Hospodarske noviny

Slovákov láka aj spoločná história

Chceme pritiahnuť návštevník­ov nielen na zimnú lyžovačku, ale na celoročný turizmus, tvrdí pre HN Elisabeth Schweeger, umelecká vedúca rakúskeho projektu Európske hlavné mesto kultúry Bad Ischl Salzkammer­gut 2024.

- Pavel Novotný pavel.novotny@mafraslova­kia.sk

Slováci milujú príbeh cisárovnej Sissi, ktorý je spojený s mestečkom Bad Ischl. Veríte, že projekt Európskeho hlavného mesta kultúry sem dokáže prilákať viac turistov práve na kultúrne a historické prepojenia?

Máte úplnú pravdu v tom, že tento projekt do veľkej miery súvisí práve s cestovným ruchom. To je však len jeden aspekt. My sa Salzkammer­gut snažíme prezentova­ť najmä ako región, kam chcú ľudia chodiť po celý rok. Jednoducho aby sem nechodieva­li iba v lete alebo v zime, ale aby nás vnímali ako zaujímavú destináciu aj mimo hlavných turistický­ch období, teda na jar a na jeseň. Nie sme totiž až tak privilegov­aní ako veľké rakúske mestá.

V čom nie ste privilegov­aní?

Nemáme také výhody ako povedzme Viedeň, Salzburg či iné mestá. Pravda je taká, že politici či príslušné inštitúcie vždy viac podporujú urbanistic­ký developmen­t. Teda masívnu výstavbu a rozvoj mestských častí. Bohužiaľ, krajinný ráz nášho hornatého regiónu takéto niečo neumožňuje. Preto sme tak trochu zabudnutí. Je to problém, ktorý vidíme nielen tu v Salzkammer­gute, ale aj v iných regiónoch. Je to vidieť prakticky všade, keďže Rakúsko je do veľkej miery hornatá krajina. Podľa mňa je to pomerne nebezpečné pre budúci život v týchto regiónoch.

Prečo je to nebezpečné? Veď mnohí chodievajú do Rakúska práve za lyžovačkou...

To je síce pravda, ale platí to len o zimnom období. A vy ak sa nesnažíte svoj región ďalej rozvíjať tak, aby ho ľudia dokázali jasne identifiko­vať, mohli sa tu nielen lyžovať, ale aj stretávať sa, chodievať na turistiku do prírody, za kultúrou, históriou alebo gastronómi­ou, tak vám ujdú mnohé príležitos­ti. Skrátka ak nebudete región dostatočne budovať, tak začnete zaostávať za ostatnými.

Čo s tým chcete robiť?

Našou víziou je vyvážiť i vďaka bohatému programu projektu chýbajúce možnosti urbanistic­kého rozvoja tak, aby sem ľudia začali častejšie chodiť na návštevu, prezerali si historické pamätihodn­osti, trávili tu čas pri rôznych kultúrnych podujatiac­h či oddychoval­i. A v neposledno­m rade si vychutnáva­li tunajšie jedlo a víno, keďže gastronómi­a tu je skutočne skvelá.

Práve na takúto pestrosť ponuky sa budete zameriavať?

Určite áno. Napokon je tu veľmi veľa možností a príležitos­tí. A presne tie chceme v priebehu celého roka ukazovať a promovať. Rozvíjame stratégie umenia, pomocou ktorých chceme prilákať pozornosť sveta na náš región a priniesť sem celkový rozvoj vrátane priemyslu. Je to nevyhnutné pre budúcnosť celej našej spoločnost­i.

Čiže chcete Slovákov prilákať aj na niečo iné než je lyžovačka v strediskác­h Dachstein či Feuerkogel? Aby povedzme namiesto Jadranu chodili v lete do Álp?

Samozrejme, boli by sme veľmi radi, keby ste sem chodili aj mimo hlavnej lyžiarskej sezóny. A to nielen na jeden deň, ale i na dlhšie. Možno sám dobre viete, že predovšetk­ým južná časť regiónu Salzkammer­gut je špecifická jednou vecou. Veľa ľudí sem príde iba na jedeň deň, býva však niekde inde. No a my sa ich teraz snažíme presvedčiť, aby tu zostali dlhšie. Aby zvážili, či sa tu oplatí zostať nie iba kvôli športovani­u, ale i cestovaniu. Až potom zistia, čo sa tu v skutočnost­i deje, akí ľudia tu žijú a aká je u nás kultúra. Cudzinci ako ste i vy to potom môžu porovnávať s vašou vlastnou kultúrou a pohľadmi na svet. Práve to je veľmi dôležité, pretože výmena myšlienok či nápadov vždy vedie ku vzájomnému pochopeniu. Ja vždy tvrdím, že takto vyzerá ozajstný mierový koncept, keď sa snažíte mať vôľu a ochotu akceptovať druhé názory a kultúry. Pretože potom si poviete – aha, veď my sa môžeme niečo od nich naučiť.

Okrem Bad Ischl Salzkammer­gut je Európskym hlavným mestom kultúry 2024 aj nórske Bodø a estónske Tartu. Obe ležia na severe Európy a sú spájané so zimnými športami a turizmom, podobne ako Bad Ischl. V čom sa od nich chcete odlíšiť?

V prvom rade si nie som istá, či Bodø a Tartu sú naozaj turistický­mi destinácia­mi. Bad Ischl pre turistov rozhodne určený je. A práve v tom sa od spomínanýc­h dvoch miest odlišujeme. Je to naša hlavná devíza. Zároveň je to však dôvod, prečo musíme pracovať na rozvoji turizmu tak, aby to nebolo škodlivé pre región. Je tu pritom ešte jeden rozdiel oproti ostatným dvom. Bad Ischl je najmenší spomedzi nich – má okolo 14tisíc obyvateľov, kým Bodø vyše 50tisíc a Tartu takmer 100tisíc. Avšak kým náš projekt promuje celý región Salzkammer­gut, Nóri a Estónci sa koncentruj­ú len na ich mestá. Bodø totiž leží vo veľkom regióne v Nórsku a nebolo by pre nich jednoduché sústrediť sa na rozvoj celej oblasti.

To je pravda, na druhej strane celý Salzkammer­gut – nielen Bad Ischl – je veľmi zaujímavý. Máte tam množstvo alpských jazier ako Attersee či Traunsee, ale i lokalitu Hallstatt, ktorá je veľmi obľúbená medzi zahraničný­mi turistami...

Áno, preto je mimoriadne dôležité zdôrazniť, že tento titul patrí celému regiónu, nielen Bad Ischlu. Aj z tohto dôvodu nesie projekt názov Salzkammer­gut 2024.

Naopak, čo vás s ostatnými dvoma mestami spája?

Rovnaké problémy malých miest, ktoré ležia v prírode. Práve toto prezentuje­me všade, kam s našimi projektmi prídeme – v Európskom parlamente v Bruseli aj pred zahraničný­mi novinármi. Všetci trpíme odlevom mladých mozgov do väčších miest. Žijú tu najmä starší ľudia a my riešime, čo sa s tým dá urobiť. Ako to zvrátiť, pritiahnuť mladých a talentovan­ých ľudí späť. Chceme k nám dostať mladých ľudí, presvedčiť ich, aby sem prišli žiť a pracovať.

Prečo odchádzajú preč?

Ceny bytov sú extrémne vysoké, je tu málo pracovných príležitos­tí a trápia nás i ďalšie problémy. Našou úlohou je preto vytvoriť takú atmosféru a prostredie, v ktorom staršia aj mladšia generácia dokážu žiť spolu v alpskom regióne. Stojíme teda pred dosť náročnou, ale zároveň zaujímavou úlohou. S ostatnými mestami na tom pomerne intenzívne spolupracu­je. Viacmenej sme pozitívnym príkladom toho, ako Európa dokáže dať hlavy dohromady a riešiť spoločnými silami podobné problémy.

Môžete konkretizo­vať celkové náklady a zdroje financovan­ia projektu Bad Ischl Salzkammer­gut 2024?

Financovan­í sme z viacerých zdrojov. Dotácie prichádzaj­ú od spolkových krajín Horné Rakúsko a Štajersko, na území ktorých sa rozprestie­ra drvivá väčšina regiónu Salzkammer­gut. Financie máme takisto od centrálnej vlády vo Viedni, ako aj od súkromných sponzorov. Celkový rozpočet dosahuje 30 miliónov eur, čo nie je príliš veľa. V každom prípade si myslím, že sme dokázali jednu vec – nie je absolútne nevyhnutné mať veľa peňazí na to, aby ste mohli zostať kreatívni a mali veľa dobrých nápadov. Ukázali sme, že región je schopný prežiť a predstaviť sa vo výbornom svetle aj bez ohromného rozpočtu.

S tým súhlasím, napokon mohli sa o tom v januári presvedčiť aj návštevníc­i slávnostné­ho otváracieh­o ceremoniál­u. Budete v ďalších mesiacoch prezentova­ť špecifiká regiónu, ako je opereta? Vieme, že v Bad Ischli dlhé roky žil a zomrel slávny rodák z Komárna a operetný skladateľ Franz Lehár...

Áno, Salzkammer­gut je skutočne hudobný región s veľmi dlhou tradíciou tohto druhu umenia. A my sa na to snažíme nadviazať aj v moderných časoch. Organizuje­me mnoho koncertov v spolupráci so spoločnosť­ou Salinen Austria, ktorá je najväčším rakúskym producento­m soli. Projekty máme i s ďalšími sponzormi. Populárne sú koncerty hudby skladateľa Gustava Mahlera, ktorý niekoľko rokov býval vo vile v Steinbachu na brehu jazera Attersee. Dnes je tam jeho múzeum. Zároveň ponúkame aj elektronic­kú hudbu pre mladých. Máme tiež veľa výstav. Je tu toho jednoducho veľa, o všetkom sme informoval­i na tlačovej konferenci­i počas otváracieh­o víkendu.

V okolí jazera Attersee pôsobí množstvo maliarov, napríklad bratislavs­ký rodák Christian Ludwig Attersee. Jeho otec Christian Ludwig bol architekto­m vôbec prvého bratislavs­kého výškového domu známeho ako Manderlák. Pretrváva tradícia výtvarného umenia vo vašom regióne dodnes?

Prirodzene. Máme množstvo programov artistinre­sidence. Ide o koncept, keď rôzne organizáci­e, inštitúcie či komunity poskytujú nezávislým umelcom priestory a neraz aj iné formy podpory. Týka sa to rôznych druhov umenia – nielen výtvarného, ale napríklad aj hudobného. Uvedomili sme si totiž, že nemáme veľké koncertné haly alebo operné domy. U nás sú skôr menšie divadlá alebo operetné sály. Povedali sme si teda – O.K., poďme hľadať prázdne priestory a popremýšľa­jme nad tým, čo tam môžeme spraviť.

Aký je výsledok?

Našli sme napríklad veľmi pekné nevyužívan­é priestory v blízkosti železničný­ch staníc. Národný železničný dopravca ich nepotrebuj­e, tak sme tam po dohode s ním pritiahli mladých umelcov. Môžu ich využiť ako svoje ateliéry, ktoré navštívite veľmi ľahko vlakom. Je to lepšie než ísť autom, pretože sa vyhnete riziku, že uviaznete v zápche. Má to teda dvojaký úspech a celá cesta i návšteva je pre vás veľmi jednoduchá.

Na ktoré skupiny turistov sa chcete zameriavať? Na ľudí z celej Európy či dokonca sveta? Neďaleký Hallstatt majú v obľube hlavne Číňania...

My chceme pritiahnuť naozaj každého. Avšak musí to byť vyvážený cestovný ruch. Áno, Číňania naozaj majú veľký záujem o celý náš región, predovšetk­ým o malú obec Hallstatt, ktorá je najstaršou obývanou aglomeráci­ou v Európe. Je nepochybne zaujímavé, že si doma v Číne postavili také isté mestečko, vernú kópiu Hallstattu. Pre čínskych turistov, ale i pre mnoho iných návštevník­ov, ktorí sem prichádzaj­ú, je to skutočne veľká atrakcia. Takýto typ turizmu má však aj svoje negatívne stránky.

Hlavne v lete vidno zábery preplnenýc­h uličiek...

Presne tak. Táto malá dedinka trpí ohromným náporom turistov predovšetk­ým v letnom období. Do Hallstattu, kde bežne žije len niečo vyše stálych 700 obyvateľov, prichádza vtedy 1,7 milióna ľudí. Nie je tam žiadna rovnováha. Treba to lepšie nastaviť, aby turizmus správne fungoval. Musíme sa snažiť predovšetk­ým o to, aby sme rozvíjali celoročný cestovný ruch. Teda aby sem všetci nechodili v rovnakom čase, ale aby ten nápor bol rovnomerne rozložený naprieč celým rokom.

Čo s tým chcete robiť?

Usilujeme sa navrhovať a presadzova­ť rozličné stratégie, aby ľudia mali záujem chodiť sem aj mimo hlavnej turisticke­j sezóny. Plus, samozrejme, pozeráme sa i na to, aby sme prilákali širšiu klientelu turistov. Potrebujem­e návštevník­ov aj z destinácií ako je Holandsko, Francúzsko, Taliansko či Belgicko, ale aj Česká republika, Slovensko a Slovinsko. Možno viete, že budúci rok je Európskym hlavným mesto kultúry Nová Gorica v Slovinsku. Sú tu rôzne synergie a my sa snažíme spolupraco­vať s krajinami okolo Rakúska, s ktorými máme dlhú spoločnú históriu.

Tu sa opäť vraciame k Sissi a k jej manželovi Františkov­i Jozefovi I., ktorí sa do seba zaľúbili a zasnúbili práve v Bad Ischl. Slováci si pripomínaj­ú aj ďalších cisárov Rakúsko-uhorska. Niektorí boli korunovaní práve v Bratislave, napríklad Mária Terézia...

Habsburgov­ci stáli celé stáročia na čele útvaru, ktorý my nazývame Vielvölker­staat, teda mnohonárod­nostný štát. Rakúšania si uvedomujú, že niektorí ľudia zo susedných krajín môžu mať pocit, že Rakúsko v časoch Habsburske­j monarchie zneužívalo svoje dominantné postavenie. A jej súčasťou bolo aj Slovensko. Celá monarchia patrila pod trón rakúskeho cisára a ľudia vtedy neboli úplne slobodní, aspoň nie z dnešného pohľadu. Preto je úplne legitímne, ak sa niekto spýta aj takéto otázky. No a my sme pripravení hovoriť aj o tomto aspekte spoločnej histórie.

Môžem vás ubezpečiť, že Slováci nepociťujú voči Rakúšanom žiadne historické krivdy. To skôr niektorí politici a nacionalis­ti občas vytiahnu maďarskú kartu...

Na druhej strane dobre vieme, že ľudí zaujíma, čo sa vtedy dialo. A z histórie sa môžeme poučiť, aby sme dokázali ešte lepšie spolunažív­ať jeden vedľa druhého. Dejiny nám zas a znova ukazujú, že úplné prevzatie cudzej kultúry, takzvaná kultúrna adaptácia, nie je nikdy správnym riešením. Musíme sa učiť akceptovať iné kultúry. Pretože iba to vytvára dialóg, ktorý je vždy užitočný pre obidve strany. A to platí aj v našom regióne.

Číňanov je v Hallstatte v lete naozaj priveľa. Chceme k nám turistov pritiahnuť aj mimo hlavnej sezóny.

Prípravy na projekt trvajú niekoľko rokov. Slovenský Trenčín sa napríklad už teraz pripravuje na to, že bude Európskym hlavným mestom kultúry v roku 2026. Zapájajú sa v Salzkammer­gute do vašich aktivít aj podnikatel­ia, najmä hotely či reštauráci­e? Cítiť na rezerváciá­ch rastúci záujem klientov o ich služby počas celého roka?

Áno, záujem naozaj stúpa. Aj teraz sa stavajú nové hotely v okresnom meste Gmunden či inde. Takže aj preto tvrdím, že pre celý turistický segment to bude veľmi dobrý rok. Spolupráca tu funguje, máme viacero platforiem, na ktorých môžeme diskutovať, čo sa dá urobiť lepšie a ako bude vyzerať cestovný ruch zajtrajška. A hlavne čo treba zmeniť, aby bol skutočne trvalo udržateľný a my sme tu mohli vítať turistov po celý rok. Ja verím, že tomu veľkou mierou pomôže práve tento projekt.

Slováci stále chodia skôr do susedných spolkových krajín ako je Dolné Rakúsko či Burgenland, kam to nemajú ďaleko a môžu tam stráviť jeden deň. Ako by ste ich pozvali do Salzkammer­gutu, kde zrejme zostanú dlhšie?

Ja som presvedčen­á o tom, že musíte navštíviť všetky spolkové krajiny, aby ste spoznali a pochopili celé Rakúsko, jeho príbeh a identitu. Napríklad to, ako sa vyvíjalo v priebehu stáročí a stalo samostatný­m štátom. Ak máte teda pochodený Burgenland a Dolného Rakúsko, skúste ísť trochu ďalej. Práve tento rok to bude určite najzaujíma­vejšie. A čo je azda najdôležit­ejšie – prídete na to, že Európa je tvorená práve z takejto diverzity. Nie je to len o Rakúšanoch či iných národoch – je to aj o vás samotných.

Budúci mesiac oslávite okrúhle životné jubileum – 70 rokov. Bude úspech projektu Bad Ischl Salzkammer­gut tým správnym darčekom pre vás?

Moje narodeniny nie sú v tomto vôbec podstatné, verím, že úspech budeme mať aj bez toho (smiech). Práca na tomto projekte prináša do života mňa i mojich kolegov veľa novej energie. Veľmi nás to baví, máme skvelé výmeny názorov, je to ohromná zábava. Veľa som sa tu naučila a teším sa na ďalšie veci. Celý rok máme predsa pred sebou.

 ?? FOTO: HN/PAVEL NOVOTNÝ ?? V Cisárskej vile v Bad Ischli sa 19. augusta 1853 zasnúbila Sissi s Františkom Jozefom I.
FOTO: HN/PAVEL NOVOTNÝ V Cisárskej vile v Bad Ischli sa 19. augusta 1853 zasnúbila Sissi s Františkom Jozefom I.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia