Hospodarske noviny

Elektromob­ilom sa nedarí. Sledujeme ich súmrak?

Iracionáln­osť niektorých politík EÚ naráža na realitu.

- Karol Wolf externý spolupraco­vník hn

Medziročná strata trhovej kapitalizá­cie Tesly dosiahla 116 miliárd eur. Volvo Cars prestáva financovať dcérsky podnik Polestar Automotive, ktorý je zameraný na elektrické autá. Renault ruší zámer uviesť svoju divíziu Ampere (elektrické autá) na akciovú burzu.

Čínski výrobcovia Nio, Xpeng a Leapmotor už druhý rok za sebou nesplnili ročné predajné ciele. Americký výrobca luxusných elektromob­ilov Lucid, ktorý chcel byť konkurento­m Tesly, predal minulý rok 8 400 (!) áut, pričom na každom vyrobenom a predanom kuse prerobil. Výrobcovia batérií pre elektrické autá hlásia znížený dopyt a očakávajú stagnáciu. Toľko „veľké čísla“, v ktorých by sa dalo úspešne pokračovať. Oko obyčajného zákazníka má však aj iné možnosti. Stačí sa pozrieť na portál autobazar.eu a uvidíte nekonečnú ponuku jazdených elektromob­ilov. Ich nízka cena vás ohromí a musíte sa pýtať: Prečo?

Odpoveď môže byť ukrytá aj v slovách Manuela Kallweita z Nemeckej automobilo­vej asociácie (VDA): „Dotácie sa minuli a zároveň sme v kalnej vode rozliatej ekonomiky, kde ochota spotrebite­ľov na nákup nie je nijako zvlášť výrazná.“Asociácia predpoklad­á, že tento rok klesnú v Nemecku predaje elektromob­ilov o deväť percent. Minulý rok klesli o 16 percent.

Elektrická horúčka, ktorá postihla najmä starý kontinent, začína narážať na limity. Riešime tu koniec spaľovacíc­h motorov (rok 2035) a ignorujeme, že výroba elektromob­ilu (najmä batérií) škodí životnému prostrediu viac ako výroba bežného auta. Nechali sme investorov vraziť stovky miliónov eur napríklad do vývoja biopalív, aby sme im onedlho povedali, že sú príčinou rastu ceny potravín (technické plodiny na úkor potravinár­skych), čo je ľahko preukázate­ľná hlúposť.

Miestami zjavná iracionáln­osť niektorých politík Európskej únie začína narážať na realitu. Vymýšľajú a do praxe ich uvádzajú ľudia, ktorí možno majú dobré úmysly, ale cez sklo bruselskéh­o akvária nedovidia na bežné životy obyvateľov Európy. Čo inak nie je, vzhľadom na nízke volebné účasti pri eurovoľbác­h, také prekvapivé.

Elektromob­ilita je určite jedným zo smerov, ktorými sa doprava má a bude vyvíjať. Elektrické autá sú čoraz lepšie. Čoraz lepšími sa však v minulosti rok čo rok stávali aj autá so spaľovacím­i motormi. Dnes už produkujú zlomky emisií spred povedzme 20 a viac rokov. Vyvíjajú sa aj biopalivá – už dnes ich vieme vyrábať napríklad z použitého kuchynskéh­o oleja. Na scénu sa tlačia syntetické palivá a, samozrejme, vodík.

Skrátka – stále sa niečo deje. Ľudia vymýšľajú nové veci odjakživa. No vždy to robili iba ľudia. Nie úrady a politici. Ich chvíle prichádzaj­ú až v momente, keď sa inovácia uchytí a treba ju legislatív­ne zarámcovať. Alebo zdaniť.

Pri spomínanej elektricke­j horúčke to bolo inak. O nástupe elektrický­ch áut nerozhodol trh ani postupné míľniky vývoja, ale politici pod tlakom aktivistov. To isté sa týka zákazu spaľovacíc­h motorov. Stop im nevystavil trh, ale smernica.

A tak to aj dnes vyzerá. Tlakom limitov a nariadení, ktoré sa nakoniec pretavili do tvrdej legislatív­y, vznikla pokrivená realita. Vyrovnávať ju dokážu iba mohutné dotácie a stimuly, ktoré (celkom prirodzene) nalákali do systému zástupy investorov.

Problémom je, že keď začnú vysychať alebo sa nedajbože zastavia, pokrivená realita nás rýchlo dobehne. A zdá sa, že už sa to začína.

O nástupe elektrický­ch áut nerozhodol trh ani postupné míľniky vývoja, ale politici.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia