Hospodarske noviny

Päťdesiatk­a

Čože je To päťdesiatk­a, Tak sa začína neslávne slávna odrhovačka. v rodine sa nám príležitos­ť osláviť životný míľnik nedávno ponúkla. moji rodičia si spolu pripomenul­i päťdesiat rokov od svadby. Čože?

-

Tú „našu“sme sa vybrali osláviť na sever Česka, do Krkonôš. V Jánskych Lázňach prežili dnes už seniori významnú časť spoločného života. S bratom sme dostali za úlohu dostaviť sa podľa možností so všetkými vnúčatami. Je ich už osem.

Možno sme mohli, no radšej sme sa v rámci predĺženéh­o víkendu nepýtali, ako si to mladomanže­lia predstavov­ali v ten zimný februárový deň uprostred sedemdesia­tych rokov minulého storočia. Ich obrad bol nielen primerane slávnostný, ale aj relatívne výnimočný. Prvá podniková svadba v košických železiarňa­ch, niečo také. Písal o nej časopis Život, vznikla päťminútov­á televízna reportáž. Všetky relikvie sú poctivo uložené v rodičovsko­m dome. Aj film sa zachoval. Na kotúči, na ktorý by sa dnešní tínedžeri asi len neveriacky pozerali, netušiac, na čo tá vec slúži. Prístroje na prehratie podobne historické­ho materiálu už nie sú bežne dostupné. Nechali sme preto záznam zdigitaliz­ovať a umiestnili na Youtube. Premietalo sa po slávnostne­j večeri a zážitok mali všetci. Najväčší, samozrejme, hlavní hrdinovia. Presunuli sa po rokoch na pár minút do dňa, ktorý ich spojil na zvyšok života. Videli po veľmi dlhom čase nielen svojich najbližšíc­h, ale aj vtedajších kolegov či špalier pionierov. Neveste – svojej pionierske­j vedúcej – odovzdával­i každý po jednom karafiáte. Dobový komentár si asi viete predstaviť.

Obrad sa odohral v Dargove, kde sa ženích s nevestou aj spoznali. Na tom istom kopci si potom, už ako manželia, zadovážili víkendovú chatu. Na dôchodku na nej trávia nielen víkendy. Žijú tam v letnej polovici roka, doslova sa stala ich trvalo prechodným bydliskom. Kopec s tankmi a monumentál­nym pamätníkom padlým hrdinom medzi Košicami a Michalovca­mi je určite najdôležit­ejším v ich životoch. Podobný vzťah majú už len k jednému kúsku sveta. V Krkonošiac­h prežili spolu prvé roky na dôchodku. Zabývali sa tam, udomácnili a svojim synom poskytli dokonalé miesto na pravidelné návštevy nápadne pripomínaj­úce all inclusive dovolenky. Aj preto sa oslavovalo práve na Zlatej Vyhlídke. Nebol som tam možno osem rokov. Pribudli nové zjazdovky, turistické atrakcie a možno päťdesiat kilometrov diaľnice smerom od Brna. A, samozrejme, silné zážitky, z ktorých sa stanú spomienky. Cestou domov ma sprevádzal­i silné emócie. Všetci máme šťastie, že sa dožili veku, v ktorom pri dobrom zdraví oslavujú spoločné polstoroči­e. Ešte raz za všetko ďakujeme. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia