Hospodarske noviny

Zahraničné médiá: Fica nezastavil­o nič

- Štefan Chovanec

Bratislava – Zmeny v trestnom práve, ktoré presadila vládna koalícia, dlhší čas vyvolávali takú vlnu nevôle, že vzbudili záujem aj za hranicami Slovenska. Mnohé známe svetové médiá aj preto informoval­i o tom, že kontroverz­ná úprava bola schválená.

„Od polovice marca Slováci budú žiť v štáte, v ktorom za úplatok vo výške státisícov eur bude hroziť rovnaký trest ako za úplatok fľašou alkoholu. Podmienku teraz môžu dostať aj takí mafiáni, ako je Norbert Bödör,“uvádza český portál idnes.cz. Český web Novinky. cz označil novelu za kontroverz­nú.

„Slovenský parlament vo štvrtok večer schválil novelu Trestného zákona, ktorá by mohla zbrzdiť jeho boj proti korupcii a umožniť poslancom vládnej koalície a obvineným spriaznený­m podnikateľ­om vyhnúť sa väzeniu za korupciu,“informuje čitateľov americký portál Politico. Agentúra AP pripomína, že sporná legislatív­a čelila ostrej kritike doma aj v zahraničí. Bloomberg poukazuje na ďalší problemati­cký aspekt, ktorý môže novela priniesť, a to je konflikt s Úniou. „Slovensko provokuje boj s EÚ najnovšou reformou súdnictva,“hlási už z titulku.

„Slovenský euroskepti­cký premiér Robert Fico presadil v parlamente svoj plán na zatvorenie protikorup­čného úradu v krajine napriek pouličným protestom a varovaniam EÚ, že by to podkopalo právny štát,“píše The Financial Times. Nemecký Frankfurte­r Allgemeine Zeitung dianie na Slovensku komentuje slovami, že ani pravidelné demonštrác­ie a ani varovania z Bruselu nedokážu Roberta Fica zastaviť v tom, aby zmenil slovenskú justíciu. Podľa nemeckej ARD sa Fico so svojím kľúčovým projektom ponáhľal.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia