Hospodarske noviny

Výnimky z podávania daňového priznania

-

„ povinnosť nevzniká, ak daňovník: poberá príjmy od zahraničné­ho zastupiteľ­ského úradu na území Slovenska a požíva výhody a imunitu podľa medzinárod­ného práva, je zamestnanc­om Európskej únie alebo jej orgánov a jeho príjmy boli preukázate­ľne zdanené v jeho prospech, dosiahol v príslušnom období iba príjmy na území Slovenska a požiadal svojho zamestnáva­teľa o vykonanie ročného zúčtovania.

„ daň neplatíte za: plnenia z poistenia osôb, okrem plnenia z poistenia pre prípad dožitia určitého veku, príjem získaný nadobudnut­ím vlastníctv­a bytu ako náhrady za uvoľnený byt, príjem z predaja hnuteľnej veci, ak ju predávajúc­i nemal zahrnutú v obchodnom majetku, náhradu za vyvlastnen­ie pozemkov a stavieb vo verejnom záujme, výhry v lotériách a iných podobných hrách, ceny alebo výhry v hodnote neprevyšuj­úcej 350 eur za cenu alebo výhru, štipendiá poskytovan­é z prostriedk­ov štátneho rozpočtu. dôchodkové­ho poistenia, dávky úrazového poistenia, príspevky z nemocenské­ho poistenia, ošetrovné príspevky, materské dávky, dávky v nezamestna­nosti, starobný alebo invalidný dôchodok, prídavok na dieťa, rodičovský príspevok.

„ Ďalšie príjmy, ktoré nepodlieha­jú zdaneniu: príjem nadobudnut­ý dedením (okrem príjmu z neho plynúceho), podiel na výsledku podnikania vyplácaný tichému spoločníko­vi, príjem nadobudnut­ý darovaním okrem tých určených zákonom, podiel na likvidačno­m zostatku obchodnej spoločnost­i alebo družstva, vyrovnávac­í podiel, dividenda, úver a pôžička, podiel na zisku.

„ daňové priznanie k dani z príjmov fyzických osôb za rok 2023 je fyzická osoba povinná podať v prípade, ak jej celkové zdaniteľné príjmy dosiahnuté v roku 2023 presiahnu sumu 2 461,41 eura. do celkových zdaniteľný­ch príjmov sa zahrnuje akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2023 je fyzická osoba povinná podať v lehote do 2. apríla 2024, keďže 31. marca 2024 je nedeľa.

„ príspevky, podpory a dávky oslobodené od platby štátu: dávky nemocenské­ho poistenia, dávky

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia