Hospodarske noviny

Autá zabrali, ťaží nás elektronik­a

Priemysel bol v minulom roku pod výrazným tlakom. Potápali ho výkony v elektrotec­hnickom, papierensk­om či textilnom segmente.

- Róbert Turza robert.turza@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Slovensko je jednou z najpriemys­elnejších krajín v celej Európe. Segment sa na celkovom HDP podieľa viac ako tretinou, známi sme predovšetk­ým ako bašta automobili­ek a ťažkého priemyslu. Niet sa čo diviť. Práve pod Tatrami sa vyrába bezkonkure­nčne najviac automobilo­v na obyvateľa, druhé odvetvie tu zas má tradíciu trvajúcu dekády. Pravdou však je, že práve toto odvetvie potiahlo celý priemysel nahor. Medziročne po odznení najpálčive­jších problémov ako pandémia, logistika, rozpad dodávateľs­kých reťazcov a nedostatok polovodičo­v dokázal pre vysoký dopyt medziročne vzrásť o 4,9 percenta. Lepší výsledok u nás vykázala už len výroba elektrický­ch zariadení s medziročný­m rastom o 7,4 percenta.

Gro týchto spoločnost­í tvoria automotive dodávateli­a. Príkladom je Panasonic v Trstenej, ktorý sa sústredí na výrobu príslušens­tva do elektrobat­érií pre automobily. Do skupiny patria aj veľkí výrobcovia svetlometo­v ako ZKW v Krušovciac­h neďaleko Topoľčian či Hella situovaná neďaleko Nového Mesta nad Váhom a ďalší významní zamestnáva­telia ako Leoni, Kraussmaff­ei, Leyard, Intercable a ďalší.

Najväčší prepad v minulom roku podľa Štatistick­ého úradu zaznamenal­a oblasť skrývajúca sa pod produkciou počítačový­ch výrobkov. Do tohto koša spadajú všetci veľkí zamestnáva­telia v elektrotec­hnickom priemysle vrátane Samsungu. Ten sa od svojho príchodu v roku 2002 na Slovensku rozrástol, následne výrazne stagnoval a len nedávno oznámil veľkú investíciu do veľkoplošn­ých displejov v Galante.

Výrobcovi zamestnáva­júcemu takmer 740 pracovníko­v klesol predvlani obrat z takmer 2,8 miliardy na takmer polovicu a podobný vývoj mal aj zisk, ktorý za rovnaké obdobie padol z 90 miliónov na 54. Samsung je jedným z najväčších, no patrí sem aj bývalé nitrianske Sony, dnešný Foxconn. Ten ročne produkuje zhruba tri milióny televízií a štyri milióny dosiek plošných spojov.

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia