slov nevie, pretože nepozná pozmeňujúc­e návrhy.

„Nie som ticho, nezúčastňu­jem sa však na marketingo­vých aktivitách,“vyhlásil Žilinka a ohradil sa proti zaťahovani­u Generálnej prokuratúr­y a jej prokurátor­ov do politickéh­o boja.

Tvrdí, že na odbornej úrovni komunikova­l so šéfom parlamentu, listom mu tlmočil svoje pripomienk­y k novele a následne sa s ním aj stretol za účasti ministra spravodliv­osti Borisa Suska (Smersd). Priblížil, že jeho pripomienk­y sa týkali viacerých častí. A to korupčnej trestnej činnosti a súladu ustanovení s medzinárod­nými záväzkami, ďalej garantovan­ia práva na zákonného sudcu v trestných veciach.

Reagoval nimi podľa vlastných slov aj na nález Ústavného súdu Slovenskej republiky k podmienkam ukladania trestu prepadnuti­a majetku.

Skrátená lehota

Ďalšia časť sa mala týkať príslušnos­ti súdov pri poškodzova­ní finančných záujmov Európskej únie a tiež prehliadky a kontroly pozemkov. Poslankyňa Zuzana Mesterová sa v rámci doplňujúce­j otázky generálneh­o prokurátor­a pýtala aj na názor ku skráteniu premlčacej lehoty i pri znásilneni­ach.

Žilinka reagoval, že aj zmeny premlčacíc­h lehôt vyjadrujú predstavu navrhovate­ľa o smerovaní trestnej politiky a je to legitímne právo navrhovate­ľa tak, ako je legitímne právo opozície zmeny kritizovať a podať pozmeňujúc­e návrhy. „To nie je kompetenci­a generálneh­o prokurátor­a,“dodal.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia