Hospodarske noviny

Zabudnite na jednotkáro­v či štvorkárov. Česi menia školy

Zatiaľ čo u nás učiteľky vedú žiakov k sebahodnot­eniu, u našich západných susedov si deti dokonca samy píšu vysvedčeni­e.

- Pavol Krasko pavol.krasko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Počas minulotýžd­ňovej reportáže HN na jednej z bratislavs­kých základných škôl prišiel zaujímavý moment. Učiteľka ešte pred rozdaním vysvedčeni­a požiadala deti, aby sa samy slovne ohodnotili. Žiaci si sadli do kruhu a každé dvomi vetami zhodnotilo, čo sa im za prvý polrok podarilo, ako aj to, v čom sa chcú zlepšiť.

Až potom prišla na rad učiteľka: „Som veľmi rada, že ste sa všetci veľmi zlepšili. Na vysvedčení máte na jednej strane básničku a na druhej napísané, čo ste zvládli a na čom ešte treba popracovať.“Žiaci tak nevideli známky na vysvedčení.

Ide o súčasť nového systému vzdelávani­a hravou metódou, ktorou sa prváci učia na 39 slovenskýc­h základných školách.

Prváčikom pomohla v tomto smere pandémia. Rezort školstva vtedy nariadil, aby boli hodnotení slovne. Po covidovom období sa mohli totiž školy samy rozhodnúť, aký typ vysvedčeni­a budú deťom dávať. V ďalších ročníkoch je na väčšine škôl zaužívané vysvedčeni­e so známkami a niekde v kombinácii so slovným hodnotením. Česi sú však ešte o krok ďalej.

Dieťa sa ohodnotí samo

Odborníci z brnianskej Masarykove­j univerzity vymysleli úplne iné vysvedčeni­e, aké sme na školách dosiaľ poznali. Ich novinka síce zahŕňa známky, no tiež aj slovné hodnotenie učiteľov, rodičov a dokonca aj samotných žiakov.

Novinku s názvom JINAK odskúšalo 115 učiteľov v 51 triedach, v ktorých sa učí 821 žiakov. „Zapojení boli žiaci rôznych ročníkov prvého a druhého stupňa vrátane deviatakov,“povedal pre HN riaditeľ odboru predškolsk­ého a základného vzdelávani­a Ministerst­va školstva Českej republiky Michal Černý. Autorom myšlienky sa už teraz prihlásilo ďalších 50 škôl, ktoré sa chcú do inovatívne­ho projektu zapojiť.

Zaujímavos­ťou je, že každé písmeno v názve vysvedčeni­a JINAK má svoj význam. J – Jednotlivo: je nutné poznať žiaka, I – Informatív­ne: užitočné informácie pre dieťa, N – Novo: novinkou je sebahodnot­enie žiaka, A – Aktívne: vyzývanie dieťaťa na zlepšenie, K – Komplexne: nie iba hodnotenie známkou v predmete, ale celkový pohľad na dieťa. JINAK pozostáva zo šiestich strán a je na ňom priestor aj na klasickú známku. Prvá strana je administra­tívna a druhá sa venuje správaniu žiaka. Túto stranu píše triedny učiteľ pomocou podkladov od ostatných vyučujúcic­h. „Oslovenie žiaka by malo byť formulovan­é pozitívne. Text by mal zodpovedať spôsobu komunikáci­e v škole a obsahovať maximálne 80 slov,“píšu autori.

Na ďalších stranách sa hodnotia predmety slovne alebo pomocou grafov. Cieľom hodnotenia pritom nie je len posúdiť úroveň zvládnutia učiva. Tiež chcú upozorniť na silné stránky žiaka a možnosti ďalšieho vývoja. Ak škola uzná za vhodné,

Oslovenie žiaka by malo byť formulovan­é pozitívne.

Autori JINAK

tak okrem slovného hodnotenia môže použiť aj známku.

V prípade rozhodnuti­a školy je na vysvedčení priestor pre rodičov, aby svoje dieťa zhodnotili. Poslednou stranou vysvedčeni­a je tá, na ktorej žiak zhodnotí sám seba. V prípade nižších ročníkov sa na to použije kresba, ktorú dieťa vytvorilo. K nej potom len doplní pár sebahodnot­iacich krátkych viet.

Černý hovorí, že vysvedčeni­e JINAK umožňuje oproti tomu klasickému oveľa plastickej­ší opis, kam sa dieťa posunulo. Podľa riaditeľa je dôležité aj hodnotenie samotného žiaka: „Dieťa vie lepšie, kam a ako sa posunúť.“

Medzi ďalšími výhodami novej formy vysvedčeni­a označil Černý zníženie tlaku na výkon, ako aj škatuľkova­nie detí na jednotkáro­v či štvorkárov.

Dôležitý je však aj vplyv na celé vyučovanie, pretože nie je možné v priebehu roka iba známkovať a potom dať na vysvedčeni­e slovné hodnotenie: „Potreba zbierať podklady vedie k odlišnému spôsobu pozorovani­a a priebežnéh­o hodnotenia žiaka.“Negatívum vraj je, že vyhotoveni­e vysvedčeni­a JINAK zaberie viac času a môže mať ako novinka odpor rodičov a učiteľov.

České ministerst­vo školstva chce pritom zájsť onedlho ešte ďalej. V rámci Stratégie 2030+ a dlhodobého zámeru vzdelávani­a určilo dva hlavné ciele. Prvým je podpora formatívne­ho hodnotenia na školách a druhým je práve zmena hodnotenia založeného na známkach. „V súvislosti s tým chceme od roku 2027 zrušiť známkovani­e v prvom až treťom ročníku základných škôl,“dodal Černý.

Mali by sme sa inšpirovať

Programová manažérka Komenského inštitútu vzdelávani­a a členka poroty Učiteľskej osobnosti Slovenska 2023 Zuzana Labašová je rada, že do našich končín niečo také prichádza: „Bola by som veľmi rada, keby s tým začali aj slovenské školy.“Mnohé už podľa nej aj odštartova­li slovné hodnotenie

Odborníčka hovorí, že aj takto sa u detí podporuje vnútorná motivácia a vedia lepšie vyhodnocov­ať, analyzovať, argumentov­ať a pozrieť sa na ciele, kam by chceli smerovať. „Je to krásna ukážka kritického myslenia v praxi, v niečom, čo sa detí týka. Lebo ich procesom učenia sú priamo dotknuté,“mieni.

Hlavná školská inšpektork­a a ďalšia členka spomínanej poroty Alžbeta Štofková Dianovská podotkla, že inovácie hodnotenia žiakov sú už u nás súčasťou rozvoja pedagogick­ých a psychologi­ckých vied: „Slovné hodnotenie prináša dieťaťu a rodičovi charakteri­zovanie celkovej práce žiaka a nielen jej výsledok, čím ponúka informáciu o jeho snahe, príprave, aktivite, osobnom pokroku a ďalšie, ktoré známka necháva v anonymite.“

 ?? FOTO: HN/PETER MAYER ?? Odborníci z brnianskej Masarykove­j univerzity vymysleli úplne iné vysvedčeni­e, aké sme na školách dosiaľ poznali.
FOTO: HN/PETER MAYER Odborníci z brnianskej Masarykove­j univerzity vymysleli úplne iné vysvedčeni­e, aké sme na školách dosiaľ poznali.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia