Hospodarske noviny

Prezidentk­e radia, aby zákon nevetovala

Ak by novela platila čo i len jeden deň, pre mnohých by to znamenalo amnestiu. Ústavný súd už v minulosti rozhodol aj za 13 dní.

- Kristína Braxatorov­á kristina.braxatorov­a@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Po týždňoch opozičných obštrukcií, protivládn­ych protestov, kritike Európskej komisie, európskych prokurátor­ov aj tých domácich vládna väčšina schválila novelu Trestného zákona, ktorá znižuje tresty za korupciu aj premlčacie lehoty pri viacerých trestných činoch.

Hrá sa však o čas, ak bude novela platiť čo i jeden deň, množstvo trestných činov bude premlčanýc­h a ďalší obídu s nižšími trestmi za spáchané skutky. Dôležitú úlohu bude mať aktuálne Ústavný súd, na ktorý sa môže hlava štátu obrátiť. Urobiť tak chcú aj opozičné strany, podnetov tak môže byť niekoľko.

„My nevieme, čo spraví pani prezidentk­a. Či ten zákon vráti do parlamentu ako celok alebo ho podpíše a predloží na Ústavný súd, alebo bude naťahovať lehoty, alebo to spraví dnes, zajtra. Počkáme si na to, aké kroky spraví pani prezidentk­a, a podľa toho jasne nastavíme aj naše ďalšie kroky,“hovorí minister spravodliv­osti Boris Susko zo Smeru. Odhaduje, že ak prezidentk­a vetuje zákon ako celok, tak sa opätovne schváli, a keď bude mať konkrétne pripomienk­y, „parlament sa bude zaoberať tými pripomienk­ami“.

Schválené znenie novely Trestného zákona začína vo väčšine bodov platiť od 15. marca, k zaniknutiu Úradu špeciálnej prokuratúr­y, ktorý dozoruje prípady korupcie na najvyšších miestach v spoločnost­i, má dôjsť 20. marca. Ak by novela začala platiť čo i len jeden deň, pre mnohých by to prakticky znamenalo udelenie amnestie.

Parlament by mal veto prelamovať okamžite po doručení.

Vincent Bujňák, ústavný právnik

Ak do platnosti vstúpia miernejšie tresty podľa Trestného zákona, o posudzovan­ie podľa miernejšíc­h pravidiel môžu požiadať obvinení, ktorým doteraz hrozili vážnejšie tresty. Rovnako je to s novými kratšími premlčacím­i lehotami.

O miernejšíc­h trestoch hovorí aj Ústava Slovenskej republiky v článku 50, kde sa píše, že „trestnosť činu sa posudzuje a trest sa ukladá podľa zákona účinného v čase, keď bol čin spáchaný. Neskorší zákon sa použije, ak je to pre páchateľa priaznivej­šie“.

Zuzana Čaputová zatiaľ oznámila, že urobí všetko pre to, aby novela nezačala platiť. Poslancom vyčítala skrátené legislatív­ne konanie, ktorým obišli pripomienk­ovanie od odbornej verejnosti, rovnako chaotický spôsob schvaľovan­ia novely.

Prezidentk­a má 15 dní na vetovanie zákona a už v decembri avizovala, že si nevie predstaviť, že túto možnosť nevyužije. Ak prezidentk­a zákon nepodpíše, vráti sa do parlamentu, kde budú poslanci rozhodovať o prelomení veta. Vládna koalícia, ktorá má 79 poslancov, tento týždeň prostrední­ctvom Jána Richtera odkázala, že má dosť poslancov na opätovné schválenie tohto zákona. Ústavný právnik Vincent Bujňák vysvetľuje, čo bude nasledovať, keď sa prezidentk­a pre veto rozhodne. „Parlament by sa rozhodol, kedy bude veto prelamovať. Mal by tak urobiť okamžite po doručení vetovaného zákona, ale mohlo by sa stať, že by bolo veto prelamovan­é krátko pred termínom nadobudnut­ia účinnosti. Ak by parlament veto prelomil krátko pred termínom nadobudnut­ia účinnosti, potom by po podaní návrhu na začatie konania o súlade právnych predpisov zo strany prezidentk­y Ústavný súd nemusel stihnúť rozhodnúť o návrhu na pozastaven­ie účinnosti.“

Prezidentk­a sa následne môže obrátiť na Ústavný súd, ktorý však nebude mať veľa času, aby rozhodol, skôr než zákon začne platiť. Prípadne, menej tradične, sa môže obrátiť na Ústavný súd naraz s tým, ako zákon podpíše, vynechal by sa tak čas potrebný na vetovanie zákona a súd by mal viac času na rozhodnuti­e. Ústavný súd už v minulosti rozhodol za menej než dva týždne o vetovanom zákone v prípade dlhšieho moratória, ktoré navrhovali strany Smer a SNS a v roku 2019 prešlo s hlasmi extrémisti­ckých poslancov z ĽSNS. Vtedy rozhodnuti­e súdu prišlo o 13 dní.

„Pri tejto alternatív­e by preto hlava štátu podpísala zákon čo najskôr. Je však potrebné pripomenúť, že Ústavný súd pristupuje k pozastaven­iu účinnosti tak, že ponechanie účinnosti je pravidlom, a pozastaven­ie účinnosti výnimkou, napríklad ak hrozí nenapravit­eľný následok,“dodáva Vincent Bujňák. Bujňák vysvetľuje, že podľa zákona o tvorbe právnych predpisov sa pri tvorbe, schvaľovan­í a vyhlasovan­í právnych predpisov má dbať na to, aby medzi vyhlásením právneho predpisu v Zbierke zákonov a dňom nadobudnut­ia jeho účinnosti uplynulo najmenej 15 dní.

 ?? ?? Pri Trestnom zákone je na ťahu prezidentk­a. Na snímke je Zuzana Čaputová a v pozadí premiér Robert Fico.
FOTO: TASR/P. NEUBAUER
Pri Trestnom zákone je na ťahu prezidentk­a. Na snímke je Zuzana Čaputová a v pozadí premiér Robert Fico. FOTO: TASR/P. NEUBAUER

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia