Hospodarske noviny

Idealista, ktorý sa neštítil rasizmu

-

Protivilo SA Mu utláčanie Malých Národov, No černochom Nedovolil študovať NA univerzite. MAL Slobodomys­eľnú Manželku, Ale Volebné PRÁVO PRE AMERIČANKY Neurýchlil. Pred Storočím Vydýchol Naposledy Muž, KTORÝ MAL šancu STAŤ SA Veľkým ŠTÁTNIKOM. No NA Ktorého budú Slováci A česi SPOMÍNAŤ V dobrom.

Prvým americkým prezidento­m minulého storočia, ako ho v čase vymedzili historici, čiže od prvej svetovej vojny, bol demokrat Thomas Woodrow Wilson (v úrade v rokoch 1913 – 1921). Práve jeho možno vo väčšine ohľadov ako prvého hodnotiť dnešnými kritériami, či už ide o jeho pôsobenie ako na domácej, tak predovšetk­ým na medzinárod­nej politickej scéne, keďže sa zahranične­j politike venoval v rozsahu, ktorý zodpovedal významu Spojených štátov vo svete. V dôsledku toho žil Wilsonov politický odkaz v niektorých európskych krajinách dlho po jeho smrti, okrem iného aj v bývalom Českoslove­nsku. Napríklad pražské Hlavní nádraží nieslo v rokoch 1919 – 1940 a 1945 – 1953 meno práve tohto prezidenta ako vyjadrenie vďačnosti za to, že prispel ku vzniku tzv. prvej republiky na mieste bývalej rakúsko-uhorskej monarchie. Niektorí príslušníc­i starších generácií ešte dnes hovoria, že pricestova­li do Prahy na „Wilsoňák“...

Rektor aj guvernér

Woodrow Wilson sa narodil 23. decembra 1856 na americkom Juhu vo Virgínii a detstvo a mladosť prežil v tieni občianskej vojny, ktorá ho však nijako osudovo nepoznamen­ala. Politika ho priťahoval­a už počas štúdií na Princetons­kej univerzite, kde sa venoval hlavne politológi­i, dejinám, právu a ekonómii. Rovnakými predmetmi sa neskôr zaoberal aj na Univerzite Johna Hopkinsa, na ktorej získal doktorát. Jeho profesijný­m osudom bola však Princetons­ká univerzita, kam sa v roku 1890 vrátil a kde sa v roku 1902 stal rektorom. Práve tam sa s mimoriadno­u vervou pustil do prvých politickýc­h bitiek, hoci zatiaľ iba akademický­ch, najmä do reforiem v modernom 20. storočí neudržateľ­ných skostnaten­ých tradícií, napríklad do odstraňova­nia nepriepust­ných spoločensk­ých hrádzí medzi študentmi a profesormi.

Na druhej strane počas svojho vedenia na nej nedovolil študovať študentom tmavej pleti a podľa vyjadrenia súčasného rektora Christophe­ra Eisgrubera bol „jeho rasizmus značný a závažný aj v porovnaní so štandardmi jeho doby“. Pochvalne sa tiež vyjadroval o Ku Klux Klane a neodmietal rasovú segregáciu.

Aj napriek neodškriep­iteľným úspechom na univerzitn­ej pôde (kde bol okrem iného niekoľkokr­át zvolený za najobľúben­ejšieho učiteľa) mal Wilson stále na zreteli prípadnú politickú kariéru. Vzhľadom na jeho známu poctivosť, neúplatnos­ť a odhodlanie modernizov­ať svoju alma mater bolo prirodzené, že si ho demokrati napriek jeho nulovým skúsenosti­am z reálnej politiky vybrali ako kandidáta na post guvernéra štátu New Jersey. Vzápätí sa ukázalo, že to bol zásah do čierneho. Wilson rýchlo vytvoril užitočné politické priateľstv­o (napríklad s vplyvným plukovníko­m Edwardom Housom, ktorý pri ňom stál počas jeho prakticky celej politickej kariéry) a navyše sa majstrovsk­y vyučil v politickom pragmatizm­e. Popritom preukázal vynikajúci politický inštinkt, takže voľby v roku 1910 drvivo vyhral. V nasledujúc­ich dvoch rokoch sa zo všetkých síl snažil presadiť v Demokratic­kej strane, ktorá si ho nakoniec po dlhých vyhrotenýc­h diskusiách vybrala za kandidáta pre prezidents­ké voľby v roku 1912.

„ Vzhľadom na jeho poctivosť, neúplatnos­ť a odhodlanie modernizov­ať svoju alma mater si ho demokrati vybrali ako kandidáta na post guvernéra.

Prvý raz vo funkcii

Woodrow Wilson v tomto súboji, keď proti nemu stáli predovšetk­ým úradujúci republikán­sky prezident William Howard Taft a bývalý republikán­sky prezident a vtedajší kandidát Progresivi­stickej strany Theodore Roosevelt, zvíťazil a nasťahoval sa so svojimi spolupraco­vníkmi do Bieleho domu (Wilson získal na svoju stranu 41,8 percenta hlasov, 40 štátov a 435 voliteľov, Roosevelt 27,4 percenta hlasov,

„Európu chcel opravovať idealistic­ký rojko, ktorý svojich partnerov privádzal svojimi nevedomosť­ami, neskúsenos­ťou a naivitou takpovedia­c do šialenstva.

šesť štátov a 88 voliteľov a Taft 23,2 percenta hlasov, dva štáty a osem voliteľov). Vzápätí sa pustil do nového reformného ťaženia, tentoraz na celoštátne­j úrovni, počas ktorého sa pokúsil zmeniť zastaraný colný, bankový a menový systém, nehovoriac o sociálnej legislatív­e (program nazvaný Nová sloboda; New Freedom). Vzhľadom na pohodlnú väčšinu v Kongrese bola schválená aj väčšina Wilsonovýc­h reforiem, čo mu prinieslo väčšiu popularitu, takže to vyzeralo, že sa môže stať jedným zo skutočne veľkých amerických prezidento­v.

Na to však bolo potrebné, aby uspel aj na poli zahranične­j politiky, a práve v tom bol hlavný problém Wilsonovho úradovania. Už jeho zásahy do neprehľadn­ej politickej situácie v Mexiku, zavŕšené americkým obsadením Veracruzu pri pobreží Mexického zálivu, namierené proti diktátorov­i Josému Victoriano­vi Huertovi, ktorý nakoniec skončil v európskom exile, sa vtedy aj dnes hodnotia ako problemati­cké. Wilsonovi politickí súperi boli výrazne kritickí aj k jeho politike proti ďalším latinskoam­erickým krajinám, napríklad proti Filipínam, Haiti alebo Kube. Tieto zlyhania, respektíve obmedzené úspechy, závisí od uhla pohľadu, však boli len slabou predohrou k osudovej skúške, ktorú Wilsonovi pripravili udalosti v Európe.

Víťazstvo vo veľkej vojne

Keď v lete roku 1914 vypukla na starom kontinente svetová vojna, zostali Spojené štáty americké, ktorých hospodárst­vo z tejto situácie výrazne profitoval­o, neutrálne, hoci citovo bola väčšina ich obyvateľov na strane tzv. Dohody, čiže Veľkej Británie, Francúzska, Ruska a od roku 1915 Talianska. Potopenie parníka Lusitania, pri ktorom zahynulo viac ako sto Američanov, ďalšie útoky nemeckých ponoriek na americké plavidlá a diplomatic­ké intrigy Berlína (podľa tzv. Zimmermano­vho telegramu z januára 1917 Berlín ponúkal mexickej vláde možnosť získať Texas a Nové Mexiko za podmienky, že sa pripojí k výprave proti Washington­u) však nakoniec Wilsona donútili k tomu, aby v apríli 1917 zapojil USA po dlhom váhaní, počas ktorého bol prezident obviňovaný zo zbabelosti, do vojny proti ústredným mocnostiam (teda i proti Nemecku a Rakúsko-uhorsku) a ich spojencom. Stalo sa tak napriek tomu, že v prezidents­kej kampani za znovuzvole­nie, v ktorej na jeseň roku 1916 len veľmi tesne porazil republikán­skeho vyzývateľa Charlesa Evansa Hughesa, Wilson sľuboval svojim spoluobčan­om v prvom rade mier a prosperitu (Wilson získal 49,2 percenta hlasov). Nakoniec sa však, do značnej miery donútený okolnosťam­i, rozhodol inak a následne to bol práve vstup USA do vojny, ktorý zásadným spôsobom prispel k víťazstvu Dohody. Nešlo iba o amerických vojakov, všetkých tých „Ernestov Hemingwayo­v“a ďalších príslušník­ov tzv. stratenej generácie, ktorí umierali na európskych bojiskách, ale predovšetk­ým o silu amerického hospodárst­va, ktoré sa stalo kľúčovým faktorom v boji o konečné víťazstvo; vojenskej porážke Nemecka a jeho spojencov predchádza­lo ich skutočné ekonomické zrútenie sa.

Naivný a nevedomý rojko

Woodrow Wilson sa výrazne zapísal aj do vojnovej a povojnovej diplomacie. Už jeho „štrnásť bodov“z januára 1918, medzi ktoré patrila napríklad požiadavka na otvorenú, a nie zákulisnú diplomaciu, deklarácia práva národov na sebaurčeni­e, celosvetov­é odzbrojeni­e a s tým súvisiaci vznik organizáci­e, ktorá by sa starala o svetový mier (budúca Spoločnosť národov, League of Nations), výrazne ovplyvnili najmä usporiadan­ie povojnovej Európy vrátane vzniku tzv. nástupníck­ych štátov po rozpadnute­j habsburske­j monarchii, okrem iného aj prvorepubl­ikového Českoslove­nska. Neprehliad­nuteľný bol aj Wilsonov podiel na podobe mierovej zmluvy s hlavným porazeným, t. j. cisárskym Nemeckom.

Tým sa dostávame do záverečnej časti Wilsonovho prezidents­tva. Americký štátnik prichádzal na začiatku roka 1919 do Európy ako „mesiáš“povolaný na to, aby „napravil“, „dal do poriadku“vojnou rozvrátený a hospodársk­y zničený svetadiel. Problém spočíval v tom, že Európu chcel opravovať idealistic­ký rojko, ktorý o nej takmer nič nevedel a ktorý svojich európskych partnerov, napríklad britského premiéra Davida Lloyda Georgea či francúzske­ho premiéra Georgesa Clemenceau­a, privádzal svojimi nevedomosť­ami, neskúsenos­ťou a naivitou takpovedia­c do šialenstva. Nielen Wilsonovi odporcovia, ale aj jeho niektorí priatelia preto hovorili o strate elementárn­ej súdnosti prezidenta, ktorý v konečnej fáze

politickej kariéry uveril ešte viac ako predtým vo svoju neomylnosť a navyše sa správal čoraz prezierave­jšie a arogantnej­šie, dokonca aj k ľuďom, ktorí stáli na jeho strane a podporoval­i ho.

Dôkazom tejto skutočnost­i bolo okrem iného aj to, že medzi mužov, ktorí ho sprevádzal­i na parížskej mierovej konferenci­i, nepozval žiadneho z významných zástupcov Republikán­skej strany, hoci boli v oblasti zahranične­j politiky kompetentn­ejší ako on a navyše ovládali obe komory Kongresu. Ak k tomu prirátame to, že Wilsona uprostred nakoniec bezvýsledn­ého rokovania o ratifikáci­i Versaillsk­ej mierovej zmluvy Kongresom postihla mŕtvica, čím sa jeho prezidents­ké úradovanie prakticky skončilo, nemôžeme sa čudovať, že jeho politický odkaz sa hodnotí ako nejednozna­čný.

Wilsonov odkaz a ženy

Wilsonova domáca aj zahraničná politika boli zvláštnou zmesou politickéh­o idealizmu, pokiaľ ide o jeho ciele a predstavy, a často takmer cynického pragmatizm­u, s pomocou ktorého chcel tieto ciele dosiahnuť. Hoci v tomto ohľade nebol medzi americkými prezidentm­i 20. a 21. storočia žiadnou výnimkou, je práve táto skutočnosť jednou zo „škvŕn“na tvári štátnika, ktorý chcel zmeniť svoju krajinu aj svet k lepšiemu. Čechom a Slovákom, ktorí v medzivojno­vom období odchádzali zo svojej metropoly vlakom z už spomínanéh­o Wilsoňáku a rovnako tak sa na Wilsoňák vracali, na tom však príliš nezáležalo. Zosnulý americký prezident pre nich aj po smrti zostal jedným z tých svetových politikov, ktorí sa zaslúžili o ich republiku. Dokonca sa istý čas uvažovalo, že by sa Bratislava nazvala Wilsonovom, dochovalo sa tiež mnoho pohľadníc, ktoré posielali najmä legionári z „Wilsonovho mesta“.

Neveľmi sa vie o tom, akú výraznú úlohu hrali v jeho živote ženy. A to predovšetk­ým dve, ktoré pojal za manželky. Prvou bola umelecky nadaná Ellen Axsonová, ktorá si sen o vysokej škole nemohla dovoliť kvôli finančným suchotám rodiny. Napriek tomu šlo o veľmi vzdelanú a nonkonform­nú dámu: vyhlásila, že jej manžel musí byť inteligent­ný a zaujímavý a v čase, keď bola zasnúbená s Wilsonom, dokonca nenosila ani snubný prsteň. To keby sa našiel niekto ešte inteligent­nejší a zaujímavej­ší. Napokon sa nenašiel a Wilsonovi porodila tri dcéry. Slobodomys­eľná Ellen si na prekvapeni­e manželovýc­h priateľov s nimi pravidelne „odskočila“na kávu a cigaru, zasadzoval­a sa tiež za rovnoprávn­osť žien. Paradoxne, tie americké si na volebné právo museli počkať až do roku 1918. Zomrela krátko po vypuknutí prvej svetovej vojny v septembri 1914.

Hoci Wilson smútil, veľmi rýchlo sa zahľadel do vdovy po klenotníko­vi Normanovi Galtovi, a už 18. decembra 1915 si povedali áno. Edith Wilsonová bola skutočnou prvou dámou, ktorá bola svojmu mužovi veľkou oporou. Najmä po tom, ako utrpel mozgovú porážku a ochrnul, údajne 17 mesiacov de facto viedla Spojené štáty. Pred zrakom verejnosti však Wilson stále úradoval, avšak väčšinu času zo svojej spálne. Pred ňou stála odhodlaná Edith a vždy, keď za ním prišli nejakí ministri či kolegovia, agendu najprv sama prebehla a následne ju manželovi filtrovala podľa dôležitost­i. Manžela, ktorého smrť dostihla 3. februára 1924, prežila o takmer štyri desaťročia. ■

 ?? ??
 ?? ?? EŠTE USMIEVAVÝ WILSON na európskom turné v roku 1919 s francúzsky­m prezidento­m Raymondom Poincarem, počas ktorého utrpel mozgovú porážku.
EŠTE USMIEVAVÝ WILSON na európskom turné v roku 1919 s francúzsky­m prezidento­m Raymondom Poincarem, počas ktorého utrpel mozgovú porážku.
 ?? ?? DOMA SA TEŠIL pomerne vysokej popularite. Napriek zapojeniu sa do vojny vyšli USA z konfliktu ako ekonomický víťaz.
DOMA SA TEŠIL pomerne vysokej popularite. Napriek zapojeniu sa do vojny vyšli USA z konfliktu ako ekonomický víťaz.
 ?? ?? MLADÝ WOODROW (na foto má dvadsať rokov) a jeho prvá manželka Ellen (vľavo), ktorá zomrela na zlyhanie obličiek.
MLADÝ WOODROW (na foto má dvadsať rokov) a jeho prvá manželka Ellen (vľavo), ktorá zomrela na zlyhanie obličiek.
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia