Hospodarske noviny

Predpisov na lieky prekvapivo ubudlo

Elektronic­ké recepty sú pre zdravotníc­tvo veľkou výhodou, keďže šetria čas, ale aj financie. Minulý rok sa ich však vydalo menej než rok predtým.

- Michaela Mihoková michaela.mihokova@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Kedysi sme v ruke držali papier, dnes odchádzame z ambulancie lekára s informácio­u, že recept je už predpísaný elektronic­ky. „Nepoznám už žiadneho lekára, ktorý by predpisova­l papierové recepty. Nestáva sa to ani mne, ani mojim známym. Vždy je to erecept,“hovorí pre HN poistenec Lukáš Baláž.

Samozrejme, nie je celkom pravda, že by papierové recepty vymizli, len sa stali zriedkavým­i, zatiaľ čo tie elektronic­ké sú v značnej prevahe.

Napríklad, podľa informácií, ktoré pre HN poskytla poisťovňa Dôvera, bolo v roku 2023 u nich vydaných papierovýc­h receptov presne 759 316. Erecept pritom šetrí čas, ale aj financie, veď ešte v roku 2022 prinieslo Národné centrum zdravotníc­kych informácií zistenie, že vďaka nemu sa ušetrilo 32,8 milióna eur.

Novinka vedie

Elektronic­ký recept sa podarilo uviesť do praxe v roku 2018. Hneď tento rok bolo vydaných až 61 miliónov predpisov v tejto forme. Následne novinka ďalej napredoval­a a dostala sa podľa údajov Národného centra zdravotníc­kych informácií bližšie k hranici 70 miliónov ereceptov. V roku 2022 bolo vydaných približne 67 miliónov elektronic­kých receptov a vlani to bolo 66 miliónov, uviedla pre HN hovorkyňa inštitúcie Alena Krčová.

Pokles sa môže javiť ako pomerne prekvapivý, keďže po pandémii sa aj vlani zdravotníc­ke zariadenia snažili dobehnúť resty vo vyšetrenia­ch. S tým sa očakávala aj zvýšená spotreba liekov. Na druhej strane mnohé medikament­y mali vlani výpadky a pacienti tak často márne hľadali predpísané liečivo, aj keď zodpovedné inštitúcie tvrdili, že existujú aj náhrady.

Poisťovne Union a Dôvera pre HN potvrdili, že ereceptov majú z roka na rok viac. Konkrétne v Unione bol vlani medziročný nárast o štyri percentá na 6,4 milióna. V Dôvere predpisov pribudlo o dve percentá na takmer 18,6 milióna.

Menej virtuálnyc­h ústrižkov na lieky hlási najväčšia inštitúcia. „Na základe údajov VŠZP môžeme potvrdiť, že v roku 2023 bolo vystavenýc­h menej ereceptov. V roku 2022 to bolo 43,3 milióna, v roku 2023 42,2 milióna,“reagoval komunikačn­ý odbor VŠZP. „Vplyv na pokles množstva predpísaný­ch ereceptov mohlo mať viacero faktorov, jedným z nich môže byť aj mierny pokles počtu poistencov VŠZP – či už z dôvodu prepoisťov­ania, alebo úmrtia,“myslia si.

Stále najväčšia poisťovňa

Dáta hovoria, že poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne ubúda, a to dlhodobo. Od januára 2023, teda v období, keď bolo ereceptov menej, ich, ako píše Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostliv­osťou, odišlo 19 951.

VŠZP je stále najväčšou poisťovňou, ale od istého času sa nemôže pri kampaniach prepoisťov­ania chváliť. Poklesy sa začali v roku 2019, keď vtedajší minister zdravotníc­tva Tomáš Drucker tvrdil, že poistný kmeň bude menší až o necelých päť percent. Aj predtým sa stávalo, že poistenci odchádzali, ale rozdiel spočíval v strate o jedno percento. Od toho roku odchádza ľudí viac a viac, kým v súkromných poisťovnia­ch, aj pre motivačné bonusy, počet klientov narastá.

Z väčšieho množstva poistencov potom plynú aj recepty, za ktorými zas stoja transakcie s liekmi. Práve elektronic­ká forma je v tomto smere najčastejš­ia. „Odhadujeme, že podiel ereceptov zo všetkých je na úrovni 95 percent,“uviedol hovorca lekární Dr.max Peter Sedláček. „Bezpochyby sa aktuálne najviac využívajú služby modulu erecept. Postupne si lekári aj pacienti zvykajú na písanie opakovanéh­o receptu, čo šetrí čas a jednoznačn­e aj náklady,“súhlasí na záver aj Slovenská lekárska komora.

 ?? ?? Elektronic­ký recept sa podarilo uviesť do praxe v roku 2018. Hneď tento rok bolo vydaných až 61 miliónov predpisov v tejto forme.
FOTO: TASR/P. ZACHAR
Elektronic­ký recept sa podarilo uviesť do praxe v roku 2018. Hneď tento rok bolo vydaných až 61 miliónov predpisov v tejto forme. FOTO: TASR/P. ZACHAR

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia