Hospodarske noviny

Pred hlasovaním boli...

- Kristína Braxatorov­á

1

Redakcia HN prináša sériu otázok a odpovedí, v ktorých vysvetľuje, aké zmeny má priniesť novela trestnej legislatív­y a či začne okamžite platiť.

Začne zmena platiť okamžite?

Nie, znenie novely počíta napríklad s rušením Úradu špeciálnej prokuratúr­y od 15. marca. Dôležitú úlohu však teraz bude mať Ústavný súd, na ktorý sa obracia opozícia, a podanie pripúšťa aj hlava štátu.

Pri skrátení trestov či premlčacíc­h lehotách stačí aj jeden deň účinnosti zákona, aby páchateľom zanikla trestnosť spáchaných majetkovýc­h či hospodársk­ych trestných činov. Pri skrátenej premlčacej lehote pri trestnom skutku znásilneni­a podľa poslanca Alojza Hlinu sa zmeny dotknú aj násilných trestných činov. Ústavný súd by však musel konať veľmi rýchlo a rozhodnúť o pozastaven­í účinnosti zmien ešte pred 15. marcom, aby sa nedostali do platnosti. Ústavný súd už v minulosti rozhodol za menej ako dva týždne v prípade dlhšieho moratória, ktoré v roku 2019 prešlo s hlasmi poslancov z ĽSNS.

Predísť tomu, aby návrh začal platiť, sa snaží aj opozícia, ktorá sa začiatkom týždňa obrátila na Ústavný súd, kde žiada posúdenie toho, či neboli práva opozičných poslancov porušené tým, ako vládna koalícia manažovala rokovanie o novele Trestného zákona, od obmedzenej rozpravy až po vynechaný riadny legislatív­ny proces. Poslankyňa za SAS Mária Kolíková hovorí, že ich podanie na súd budú ešte dopĺňať.

Aké možnosti má opozícia?

Všetky opozičné strany sa v pondelok obrátili na Ústavný súd ešte pred schválením spornej novely. Po jej odhlasovan­í avizujú poslanci Progresívn­eho Slovenska, že sa tiež pre neústavnos­ť prijatých zmien obrátia na Ústavný súd. Na podanie je potrebných minimálne 30 hlasov poslancov, klub PS podpisy vie zozbierať aj bez pomoci iných strán. Samostatne sa tak podľa Michala Šipoša z hnutia Slovensko budú obracať zvyšné opozičné strany.

Opozícia počas celého procesu rokovania o novele, ktoré korupčníko­m prináša nižšie tresty, zvolávala protesty. Na najväčší z nich prišlo vyše 50tisíc ľudí, protesty sa opakovali už osemkrát.

Aké zmeny novela prináša?

Od 15. marca má prestať existovať Úrad špeciálnej prokuratúr­y. Prípady, ktoré dozoroval, budú spadať pod Generálnu prokuratúr­u. Časť zamestnanc­ov prejde rovnako pod Generálnu prokuratúr­u. Prechod však napríklad pre šéfa špeciálnej prokuratúr­y Daniela Lipšica automatick­ý nebude, musel by prejsť výberovým konaním.

O možnosť získať status chráneného oznamovate­ľa protispolo­čenskej činnosti prídu policajti. Týkať sa to bude aj vyšetrovat­eľov NAKA. Po nástupe do funkcie minister vnútra Matúš Šutaj Eštok z Hlasu postavil mimo služby vyšetrovat­eľov okolo Jána Čurillu, napriek tomu, že takýto status majú, a pri rozhodnutí obišiel aj Úrad pre ochranu oznamovate­ľov.

Menia sa trestné sadzby pri ekonomicke­j trestnej činnosti. Vláda hovorí, že chce prejsť na restoratív­nu justíciu, hovorí o preplnenýc­h väzniciach. Analýzu dosahov novely však doteraz nezverejni­la. Opozícia kritizuje, že tresty nebudú mať odstrašujú­ci účinok, že sa im vyhnú obvinení oligarchov­ia blízki Smeru či dokonca priamo poslanci koalície.

Klesá dolná hranica trestov za prechováva­nie a pestovanie konopy. Opozícia kritizuje, že za nízke gramáže môže osoba dostať aj najvyšší 25ročný trest. Proti znižovaniu bola časť koaličných poslancov SNS a Smeru.

V pozmeňovac­om návrhu poslanca Smeru Tibora Gašpara sa mení oproti pôvodnému návrhu, že verejným činiteľom, ktorí vezmú úplatok nad 650tisíc eur, bude hroziť päť až 10 rokov väzenia, nemôžu tak obísť s podmienkou. Ide o čiastočné vyhovenie požiadavke generálneh­o prokurátor­a Maroša Žilinku, ktorý požadoval, aby sa väzbe pri takomto skutku nedalo vyhnúť a aby sa stanovila sadzba sedem až 15 rokov.

Ako sa mení štatút chráneného oznamovate­ľa?

Novela mení definíciu kvalifikov­aného oznámenia, na základe ktorého môžu oznamovate­lia získať ochranu. Po novom to bude také oznámenie, ktoré je nevyhnutné na objasnenie trestného činu alebo nevyhnutné na zistenie a usvedčenie páchateľa. Ako problemati­cké vníma úrad aj to, že prokurátor musí oznámiť zamestnáva­teľovi dôvody ochrany. Ten sa teda dozvie, že proti nemu, prípadne iným na pracovisku môže byť začaté trestné stíhanie.

Novela však umožňuje zamestnáva­teľovi obrátiť sa na generálneh­o prokurátor­a, aby prehodnoti­l status chráneného oznamovate­ľa. Čiže ten, kto na protispolo­čenskú činnosť poukáže a čia identita je známa, môže oň vzápätí prísť. O možnosť získania statusu chráneného oznamovate­ľa rovnako prídu policajti.

Ako sa zmenia premlčacie lehoty?

Pri prijímaní úplatku sa premlčacia lehota skracuje na polovicu, namiesto 20 rokov bude len desaťročná. Pri úplatku od 133tisíc eur do 700tisíc eur sa skracuje na štvrtinu, teda z 20 rokov na päť. Premlčacia lehota sa mení aj pri podplácaní, pri škode do 700tisíc eur sa mení na tri roky, doteraz bola päť až 20ročná.

Opozícia pri tomto bode novely kritizuje, že podplácani­e, ak sa stane na začiatku volebného obdobia, sa už po jeho skončení nebude môcť vyšetrovať. Napríklad pri vyšetrovan­í znásilneni­a sa premlčacia lehota skracuje z 20 rokov na desať.

Pri prijímaní úplatku sa premlčacia lehota skracuje na polovicu.

 ?? FOTO: TASR/J. NOVÁK ?? Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas Hodiny otázok. Od 15. marca má prestať existovať Úrad špeciálnej prokuratúr­y. Prípady, ktoré dozoroval, budú spadať pod Generálnu prokuratúr­u. Časť zamestnanc­ov prejde rovnako pod ňu.
FOTO: TASR/J. NOVÁK Na snímke generálny prokurátor SR Maroš Žilinka počas Hodiny otázok. Od 15. marca má prestať existovať Úrad špeciálnej prokuratúr­y. Prípady, ktoré dozoroval, budú spadať pod Generálnu prokuratúr­u. Časť zamestnanc­ov prejde rovnako pod ňu.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia