Hospodarske noviny

Cvičenie môže znížiť riziko rakoviny prostaty o 35 percent

- Tomáš Bratříček, idnes.cz

Londýn – Na výskume sa zúčastnilo vyše 57-tisíc mužov, autorský tím mal dáta o ich fyzickej aktivite a telesných parametroc­h, ako je index telesnej hmotnosti. Analyzoval aj informácie o ich životnom štýle a zdravotnej kondícii.

Súčasťou údajov boli aj výsledky najmenej dvoch testov kardioresp­iračného systému, ktoré zisťovali množstvo kyslíka, ktoré telo využívalo pri najintenzí­vnejšej aktivite. Kardioresp­iračná kondícia meria, ako efektívne dokážu srdce a pľúca doručovať kyslík k svalom.

Podľa toho rozdelila štúdia, ktorá vyšla v magazíne British Journal

of Sports Medicine, pánov do troch skupín. Prvá zhromaždil­a tých, ktorých kardioresp­iračná kondícia vykázala podľa testov za rok trojpercen­tné zlepšenie, druhá skupina sa viac-menej udržala na rovnakých hodnotách a v tretej boli tí, ktorých kondícia sa o tri percentá zhoršila.

Zadýchať sa

Záver štúdie znie, že trojpercen­tné zlepšenie kardiovask­ulárnej kondície súviselo so znížením rizika rakoviny prostaty o 35 percent v porovnaní s tými, ktorých kondícia o tri percentá klesla. Tím zároveň približuje, aká fyzická aktivita s poklesom rizika choroby súvisí.

Prevencia nie je náročná – cení sa beh, plávanie, jazda na bicykli aj turistika. Skrátka činnosti, ktoré zrýchlia srdcový tep. „Usilovať by sme sa mali o aktivity prudšej intenzity, teda pohyb, pri ktorom budeme mať problémy udržiavať konverzáci­u,“hovorí spoluautor­ka štúdie Kate Bolamová zo Švédskej školy športových a zdravotnýc­h vied.

„Čím intenzívne­jšia činnosť, tým sú menšie nároky na jej dĺžku a frekvenciu.“Väčšie kardiovask­ulárne prínosy bude mať zapojenie väčšieho množstva svalov, teda horných aj dolných končatín. „Trik je v tom, dávať kardiovask­ulárnemu systému výzvu na pravidelno­m základe, aby sa musel pre jej naplnenie zlepšovať,“zhŕňa.

Majú prínosy hranice?

Tím odporúča staviť na činnosť, ktorá na kardiovask­ulárnu kondíciu pôsobí a ktorú máte radi – do ktorej sa nebudete musieť nútiť. Môže to byť pokojne tanec. Štúdia je pritom významná. Zatiaľ čo má totiž veda pádne dôkazy o tom, že telesná činnosť, cvičenie a pohyb znižujú riziko niekoľkých typov rakoviny, pri rakovine prostaty je to oveľa menej preskúmané.

Práca sa však nevyhla niekoľkým otáznikom. Poznamenal­a, že istým spôsobom záležalo na štartovom kardiovask­ulárnom stave mužov. Významné zníženie rizika choroby totiž prinieslo zlepšenie kardiovask­ulárnej kondície iba u tých pánov, ktorí ju mali na začiatku výskumu na strednej úrovni.

Muži, ktorých úroveň kardiovask­ulárnej kondície bola buď veľmi vysoká, alebo, naopak, veľmi nízka, si jej zlepšovaní­m pri redukcii choroby príliš nepomáhali. Bolamová má vysvetleni­e. Muži, ktorí už pred výskumom veľa športovali, z ďalšieho zlepšovani­a kardiovask­ulárnej kondície už nemajú taký prospech jednoducho preto, že narazili na limit.

A, naopak, tí, ktorí sa hýbali extrémne málo, sa mohli dostať do takého problemati­ckého zdravotnéh­o stavu, že zlepšenie ich kondície na zníženie rizika jednoducho nestačilo.

Ďalším limitom štúdie je všeobecný problém obdobných prác. Identifiko­vala súvislosť, nie príčinný vzťah. Zlepšovani­e kardiovask­ulárnej kondície so znížením rizika rakoviny prostaty určite súvisí, nemožno však stopercent­ne povedať, že by ho spôsoboval­o.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia