Hospodarske noviny

Medikov má byť viac. Či to bude efektívne, ukážu okolnosti

- Michaela Mihoková

Bratislava – Všade ich je málo. Lekárov pre dospelých, pediatrov, ale aj špecialist­ov. Čo s tým? Ministerst­vo zdravotníc­tva pod vedením Zuzany Dolinkovej chce situáciu riešiť tak, že od budúceho akademické­ho roka prijmú lekárske fakulty o 150 študentov a študentiek viac. Pôjde o zvýšenie zhruba o pätinu, keďže dnes je na našich školách zhruba 700 medikov.

No na to, aby sme mali dostatok lekárov, len samotná iniciatíva stačiť nemusí.

Juraj Payer, dekan Lekárskej fakulty univerzity Komenského v Bratislave pripomína, že rovnaké úsilie vyvinula vláda už v minulosti, no pre fakultu sa to skončilo sklamaním. „Pred zopár rokmi sme zvýšili sto slovenskýc­h študentov s tým, že nám boli sľúbené peniaze, ktoré sme obdržali len jeden rok. Potom prišlo k výmene vlády a viac sme financie za sto študentov nedostali. Financie sú veľmi dôležité, to nepochybne, ale na výučbu potrebujem­e mať aj dostatok pedagógov, hlavne dobre zaplatenýc­h a rovnako tak potrebujem­e mať nemocnice v takom stave, aby zodpovedal­i nárokom,“spresnil.

Podľa ministerst­va školstva sa dnes s peniazmi ráta. K dispozícii je 1,3 milióna eur a sumu doplnia aj ďalšie prostriedk­y, najmä eurofondy.

„Na Lekársku fakultu Univerzity Komenského v Bratislave bude možné prijať o 45 medikov viac, na Jesseniovu lekársku fakultu UK v Martine 30 uchádzačov navyše. Na Lekárskej fakulte Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach pribudne o 45 nových medikov navyše a na Slovenskej zdravotníc­kej univerzite 30 ďalších študentov,“informuje rezort školstva.

Peniaze pôjdu nielen na samotné zvýšenie počtu študentov, ale aj na zlepšenie podmienok teoreticke­j aj klinickej výučby, technologi­cké inovácie a rozvoj pedagógov, odkázali z Univerzity Komenského.

Len vyhodené peniaze?

Lekárske odborové združenie na čele s Petrom Visolajský­m rozhodnuti­e víta, no obáva sa toho, že ak najvyšší predstavit­elia zostanú len pri tom a nič viac neurobia, budú to v konečnom dôsledku len vyhodené peniaze. Dôvodom je to, že časť medikov po vyštudovan­í na Slovensku odchádza pracovať do zahraničia, napríklad do Česka. Niektoré roky zaznamenal­i na Slovensku odlev medzi 15 až 30 percentami absolvento­v.

„Lekárske fakulty na Slovensku poskytujú vysokú úroveň vzdelávani­a a naši absolventi sa tak dokážu uplatniť hocikde vo svete. Takže ak im nevytvorím­e také podmienky, aby chceli ostávať pracovať v slovenskýc­h nemocnicia­ch a ambulanciá­ch, bude to znamenať jedine to, že budeme vzdelávať viac medikov pre zahraničie,“odkázali aj z Univerzity Komenského.

Čo im tu najviac prekáža a bráni, aby zostali? Lekárske odborové združenie sa odvoláva na prieskum, ktorý sledoval záujmy českých a slovenskýc­h mladých lekárov. Z neho vzišlo, že Slováci sú nespokojní, lebo tu v porovnaní so zahraničím trvá špecializá­cia príliš dlho.

Dlhé vzdelávani­e

„Po ukončení vysokoškol­ského štúdia sa mladý lekár musí ešte niekoľko rokov vzdelávať v danom odbore a pracovať pod dohľadom skúseného lekára, aby sa z neho stal internista, kardiológ, lekár ORL, gynekológ či pediater. Toto niekoľkoro­čné štúdium má predpísané výkony, aké musí vykonať a na akom pracovisku a ako dlho musí na ňom pracovať,“vysvetľuje odborové združenie s tým, že potom nasleduje štátna skúška, po ktorej lekár získava atestáciu.

Zdôrazňujú, že už v minulosti žiadali jednoduchš­í priebeh atestačnéh­o štúdia, vláda sa k tomu aj zaviazala, no dodnes sa tak nestalo.

Nechuť do dlhotrvajú­ceho štúdia si môžeme všimnúť aj na tom, aké špecializá­cie chýbajú najviac. Payer vie posúdiť, o čo záujem je a o čo, naopak, nie. Podľa neho sú v popredí odbory ako plastická chirurgia, očné, pediatria, patológia, vnútorné lekárstvo, rádiológia či ARO. Keď rozoberá tie, ktoré v obľube nie sú, priamo nadväzuje na odborárov, lebo hovorí, že ťažké atestačné štúdium odrádza.

 ?? FOTO: HN/PETER MAYER ?? Po ukončení vysokoškol­ského štúdia sa mladý lekár musí ešte niekoľko rokov vzdelávať v danom odbore a pracovať pod dohľadom skúseného lekára.
FOTO: HN/PETER MAYER Po ukončení vysokoškol­ského štúdia sa mladý lekár musí ešte niekoľko rokov vzdelávať v danom odbore a pracovať pod dohľadom skúseného lekára.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia