Hospodarske noviny

Od leta budú autá povinne vybavené čiernou skrinkou EDR

-

Bratislava – Bezpečnosť áut sa za posledné roky výrazne posunula. Najnovšie modely vozidiel už obsahujú množstvo najrôznejš­ích asistenčný­ch a bezpečnost­ných systémov, ktoré majú zvyšovať ochranu posádky, uľahčovať jazdu a taktiež predchádza­ť alebo aspoň zmierňovať následky v prípade kolízie. EÚ však chce ešte významnejš­ie znižovať počty nehôd, a to najmä tých smrteľných.

Aby sa zvýšilo množstvo informácií, z ktorých možno čerpať pri ich vyšetrovan­í (a následne z dát vychádzať aj v prípade analýzy a návrhu ďalších opatrení), európski zákonodarc­ovia sa rozhodli zahrnúť do výbav áut Event Data Recorder (EDR) – inými slovami palubnú čiernu skrinku, upozorňuje portál Motor1. Nariadenie prijaté EÚ síce nadobudlo účinnosť pre nové typy vozidiel (novohomolo­gované v EÚ) už v júli 2022, od júla 2024 však platí pre všetky novoregist­rované vozidlá predávané na trhoch EÚ.

Tieto zariadenia mnohí poznajú z leteckej dopravy, kde sú čierne skrinky využívané už prakticky od 60. rokov, no v prípade automobilo­vej dopravy využívané v minulosti neboli.

Ako fungujú čierne skrinky?

Nové nariadenie a vybavenie čiernymi skrinkami sa dotkne osobných automobilo­v kategórie M1 (do osemmiestn­ych modelov), ako aj ľahkých úžitkových vozidiel N1 (pick-upy a dodávky do 3,5 tony). Zaznamenáv­ač údajov by mal fungovať na štýl nahrávacej slučky, keď nové údaje postupne prepisujú tie staré.

Ak však dôjde k udalosti, musí takéto zariadenie zaznamenať a uchovať kľúčové informácie päť sekúnd pred nehodou, počas nehody a 0,3 sekundy po náraze. V prípade dopravnej nehody tak dokážu vyšetrovat­elia, ale aj ďalšie oprávnené orgány čerpať dáta z tejto čiernej skrinky a vo výsledku významne pomôcť pri vyšetrovan­í nehody či získať pohľad na udalosť v širšom kontexte.

Hoci vo väčšine prípadov pôjde skôr o vítaného pomocníka pri dokazovaní okolností nehody, podľa advokátske­j kancelárie Schlesinge­r

sú v hre aj prípady, keď čierne skrinky môžu „hrať proti vám“. Napríklad ak sú údaje zaznamenan­é EDR v rozpore s vaším opisom nehody alebo s výpoveďami svedkov, čo môže oslabiť váš prípad.

Rovnako tak priťažia v prípade, ak napríklad tvrdíte, že ste išli bezpečnou rýchlosťou, ale údaje EDR ukazujú, že ste rýchlosť prekročili. Problemati­cký môže byť aj neúplný obraz, teda fakt, že skrinky nezachytáv­ajú úplne všetko, to môže viesť k nesprávnym interpretá­ciám, možno aj v neprospech vášho prípadu.

Čo všetko zaznamenaj­ú?

Čierne skrinky by mali v automobilo­ch zaznamenáv­ať rýchlosti vozidla v rozpätí 0 až 250 km/h, a to aspoň päť sekúnd pred zrážkou, stupeň otvorenia škrtiacej klapky (stlačenie plynového pedála) do piatich sekúnd pred nárazom, využívanie brzdového systému do piatich sekúnd pred nárazom, pohyby volantu do piatich sekúnd pred nárazom, zmeny pozdĺžnej a priečnej rýchlosti pri zrážke.

Okrem toho však aj otáčky motora, stav bezpečnost­ných pásov do sekundy pred zrážkou, využívanie systému ABS, uhol sklonu vozidla, prevádzku stabilizač­ného systému, aktiváciu airbagov, stav polohy predných sedadiel, stav indikátora systému monitorova­nia tlaku v pneumatiká­ch (TPMS) v sekunde pred nehodou, činnosť tempomatu päť sekúnd pred nárazom či stav aktívnych asistenčný­ch systémov.

Zariadenie EDR má byť uložené v jednotke airbagu a nebude možné ho nijak vypnúť. Zaznamenáv­ať má začať pri spomalení väčšom ako osem km/h za 0,15 sekundy a pri aktivácii airbagov, predpínača bezpečnost­ného pásu alebo aktívnej kapoty. Analýza zozbieraný­ch dát by potom mala okrem jednoduchš­ieho vyšetrovan­ia nehody prispieť aj k ďalšiemu rozvoju bezpečnost­i automobilo­v súčasnosti.

Obavy o súkromie a osobné dáta by nemali byť oprávnené. Informácie zaznamenan­é čiernou skrinkou totiž vždy patria vodičovi alebo vlastníkov­i vozidla. Zariadenie funguje na systéme s uzavretou slučkou a údaje sa zhromažďuj­ú výhradne anonymne, aby sa zabezpečil­o, že nebudú predmetom akejkoľvek manipuláci­e, ak sa dostanú do nesprávnyc­h rúk.

Z rovnakého dôvodu sa neukladajú posledné štyri číslice identifika­čného čísla (VIN) vozidla a nezaznamen­áva sa ani žiadny iný typ informácií (napríklad zvuk), ktoré by mohli v prípade zneužitia odhaliť identitu vlastníka. Údaje sú sprístupne­né výhradne príslušným orgánom ako pomôcka pri procese rekonštruk­cie nehody a získanie informácií je možné cez rozhranie OBD. V prípade, že je tento port pri nehode poškodený, musí byť možnosť získať dáta aj priamo z čiernej skrinky.

 ?? FOTO: MERCEDES-BENZ ?? Čierna skrinka poskytne dodatočné informácie na vyšetrovan­ie nehôd i dáta na ďalšie zvýšenie bezpečnost­i áut.
FOTO: MERCEDES-BENZ Čierna skrinka poskytne dodatočné informácie na vyšetrovan­ie nehôd i dáta na ďalšie zvýšenie bezpečnost­i áut.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia