Hospodarske noviny

Hamburgery a ryžové rezance

- Lukáš Lipovský, finančný analytik

Mcdonald’s je globálny fenomén. Sieť fastfoodov je dokonalým príkladom kontrarián­stva kapitalizm­u, pretože stratégiou predaja unifikovan­ých produktov, o ktorých plánovači v socializme snívali, dobyli svet.

Mcdonald’s je taký relevantný, že ekonómovia nazvali jeden z globálnych nástrojov merajúcich kúpyschopn­osť jednotlivý­ch krajín Big Mac index podľa jeho vlajkového hamburgera. v jeho sieti sa každú sekundu predá 75 hamburgero­v a aj britská kráľovná Alžbeta ii. kedysi vlastnila jednu z jeho franšíz neďaleko Buckingham­ského paláca.

okrem toho je to pilier americkej ekonomiky. zamestnáva každého ôsmeho Američana, k hdp Spojených štátov prispieva 100 miliardami dolárov a jeho ekosystém na daniach ročne zaplatí 20 miliárd. To, že jeho výsledky boli v poslednom štvrťroku sklamaním, ide na vrub odpisom starého softvéru, nákladom na rekonštruk­cie a chradnúcej globálnej ekonomiky.

inak je to biznis, ktorý vynáša konzistent­ne a dlhodobo dobre. Ten, kto do Mcdonald’s investoval v roku 1970 „stovku“, dnes má 170-tisíc amerických dolárov. A to je 15-percentný výnos ročne. Špekulanti tvrdia, že firma má nulovú účtovnú hodnotu. no to len preto, že jej manažment spätne skupoval vlastné akcie. inak by dnes nestáli 287 amerických dolárov.

hoci sú akcie firmy od začiatku roka o 3,3 percenta lacnejšie, je to firma, ktorej sa darí za každého počasia. za ochladenie globálneho dopytu vraj môže Čína. Aj tá je kulinársky i mocensky vo svete na každom rohu.

no na rozdiel od Mcdonald’s predaj ryžových rezancov s kuracím mäsom nedokáže inkorporov­ať.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia