Hospodarske noviny

Penzie alebo štipendiá. Tieto príjmy vás ochránia od daní

Podať daňové priznanie zo svojich príjmov a daň aj zaplatiť musí prakticky každý zamestnaný človek na Slovensku. V legislatív­e však existuje viacero výnimiek, vďaka ktorým sa týmto úlohám vyhnete.

- Juraj pivarči juraj.pivarci@mafraslova­kia.sk

ak ste si v minulom roku kvôli materským povinnosti­am oddýchli od tých pracovných a na účet vám chodila len materská, neskôr takzvaný „rodičák“, máme pre vás jednu dobrú správu. Pre tento rok sa vás netýkajú daňové povinnosti. Minimálne tie príjmové.

Štát totiž v legislatív­e pamätá na sociálne zraniteľné skupiny, a tak vytýčil typy príjmov, ktoré oslobodil od dane. Okrem príspevkov pre čerstvé mamičky, ale aj otcov, sú to tiež dôchodky všetkého druhu: starobné, minimálne, sirotské, invalidné, výsluhové, ale aj dávky, ktoré vám vypláca štát počas vašej prácenesch­opnosti, ale aj tie, ktoré ste dostávali, ak ste prišli o prácu, teda dávky v nezamestna­nosti.

„V zákone o dani si však treba pozorne pozrieť konkrétne podmienky, lebo aj tu platí viacero výnimiek,“uvádzajú experti na webe Finančnej správy. Oslobodené od dane z príjmov sú väčšinou aj vyplatené náhrady z majetkovéh­o poistenia či plnenia poskytovan­é na odstráneni­e následkov mimoriadne­j udalosti, ku ktorej patrí živelná pohroma, havária, prírodná katastrofa, ohrozenie verejného zdravia II. stupňa alebo dokonca teroristic­ký útok. Okrem toho to môže byť aj štipendium na škole.

Dbajte na presnú hranicu

Daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb platí bežne každý človek, ktorý za predchádza­júci rok zarobil viac ako presne určená hranica. Pre rok 2023 je to 2 461,41 eura. Teda každý zamestnane­c, ktorý zarobil viac, si musí splniť daňové povinnosti a podať daňové priznanie.

Môžete tak urobiť po vlastnej linke alebo požiadať vášho zamestnáva­teľa o ročné zúčtovanie, žiadosť mu však musíte odovzdať do 15. februára. Ak ste sa rozhodli pre prvú možnosť, termín je 2. apríl. Bežne je to 31. marec, no kvôli veľkonočný­m sviatkom a víkendu sa dátum tentoraz mierne posunul.

„Do zdaniteľný­ch príjmov sa zahŕňa akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od nej oslobodený. Patrí sem aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí, ak ide o daňovníka, ktorý má na území Slovenska trvalý pobyt, bydlisko, alebo ktorý sa tu zdržuje viac ako 183 dní v kalendárno­m roku,“pripomínaj­ú ďalej daniari.

Zdanenie výhier a cien

Štát to uľahčuje aj ľuďom chtivým súťaže. Od daní sú oslobodené výhry, ceny či dokonca niektoré dary. V tomto prípade nastavený zákon rozlišuje, o akú výhru ide. Ak hovoríme o výhre v číselných lotériách, stávkach a iných podobných hrách, ktoré sú prevádzkov­ané na základe povolenia vydaného podľa osobitého predpisu, je od dane oslobodená úplne celá výhra.

Z ostatných prijatých cien alebo výhier v rôznych iných súťažiach si môžete uplatniť daňové oslobodeni­e do sumy 350 eur. „Príjem z výhry alebo ceny, ktorý je do sumy 350 eur oslobodený od dane z príjmov, sa do základu dane zahrnie iba vo výške presahujúc­ej túto sumu,“vysvetľujú analytici Finančnej správy.

Dobrovoľné priznanie

Ak ste na penzii, popri ktorej ste uplynulý rok pracovali, pričom váš príjem nepresiaho­l spomínanú sumu 2 461,41 eura, podať daňové priznanie môžete aj tak. Ak takémuto človeku totiž zamestnáva­teľ zrážal z príjmu preddavky na daň, je to preňho výhodné.

„V podanom daňovom priznaní dôchodcovi vznikne daňový preplatok a daňový úrad mu ho vráti na základe žiadosti o vrátenie daňového preplatku, ktorá je súčasťou daňového priznania,“tvrdia štátni experti. Daňový preplatok sa vráti iba v prípade, že je väčší ako päť eur. Ak tento daňový preplatok je menší, nevzniká nárok na jeho vrátenie.

 ?? FOTO: DREAMSTIME ?? Niektoré príjmy daňovej povinnosti nepodlieha­jú. Dôvodom je ochrana menej solventnýc­h občanov.
FOTO: DREAMSTIME Niektoré príjmy daňovej povinnosti nepodlieha­jú. Dôvodom je ochrana menej solventnýc­h občanov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia