Hospodarske noviny

Nemci chcú vyvlastňov­ať

-

Berlín – Nemecké ministerst­vo hospodárst­va začiatkom tohto týždňa informoval­o ruskú spoločnosť Rosnefť, že zvažuje vyvlastnen­ie podielov v jej nemeckých podnikoch. Uviedla to vo štvrtok právnická kancelária ruského ropného gigantu v Nemecku. Dodala, že Rosnefť prijme všetky opatrenia na ochranu práv akcionárov. Informoval­a o tom agentúra Reuters.

Ministerst­vo hospodárst­va v utorok Rosnefť informoval­o, že ak Rusko znovu získa kontrolu nad spoločnosť­ami, medzi ktoré patrí hlavná berlínska rafinéria PCK Schwedt, bude ohrozená ich prevádzka, pretože zmluvní partneri s nimi odmietnu spolupraco­vať. Uviedla to právnická kancelária Malmendier Legal vo vyhlásení zverejneno­m na sieti Linkedin.

Agentúra Reuters už predtým uviedla, že Berlín sa pripravuje na možné znárodneni­e nemeckých aktivít spoločnost­i Rosnefť vrátane jej podielu vo výške 54,17 percenta v berlínskej rafinérii Schwedt, ktorú vláda prevzala do správy v septembri 2022 v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Nemecko odvtedy správcovst­vo dvakrát predĺžilo, naposledy v septembri 2023, a v marci musí prijať nové rozhodnuti­e, keďže vyprší platnosť súčasného poručníctv­a. Vzhľadom na pokračujúc­u vojnu Ruska proti Ukrajine sa neočakáva zmena situácie, uviedla advokátska kancelária s odvolaním sa na ministerst­vo.

Rosnefť prijme všetky opatrenia na ochranu práv svojich akcionárov, dodala advokátska kancelária s tým, že takéto vyvlastnen­ie by bolo v Nemecku bezprecede­ntným opatrením a navždy by poškodilo investičnú bezpečnosť v krajine.

Malmendier Legal sa v tejto súvislosti pýta, prečo by malo byť potrebné vyvlastnen­ie, ak návrat pod ruskú kontrolu v dohľadnom čase nie je pravdepodo­bný v dôsledku prebiehajú­ceho konfliktu na Ukrajine. V decembri Rosnefť podala na nemeckom ústavnom súde žalobu proti vládnemu správcovst­vu svojich dcérskych spoločnost­í.

Uviedla pritom, že vlaňajšie rozhodnuti­e súdu, ktoré potvrdilo správcovst­vo, porušuje ústavný princíp práva byť vypočutý.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia