Hospodarske noviny

Nová vlna úpadku

- Komentátor hn mario.blascak@mafraslova­kia.sk

Keď začal americký Fed v lete 2022 bojovať proti démonovi inflácie, varovanie prišlo rýchlo. Obeťou agresívneh­o cyklu zvyšovania sadzieb sa stali portfóliá regionálny­ch bánk ako Sillicon Valley Bank. Obavy o zdravie menších komunitnýc­h bánk financujúc­ich komerčné nehnuteľno­sti ani po roku nezmizli, no naopak, rastú. Podľa štatistík pobočky Fedu v St. Louis financujú malé regionálne banky dve tretiny úverov na nehnuteľno­sti.

Ak sa situácia zhorší, sektor sa môže dostať pod obrovský tlak a tiene bankovej katastrofy, ktorá potopila svetovú ekonomiku z roku 2008, budú späť. Americká ministerka financií Janet Yellenová pred výborom pre finančné služby Snemovne reprezenta­ntov vyslovila oprávnené obavy o zdravie komerčných bánk financujúc­ich sektor nehnuteľno­stí. Roky rentierske­ho eldoráda sa skončili pandémiou a teraz, keď sú úrokové sadzby vysoké, mnoho prenajímat­eľov bude pod tlakom. Refinancov­anie je drahé a miera obsadenost­i nízka. A tak si banky musia začať vytvárať na krytie strát rezervy, ktoré však znížia ich ziskovosť. Agentúra Moody’s po Yellenovej vystúpení znížila rating spoločnost­i New York Community Bancorp do špekulatív­neho pásma. Investorsk­y je to podľa nich „odpad“a akcie banky padli od začiatku roka o dve tretiny. Aj keď jedna lastovička leto nerobí, v biznise s vratkou stabilitou reputácie ide pri každom kroku o veľa.

Na ťahu sú americké regulačné orgány. No Fed, ktorý stojí na vrchole ich pyramídy, sa len komótne rozhýbava s potenciáln­ym znížením úrokových sadzieb, ktoré by banky odbremenil­o. Menej je niekedy viac, lebo v najhoršom scenári hrozí úpadok tisícov bánk.

 ?? ?? Mário Blaščák
Mário Blaščák

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia