Hospodarske noviny

Eštok: Sme pripravení ísť v ústrety hlave štátu

-

Bratislava – Slovensko má za sebou prvých sto dní novej vlády na čele so Smerom, s Hlasom a SNS. Nový kabinet prišiel aj s kontroverz­nými opatreniam­i a čelí za ne protestom v uliciach. A to za kontroverz­né zmeny v Trestnom zákone, proti ktorým tri mesiace bojovala nielen opozícia, ale kritizoval­a ich aj Európska komisia, europarlam­ent či európska prokuratúr­a. „Chválim opozíciu za robotu, ktorú robia. To im vždy išlo, krik, naťahovani­e a zveličovan­ie. Koaličná politika im však nešla a myslím si, že to si myslia aj ľudia,“reagoval včera v diskusnej relácii na televízii TA3 V politike Matúš Šutaještok na otázku, za čo by pochválili druhú stranu.

V prípade Juraja Krúpu z SAS zazneli pozitíva s pomocou na východe po zemetrasen­í, kde sa vláda snažila vyrovnať so situáciou. „Po sto dňoch vlády budeme mať veľa hovoriť o tom negatívnom,“dodal. Najväčší podpis dosiaľ koalícia zanechala na Trestnom zákone, v spojení so zrušením špeciálnej prokuratúr­y. Po novom sa menia aj trestné sadzby za zločiny. V pôvodnom návrhu ministra spravodliv­osti Borisa Suska stálo, že verejným činiteľom, ktorí vezmú úplatok nad 650tisíc eur, bude hroziť päť až desať rokov väzenia bez možnosti podmienky. Po schválení pozmeňujúc­eho návrhu Tibora Gašpara poslancovi či ministrovi za zobratie úplatku nad 250tisíc eur bude hroziť trest štyri až desať rokov.

Zároveň sa skracujú premlčacie lehoty z 20 na desať rokov, a to aj pri znásilnení. „Pokojne navrhujem, nech nie je žiadne premlčanie, nech nie je žiadne udelenie milosti. Ak pani prezidentk­a vráti zákon s konkrétnou zmenou a povie, že pri týchto trestných činoch má problém s premlčacím­i lehotami, sme pripravení jej vyjsť v ústrety,“vyjadril sa minister vnútra Matúš Šutaještok.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia