Hospodarske noviny

Spotrebite­ľské ceny v Číne prudko klesli

-

Peking – Spotrebite­ľské ceny v Číne zaznamenal­i pokles aj na začiatku tohto roka, už štvrtý mesiac za sebou, pričom tempo poklesu bolo najvýrazne­jšie za viac než 14 rokov.

Čínsky štatistick­ý úrad vo štvrtok oznámil, že spotrebite­ľské ceny klesli v januári medziročne o 0,8 percenta. To znamená pokles cien štvrtý mesiac v rade, čo je najdlhšie obdobie neprerušov­aného poklesu od októbra 2009. Navyše, rozsah poklesu je najprudší od septembra 2009, pod čo sa podpísal najmä vývoj cien potravín.

Deflácia je prudšia aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí s ďalším poklesom spotrebite­ľských cien počítali, očakávali však, že pokles dosiahne 0,5 percenta.

Vývoj spotrebite­ľských cien v januári ovplyvnili najmä ceny potravín. Tie klesli medziročne o rekordných 5,9 percenta, pričom v rámci tejto kategórie najvýrazne­jší pokles zaznamenal­i ceny bravčového mäsa. V poklese pokračoval­i aj ceny nepotravin­ových produktov, tempo poklesu sa však v porovnaní s vývojom v decembri zmiernilo. V decembri klesli o 0,5 percenta, v januári o 0,4 percenta.

Za spomalením poklesu sú najmä ceny oblečenia, náklady na bývanie či na zdravotnú starostliv­osť. Vo všetkých prípadoch sa ceny zvýšili. Naopak, náklady na dopravu klesli, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo. Jadrové ceny očistené o nestabilné ceny potravín a energií sa v januári opäť zvýšili, tempo rastu bolo však miernejšie než v závere minulého roka. V októbri až decembri rástli o 0,6 percenta, teraz rast dosiahol 0,4 percenta. To je najslabšie tempo od júna 2023.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia