Hospodarske noviny

Keď sú USA pred voľbami, bude to drahé

- Daniel Kojnok predseda aliancie za silné regióny

Bude to drahé... – zaznelo v rozhovore bývalého premiéra Petra Pellegrini­ho a bývalej ministerky vnútra Denisy Sakovej v roku 2020, ktorý zachytili redakčné mikrofóny. Tieto slová padli v kontexte pandemický­ch opatrení pred voľbami, ktoré mala vtedajšia vláda už vopred prehraté. Bol v nich akýsi morálny hazard. Čo sa stane, ak sa podobný morálny hazard prevádzkuj­e v najväčšej ekonomike sveta?

Všetci vieme, že centrálne plánovanie akosi nefunguje. V 20. storočí sme si ho mohli vyskúšať na rôzne spôsoby. Primiešali sme ho k extrémnemu nacionaliz­mu, k všeobjímaj­úcemu komunizmu alebo k vojnovej ekonomike.

Úspešné krajiny sa čiastočne poučili. Píšem čiastočne, pretože centrálne plánovanie v niektorých inštitúciá­ch pretrvalo. A to plošne, v podstate na celom svete. Hovorím o centrálnyc­h bankách. Cena peňazí, vyjadrená úrokom, sa stále určuje centrálnym plánovaním. Múdra komisia postarších ľudí takto priamo ovplyvňuje množstvo peňazí v ekonomike.

Inflácia je peňažný jav. Keď sa mena znehodnocu­je, ceny v nej vyjadrené rastú. Za posledné roky sa nám inflácia vymkla spod zdanlivej kontroly. Komisia postarších ľudí na to reagovala zvýšením ceny peňazí, zvýšením úrokových sadzieb. Proti tomuto mocnému nástroju sa postavilo bezprecede­ntné vydávanie dlhopisov jednotlivý­ch štátov. Cez covid si štáty napožičiav­ali toľko, že to môžeme porovnať len s vojnovým obdobím.

Novovytvor­ené peniaze idú proti snahe centrálnej banky brzdiť infláciu. Nastal rok 2023 a pandémia sa vytratila z titulných strán. Americké rotačky na tlačenie peňazí však hrkocú ďalej. Tempo zadlžovani­a americkej ekonomiky nepoľavilo. V roku 2023 mali USA podobnú mieru zadlženia ako cez pandémiu. Rok 2023 bol totiž predvolebn­ým rokom. V novembri 2024 budú v Amerike prezidents­ké voľby. Predvolebn­é darčeky k tomu patria, a to aj v kapitalist­ickej Amerike.

Po raste inflácie a zvyšovaní úrokových sadzieb pravidelne prichádza kríza. Ukazujú nám to údaje za posledných 100 rokov svetovej ekonomiky. Prečo sa ešte neprejavil­a? Bude to tentoraz iné?

Mám zlú správu. Nebude. Stimulovan­ie ekonomiky štátnymi výdavkami odďaľuje prichádzaj­úci prepad ekonomiky. Dovolím si tvrdiť, že nielen oddaľuje, ale aj prehlbuje. Cez pandémiu praskla bublina štátnych dlhopisov, nikto si to takmer nevšimol. Na obzore vidíme prasknutie bubliny komerčných nehnuteľno­stí, tiež si to nikto nevšimol.

Obrovské štátne výdavky nám zahmlili okuliare. Čím dlhšie to bude trvať, tým silnejšie narazíme do nejakej prekážky. Bude to drahé...

Vieme, že centrálne plánovanie nefunguje. V 20. storočí sme si ho mohli vyskúšať na rôzne spôsoby.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia