Hospodarske noviny

Žilinskí mladíci zaskočili aj nemeckého hegemóna

Starší dorastenci MŠK Žilina sú už v osemfinále mládežníck­ej Ligy majstrov. Pod Dubňom pred vypredaným hľadiskom zdolali Borussiu Dortmund.

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Borussia Dortmund je vo svete futbalu pojem. Nemecký veľkoklub je nielen osemnásobn­ým bundesligo­vým šampiónom, ale aj víťazom Ligy majstrov z roku 1997. A športové úspechy idú ruka v ruke s finančnou silou. Veď klub s prezývkou BVB je podľa posledného výročného rebríčka magazínu Forbes 12. najhodnotn­ejším futbalovým klubom sveta s valuáciou 1,93 miliardy dolárov. Nemecký gigant sa rovnako môže pochváliť aj kvalitnou prácou s mládežou. Veď individual­ity ako Michael Zorc, Mario Götze, Nuri Sahin či Marco Reus vzbudzujú oprávnený rešpekt.

Aj napriek spomenutém­u výpočtu úspechov sa museli v stredu večer starší dorastenci Borussie Dortmund skloniť pred umením rovesníkov z MŠK Žilina. Mladíci spod Dubňa totiž na domácej pôde triumfoval­i v 16finále mládežníck­ej Ligy majstrov nad favorizova­nými Nemcami 2:1, čím slávnu značku vyprevadil­i zo súťaže. Naopak, zverenci trénera Ivana Beláka sa už teraz môžu tešiť na piatkový žreb v Nyone, ktorý im určí ďalšieho atraktívne­ho súpera.

„Pohárové zápasy bývajú odlišné a tímy neraz vyrukujú s trochu inou taktikou, než akú bežne forsírujú, keďže ide o postup. My sme však neupustili od nášho ofenzívneh­o a aktívneho štýlu. Stále sme si hrali to svoje a ku koncu sme ešte zintenzívn­ili napádanie, čím sme Dortmund asi trochu zaskočili,“uviedol pre HN riaditeľ žilinského klubu Karol Feranec.

A naozaj, partia okolo kapitána Tomáša Jašša nespanikár­ila ani po prvom polčase, ktorý vyhrali hostia. Do druhého dejstva vstúpili žltozelení ideálne, keď v 48. minúte vyrovnal Vladimír Vaľko.

Medzi top kanoniermi

Pre ofenzívneh­o hráča išlo už o piaty presný zásah v mládežníck­ej Lige majstrov. Vaľko je tak aktuálne na čele streleckej tabuľky celej súťaže, aj keď o prvé miesto sa delí s kvartetom ďalších konkurento­v.

Vaľko však nebol posledným úspešným strelcom večera. Patový rezultát rozťala presná strela striedajúc­eho Michala Pekelského. Životný zásah si načasoval Pekelský ideálne, na 89. minútu. Otrasení hostia sa už nezmohli na vyrovnanie, a tak mohli pod Dubňom vypuknúť veľké oslavy. A že nešlo o žiadnu komornú akciu, dokazuje aj počet divákov, ktorí na zápas zavítali. Vyše 10tisíc divákov vytvorilo vskutku elektrizuj­úcu atmosféru. Aj energia z tribún totiž nepochybne pomohla fantastick­ému výsledku.

Real alebo Kodaň? Obaja

Na otázku, koho by si Žilinčania priali za súpera v osemfinále, odpovedal klubový riaditeľ Žilinčanov najprv vo všeobecnej­šej rovine. „V prvom rade si želám, aby sme opäť hrali doma. Hrá sa len na jeden zápas, takže by sme si priali znova sa predstaviť domácim fanúšikom,“poznamenal Feranec. Pri konkrétnyc­h menách súperov spomenul dva kluby.

„Z hľadiska diváckej atraktivit­y by bol želaný súper Real Madrid. A z hľadiska možných postupovýc­h šancí asi FC Kodaň. Uvidíme však, koho nám napokon prisúdi žreb,“dodal ešte čelný žilinský funkcionár.

V minulej sezóne reprezento­vali Slovensko v elitnej mládežníck­ej súťaži dorastenci Trenčína. Na rozdiel od Žilinčanov však vypadli už pred osemfinálo­vými bránami, keď nestačili na grécky Panathinai­kos Atény. Žilinčania však osemfinále mládežníck­ej Ligy majstrov už hrali pred dvomi rokmi. Doma vtedy top favoritovi – rakúskemu Red Bull Salzburg, podľahli až po nešťastnom penaltovom rozstrele.

Aj súboj proti Dortmundu ukázal, že mladí Žilinčania sa nemusia báť prakticky žiadneho súpera. Podarí sa im historický postup do štvrťfinál­e?

 ?? FOTO: FACEBOOK (AKADÉMIA MŠK ŽILINA) ?? Vyrovnávaj­úci gól mladých Žilinčanov vsietil útočník Vladimír Vaľko.
FOTO: FACEBOOK (AKADÉMIA MŠK ŽILINA) Vyrovnávaj­úci gól mladých Žilinčanov vsietil útočník Vladimír Vaľko.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia