Hospodarske noviny

Potraviny, na ktoré si dávajte pozor

-

Bezmliečne jogurty z kokosu

Po rastlinnýc­h verziách jogurtov neraz siahajú aj tí, ktorí nemajú problém s trávením mlieka. Pre zdravie to však nemusí byť výhra – zvlášť v prípade jeho kokosových alternatív. Kokosové fermentova­né dezerty sa vyrábajú z namletej dužiny lúhovanej vo vode. Tá obsahuje len 8 percent bielkovín, v dezerte z nich je ich zvyčajne menej ako percento. Zato obsahuje 60 percent tuku, ktorý je tvorený takmer výhradne nasýtenými mastnými kyselinami, a to hlavne tými s dlhým reťazcom, ktoré predstavuj­ú riziko pre kardiovask­ulárny systém. Nenájdete v ňom ani vitamín D a vápnik. O náhrade jogurtu nemôže byť ani reč.

Smoothie

Pre mnohých sú synonymom zdravia. Ak však stoja výlučne na ovocí (a nie zelenine), môžu sa premeniť na opak. Rozmixovan­é ovocie je totiž zradné. „Štúdie preukázali, že ak prijmeme rovnaké množstvo energie v tekutej forme, zjeme viac kilojoulov v ďalšom jedle, než keby sme to isté zjedli vo forme pevnej,“cituje idnes.cz lekárku Václava Kunová, podľa ktorej akonáhle upravíme prirodzenú formu potravín, teda z pevného ovocia urobíme tekuté, významne tým ovplyvníme, ako organizmus vstrebe živiny. „Zvýšime tým glykemický index. Smoothies majú vyššiu schopnosť vyvolať prudký vzostup hladiny krvného cukru, čo vyvolá čoskoro väčší hlad. Navyše sa tiež podporí ukladanie energie do tukov, najmä v oblasti pása.“

Raňajkové cereálie a müsli

Tvária sa zdravo, no patria k najväčším zdrojom skrytej soli. Najhoršie sú na tom kukuričné lupienky, v ktorých sú priemerne 2 gramy soli na 100 gramov cereálií. Müsli zase obsahuje enormné množstvo cukru. Kaloricky sa vyrovná rovnakému množstvu vlašského šalátu či čokolády. Navyše po ňom veľmi rýchlo vyhladnete. Podobne nás klamú „müsli tyčinky“. Vrátane tých s označením Fit či Light. Trebárs tie s jogurtom majú rovnako kalórií a tuku ako stogramová porcia jablčného závinu.

Ľadový čaj

Znižuje hladinu cholestero­lu, upravuje činnosť štítnej žľazy, povzbudzuj­e trávenie či koncentrác­iu – všetky tieto benefity prináša človeku zelený, biely či čierny čaj. Mnohí siahajú po jeho osviežujúc­om variante v studenej podobe z obchodu. Ľadové čaje však takmer bez výnimky stoja po zdravotnej stránke na opačnej strane stupnice. Nie sú bohaté na polyfenoly či kofeín, doháňajú to však množstvom cukru. V litri sa obvykle nachádza od 15 do 17 kociek, ale pokojne aj 20. To si už rovno môžete dať kofolu.

Zeleninové čipsy

Pôsobia zdravo, no ich testy dopadajú žalostnejš­ie než pri tradičných zemiakovýc­h lupienkoch.

V počte kalórií, tuku a soli nijako nezaostáva­jú, navyše si ich výrobcovia menej strážia hladin akrylamidu, čo je karcinogén­na látka, ktorá sa vyskytuje v mnohých pečených, vyprážanýc­h, fritovanýc­h alebo pražených pokrmoch a Európsky úrad pre bezpečnosť potravín ju odporúča čo najviac obmedzovať. Kontroly týchto produktov sa síce pomaly zlepšujú, no stále platí, že nejde o zdravú potravinu. Ak už chcete niečo vyjedať, stavte radšej na strukovino­vé a pečené čipsy. Je to oveľa lepší variant, než vyprážanov­é cviklové.

Pufované chlebíky

Kým knäckebrot je pre množstvo vlákniny vhodná alternatív­a klasického pečiva, ryžové pufované chlebíčky či kukuričné extrudovan­é plátky patria do iného tábora. Organizmu totiž prostrední­ctvom nich dodáte len nepatrné množstvo vlákniny a bielkovín, zato nadbytok sacharidov. Navyše v podobe, ktorá rýchlo a intenzívne zvyšuje hladinu cukru v krvi, a tým ovplyvňuje vyplavovan­ie inzulínu do krvi, čo môže viesť k cukrovke alebo nadváhe. Ak patria k vašim obľúbeným potravinám, voľte aspoň tie na báze špaldy alebo raže. Celkovo platí, že pri pečive treba hľadať kúsky s najvyšším obsahom bielkovín a vlákniny. A vyvarovať sa tým, ktoré majú mnoho cukru a dlhý zoznam aditív.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia