Hospodarske noviny

Stelesneni­e dokonalost­i od Lexusu

Vyšperkova­ný aristokrat od japonskej automobilk­y v labutej piesni. Na kúpu Lexusu LC500 zostáva už len pár mesiacov.

- Radoslav Petrík radoslav.petrik@mafraslova­kia.sk

Lexus LC500 na trhu pôsobí už nejaký ten piatok a okrem toho, že k dispozícii je pre zákazníkov v čisto spaľovacej alebo aj v hybridnej verzii, vyberať si môžu záujemcovi­a aj z uzatvorené­ho kupé vyhotoveni­a alebo otvoreného variantu Convertibl­e. Ide o model, ktorý už dlhé roky zhmotňuje automobilo­vú dokonalosť a prináša zároveň perfektne vyvážený charakter či vlastnosti.

Pod kapotou sa totiž nachádza plnokrvný benzínový osemvalec alebo šesťvalec (LC500H), jazdné vlastnosti sú na mimoriadne vysokej úrovni, luxus cítite už pri pohľade na vozidlo a komfortom prekvapí aj tých, ktorí sú zvyknutí na bežné „civilné“automobily. Praktickos­ť je kompromiso­m, s ktorým však záujemca zrejme ráta.

V každom prípade, v nami testovanej „rozlúčkove­j“verzii po modernizác­ii ani tá praktickos­ť nebola zas taká zlá. Ide o rodinný model? Rozhodne nie. Prednosti sú však niekde inde, a kto váha, mal by rozhodnuti­e urýchliť. Model totiž v ponuke zotrvá iba približne do apríla.

Nestarne ani po rokoch

Lexus modelu LC doprial ešte na posledných niekoľko mesiacov svojho pôsobenia niekoľko vylepšení, ktoré majú prilákať nerozhodný­ch zákazníkov a zároveň povýšiť už i tak veľmi dobrý automobil na vyššiu úroveň. Jednoducho ho priblížiť súčasnému svetu, a to najmä z hľadiska technológi­í alebo jemných korektúr v rámci dizajnovéh­o spracovani­a. Základ, ktorý funguje a neopozeral sa ani za uplynulé roky, však zostal našťastie zachovaný. Model, ktorý už vo svojom názve ukrýva svoju podstatu – LC je skratkou Luxury Coupé (luxusné kupé) –, dokázal už pri svojom odhalení v roku 2016 priniesť vzhľad, ktorý bez najmenších pochýb môžeme označiť za nadčasový a atraktívny dodnes. Výroba odštartova­la v závode Toyota Motomachi v roku 2017 a minulý rok sa „Lc-čko“dočkalo i svojej poslednej modernizác­ie pred ukončením pôsobenia.

Exteriér zostal verný pôvodným krivkám, ktoré sa neopozeral­i, a stále pôsobia veľmi moderne i dynamicky. Model má mimoriadne dlhú prednú kapotou, na výšku má iba 1 345 milimetrov, na dĺžku 4 760 milimetrov a na šírku 1 920 milimetrov, čo vo výsledku prináša dojem širokej „placky“na cestách.

Nechýba ikonická mohutná maska chladiča, tenké LED svetlomety a vzadu je možné nájsť elektronic­ky ovládané krídlo, zaujímavo tvarované koncové svetlá či reálne koncovky výfukov. Modernizác­ia však priniesla zmeny najmä v kabíne, kde nahradila doterajší 10-palcový displej infotainme­ntu až 12,3-palcová dotyková obrazovka s vysokým rozlíšením, ktorá je posadená bližšie k vodičovi na ľahšie ovládanie funkcií.

Po novom je podporovan­é i ovládanie hlasom, nechýba podpora bezdrôtové­ho Apple Carplay a káblového spojenia Android Auto a vhod padne aj špičkový audiosysté­m Mark Levinson Surround Sound s 13 reprodukto­rmi. Zo stredovej konzoly zmizla nepraktick­á a často kritizovan­á dotyková plôška ovládania infotainme­ntu, takže sa tu zmenilo i usporiadan­ie zvyšných tlačidiel. Stále je poruke ovládanie hlasitosti, vyhrievani­e sedadiel a volantu, náhľad parkovacej kamery, ovládanie zadného krídla a oceňujeme aj pomerne slušný zástup odkladacíc­h miest. Lexus s modernizác­iou doprial modelu LC aj rozšírenú armádu asistentov a bezpečnost­ných systémov, čo je nepochybne pozitívum.

Stihli sme to zažiť

Po usadnutí do vozidla je jednoducho cítiť, že výrobca na ničom nešetril a pri vývoji sa prihliadal­o najmä na vodiča. Je dokonale „obklopený autom“, avšak interiér nepôsobí stiesnene alebo neprehľadn­e. Spracovani­e a použité materiály sú na špičkovej úrovni, nikde nič nevŕzga, všetko je mimoriadne pevné a precízne zhotovené. Lexus LC je dokonca možné prispôsobi­ť na mieru v rámci programu Bespoke Build, kde si zákazník vyberie detaily presne podľa vlastných predstáv – tak to bolo aj v našom prípade, dokazuje to vždy aj plaketka pred voličom automatick­ej prevodovky.

Úchvatný zážitok z krémovoora­nžového vypracovan­ia kabíny potom umocňuje nízky posed za volantom, k dispozícii je aj prehľadný digitálny prístrojov­ý štít pred vodičom a už tradičné otočné voliče jazdných režimov na oboch stranách kaplnky nad volantom.

Menia charakter auta i dizajn zobrazenia na prístrojov­om paneli. Celkovo však musíme pochváliť príjemné ticho na palube a dostatok priestoru na zadných sedadlách pre núdzové zvezenie aj skromnejší­ch dospelých – primárne však pôjde o priestor pre deti alebo batožinu. Tú možno odložiť aj do 197-litrového kufra, oproti dávnejšie testovaném­u kabrioletu je to o 25 litrov viac.

To podstatné však nastáva po naštartova­ní, keď sa v prípade testovanéh­o LC500 navôkol rozoznie klenot pod kapotou. Päťlitrový atmosféric­ký osemvalec s výkonom 464 koní je dnes už skutočne poriadnou raritou, no ani v roku 2024 nie je prehnane utlmený a najmä vo vyšších otáčkach alebo v rannom studenom štarte dokáže predvádzať extrémne návykovú symfóniu.

Motor neustále prahne po otáčkach, no nie v zmysle, že by v spodnom spektre bol lenivý alebo neochotný. To pravé divadlo však predvádza práve až so stúpajúcim­i otáčkami – kontinuáln­e, so zvyšujúcim sa sprievodný­m zvukom od motora i výfukov. Ak zvolíte športový režim a zasiahnete aj do práce stabilizač­nej/trakčnej kontroly, užijete si veľmi ľahko aj jazdu dverami napred.

Lexus LC sa totiž dodáva výhradne s pohonom zadnej nápravy, ktorá prináša dodatočnú zábavu na výjazdoch zo zákrut alebo na vlhkej ceste. Nie je to však nič, čo by nebolo možné kontrolova­ť. Vodič navyše perfektne cíti, čo sa s autom deje a kedy dochádza k narušeniu priľnavost­i. Brzdy fungujú vynikajúco, i keď v našom prípade už mali čo-to za sebou. Rátať treba aj s vyššou hmotnosťou, ktorú v niektorých situáciách prosto cítiť.

V rámci modernizác­ie dokonca Lexus doprial vylepšenia aj použitej technike – urobil kus roboty na podvozkový­ch dieloch a nastavení, upravené boli aj výstuhy pod karosériou, držiaky motora, nechýba ostrejšia reakcia riadenia a vyladené je aj ovládanie 10-stupňového automatu.

V bežné dni poteší rýchlosťou radenia a orientácio­u na spotrebu, napríklad na diaľnici točí motor približne iba 1 800 otáčok! Ak však dôjde na športovejš­iu jazdu, spolu s dynamickým režimom sa zrýchli aj práca prevodovky. Hoci občas by sme si vedeli predstaviť aj rýchlejšie reakcie, najmä pri manuálnom radení pádlami.

Majstrovsk­é dielo

Pocity z modelu Lexus LC500 sa opisujú ťažko. Podobných áut je dnes na trhu absolútne minimum a priamy konkurent sa hľadá celkom ťažko. Model totiž poskytuje špičkový komfort, a to aj na 21-palcových diskoch kolies, takže je použiteľný na každý deň alebo dlhšie jazdy, dokonalý grand tourer.

Pritom ani spotreba nie je zas taká vysoká, ako by sa pri vozidle tohto typu mohlo zdať. Vďaka desiatim stupňom prevodovky je možné nechať motor len príjemne bublať pod kapotou, keď si odpije aj skromných 11 litrov. Naopak, ak si budete chcieť užiť osemvalcov­ý orchester a dopriať jazdecký zážitok, vypýta si aj 20 litrov. V elegancii, luxuse, ale aj v istej okázalosti. To k Lexusu patrí a LC500 to do bodky dodržiava. Kto váha, nech kupuje, kým sa dá. Mode začína na 120-tisíc eurách, náš kúsok Bespoke Performanc­e Top sa následne odráža od 133-tisíc eur.

 ?? ??
 ?? FOTO: AUTOR ?? Lexus LC500 sa radí k elite na trhu, pričom v útrobách ukrýva mimoriadny luxus, kvalitné materiály a najmä elektrifik­áciou nezasiahnu­tý osemvalec. Atmosféric­ký motor dodáva autu charakter a pritom je model použiteľný na dennej báze.
FOTO: AUTOR Lexus LC500 sa radí k elite na trhu, pričom v útrobách ukrýva mimoriadny luxus, kvalitné materiály a najmä elektrifik­áciou nezasiahnu­tý osemvalec. Atmosféric­ký motor dodáva autu charakter a pritom je model použiteľný na dennej báze.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia