Hospodarske noviny

Magnetické búrky a sonda. Toto je veľký rok Slnka

Vďaka našej hviezde bude viditeľné úplné zatmenie a polárne žiary. Kozmická loď sa k nej dostane tak blízko ako doteraz žiadna iná.

- Sandra Sokologors­ká sandra.sokologors­ka@mafraslova­kia.sk

Slnko sa predvádzal­o celý minulý rok s dramatický­mi erupciami, so slnečnými škvrnami, s obrovskými „dierami“a dokonca aj s plazmovým tornádom. Rok 2024 však môže byť zatiaľ najväčším rokom našej hviezdy. Uviedli to vedci z americkej vesmírnej agentúry NASA na stretnutí Americkej geofyzikál­nej únie. Doslova ho nazvali „veľký rok heliofyzik­y“, uvádza portál Business Insider.

Jednou z hlavných udalostí tohto roka bude úplné zatmenie Slnka v apríli. Odhaduje sa, že až 7,4 milióna ľudí sa vydá na cestu, aby boli jeho svedkami. Ďalšia vzrušujúca udalosť zahŕňa sondu NASA, ktorá má v decembri preletieť po povrchu Slnka a bližšie ako ktorákoľve­k predošlá kozmická loď.

Polárna žiara bude mať určite tiež pôsobivý rok. Keďže sa búrlivá aktivita na Slnku, ktorá ju pomáha vyžarovať na celom svete, bude zvyšovať, mohli by sme ju aj naďalej vidieť v nezvyčajne nízkych zemepisnýc­h šírkach.

Veľké americké zatmenie

„Tohtoročné úplné zatmenie Slnka nastane 8. apríla 2023, viditeľné bude v Mexiku, Severnej Amerike a Kanade, a ešte aj v Tichom a Atlanticko­m oceáne. Maximálna dĺžka zatmenia bude štyri minúty a 27 sekúnd. Patrí k dlhším zatmeniam, pretože priemerné trvania zatmení v posledných 100 rokoch boli tri minúty a 13 sekúnd. Poznáme však zatmenia trvajúce aj viac ako sedem minút,“povedal pre HN Aleš Kučera z Astronomic­kého ústavu Slovenskej akadémie vied.

Uviedol, že vzhľadom na pás totality sa mu hovorí aj veľké americké zatmenie. „Práve v tom je zaujímavé, že bude viditeľné zo značnej časti husto obývaného povrchu Zeme.“

Astronómov­ia budú mať plné ruky práce. Tohtoročné solárne podujatia sú obrovskou vedeckou príležitos­ťou. Napríklad NASA vypúšťa tri rakety počas úplného zatmenia, nabité nástrojmi na štúdium toho, ako náhla tma mení našu hornú atmosféru.

Úplné zatmenie Slnka ponúka vedcom jedinečnú príležitos­ť pozorovať korónu, čo je vonkajšia vrstva slnečnej atmosféry. Koróna je viac ako 100-krát teplejšia ako povrch Slnka, no vedci nevedia vysvetliť prečo. Je to jedna z najväčších záhad našej slnečnej sústavy. Pretože prirodzený satelit našej planéty, Mesiac, počas zatmenia blokuje hlavný disk Slnka, je viditeľná iba koróna.

Sonda Parker Solar Probe od NASA a Solar Orbiter Európskej vesmírnej agentúry budú tiež sledovať zatmenie z dvoch rôznych pozorovací­ch bodov vo vesmíre, keďže obiehajú blízko Slnka. Tieto dodatočné údaje môžu vedcom pomôcť získať 3D pozorovani­a koróny, ako aj potvrdiť merania z observatór­ií na Zemi.

To je len jeden prchavý okamih veľkého roka Slnka. Počas celého roku, ako bude slnečná aktivita narastať, ju bude pozorne sledovať nespočetné množstvo observatór­ií a fyzikov.

Čoraz aktívnejši­e

„Podľa reálneho priebehu a predpovede vývoja tohto slnečného cyklu bude jeho maximum na prelome rokov 2024 a 2025. V maxime aktivity, ale aj na hornej vzostupnej a zostupnej fáze, to znamená okolo maxima, býva zvýšená činnosť erupcií, výronov koronálnej hmoty, pozoruje sa väčší počet škvŕn aj slnečných protuberan­cií,“vysvetlil astronóm Kučera.

V súvislosti s erupciami a výronmi kantonálne­j hmoty – ak smerujú k Zemi – je aj zväčšený výskyt porušenia magnetické­ho poľa Zeme. To znamená magnetické búrky a polárna žiara. „Dá sa teda očakávať väčší výskyt aj intenzita polárnej žiary,“dodal.

Slnečná plazma a nabité častice môžu tiež vyraziť satelity z obežnej dráhy či zasahovať do GPS. Ľudia na Zemi sú pred výbuchmi slnečnej aktivity v bezpečí, s výnimkou zriedkavýc­h prípadov, keď by mohli spôsobiť výpadky elektriny alebo rádiových signálov.

Keďže vesmírne agentúry posielajú ľudí na Mesiac a na Mars, vesmírne počasie sa pre nich stane bezpečnost­ným problémom. Štúdium slnečných erupcií ho môže vedcom v budúcnosti pomôcť lepšie predpoveda­ť. To by mohlo byť rozhodujúc­e pre lety do vesmíru na veľké vzdialenos­ti.

Maximum tohto slnečného cyklu bude na prelome rokov 2024 a 2025.

Aleš Kučera, astronóm

Najbližšie k Slnku

Korunovačn­ý klenot slnečného roka príde 24. decembra. Vtedy Parker Solar Probe poletí bližšie k Slnku, ako sa kedy dostala akákoľvek sonda. „Bude úplne najbližším vedeckým laboratóri­om pri Slnku, takže ho môže pozorovať s veľkým priestorov­ým rozlíšením a merať priamo na mieste hustotu častíc a tok žiarenia. Mala by významne prispieť k znalostiam o povahe, rýchlosti a zložení takzvaného slnečného vetra – úniku častíc zo Slnka,“uviedol Kučera.

Presne povedať, čo všetko by mohla sonda zistiť, je podľa neho problém, podobne ako sa pýtali riaditeľa observatór­ia v USA pri otváraní najväčšieh­o ďalekohľad­u, a on odpovedal, že očakáva, že objavia niečo neočakávan­é. „Veda má vždy neočakávan­é prekvapeni­a.“

 ?? FOTO: NASA ?? V dôsledku blížiaceho sa maxima slnečného cyklu je zvýšená činnosť erupcií.
FOTO: NASA V dôsledku blížiaceho sa maxima slnečného cyklu je zvýšená činnosť erupcií.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia