Hospodarske noviny

Pri daniach si dajte pozor na presné limity

- juraj Pivači

Pri vzniku či nevzniku povinnosti podať daňové priznanie z dosiahnutý­ch príjmov vzniká množstvo otázok. Na niektoré odpovedá Finančná správa.

1. daňovník bol vlani zamestnaný a dosiahol len zdaniteľné príjmy 15-tisíc eur zo zamestnani­a. Musí podať priznanie?

Nie, ak požiadal svojho zamestnáva­teľa o vykonanie ročného zúčtovania za rok 2023. Ak však nepožiada o vykonanie ročného zúčtovania, je povinný podať daňové priznanie.

2. daňovník bol celý rok 2023 zamestnaný. v auguste dosiahol

príjem z predaja bytu, ktorý je oslobodený od dane z príjmov, vlastnil ho viac ako päť rokov a nemal ho zaradený v obchodnom majetku. Musí podať daňové priznanie?

Keďže daňovník v roku 2023 okrem príjmov zo závislej činnosti nedosiahol iné zdaniteľné príjmy, môže požiadať svojho zamestnáva­teľa o vykonanie ročného zúčtovania. Ak nepožiada o vykonanie ročného zúčtovania, je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie 2023.

3. Študent v roku 2023 vyhral v reklamnej súťaži fotoaparát

v hodnote 1 200 eur. žiadne iné zdaniteľné príjmy v roku 2023 nedosiahol. Má povinnosť podať daňové priznanie za rok 2023?

Keďže úhrn zdaniteľný­ch príjmov daňovníka neprevýšil sumu 2 461,41 eura, daňovník nemá povinnosť podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023 a ani platiť daň z tohto príjmu.

4. Študent v roku 2023 vyhral v reklamnej súťaži televízor v hodnote 2 300 eur. žiadne iné zdaniteľné príjmy v roku 2023 nedosiahol. Má povinnosť podať daňové priznanie za rok 2023?

Nie. Výhry z reklamných súťaží sú od dane z príjmov oslobodené v hodnote neprevyšuj­úcej 350 eur. To znamená, že do úhrnu zdaniteľný­ch príjmov na účely povinnosti podať daňové priznanie daňovník započíta len hodnotu výhry v sume prevyšujúc­ej

350 eur, to jest sumu 1 950 eur (2 300 – 350 = 1 950). Keďže úhrn zdaniteľný­ch príjmov daňovníka neprevýšil sumu 2 461,41 eura, daňovník nemá povinnosť podať daňové priznanie a platiť daň z tohto príjmu.

5. daňovník bol celý uplynulý rok zamestnaný a dosiahol zdaniteľný príjem vo výške 14 525 eur. okrem tohto príjmu vyhral v jednej reklamnej súťaži ďalších

tisíc eur. z tejto výhry však už bola daň zrazená zrážkou, ktorú vykonal samotný organizáto­r súťaže. daňovníkov­i bola už výhra vyplatená po zdanení. Je daňovník povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2023?

Nie. Daňovník dosiahol okrem príjmov zo zamestnani­a len príjmy z peňažnej výhry, z ktorej platiteľ dane vybral daň zrážkou. Daňovník tieto príjmy už v daňovom priznaní neuvádza a nie je povinný podať za rok 2023 daňové priznanie, ak požiada zamestnáva­teľa o vykonanie ročného zúčtovania dane z príjmov.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia