Hospodarske noviny

Majerský má konkurenta, o post šéfa KDH sa uchádza Šimko

- Juraj Búry

Bratislava – Nielen Sasku čakajú voľby nového predsedu. V marci zasadne aj celostrano­vý snem KDH, kde si na základe stanov budú kresťanskí demokrati voliť nového kapitána ich politickej lode.

Naoko pôjde o formálnu záležitosť, ráta sa s tým, že post by si mal udržať Milan Majerský. Avšak z okresov prichádza signál, že to nemusí byť také isté a Majerský má konkurenta. Ide o člena, ktorý dlhodobo volá po zmene politiky strany. O jeho kandidatúr­e na budúci týždeň bude rozhodovať stranícka rada.

Favorit Majerský

Milan Majerský má medzi poslancami za KDH, ale aj v strane podporu. Nikto mu neupiera výsledky, keďže KDH po dvoch volebných obdobiach opäť priviedol do parlamentu, hoci len do opozície. „Iní kandidáti ma v podstate nezaujímaj­ú, mojím favoritom je predseda Majerský,“povedal poslanec Ján

Horecký. Majerského plánuje podporiť i Branislav Škripek či súčasná predsedníč­ka poslanecké­ho klubu Martina Holečková. „Celý poslanecký klub mu vyjadruje podporu. Víťazné družstvo sa nemení,“povedala pre HN. Okrem Majerského však plánuje kandidovať aj bývalý minister vnútra Ivan Šimko.

„Je to naozaj tak. Pochodil som svoj domovský bratislavs­ký okres a ten ma na to nominoval,“vysvetľuje Šimko. Jeho nominácia ani zvolenie zatiaľ nie je isté, najskôr ju musí schváliť stranícka rada, ktorá sa uskutoční 17. februára. Mesiac nato by mal byť snem, kde voľba prebehne. Okrem Šimka sa mal o funkciu údajne uchádzať aj europoslan­ec Ivan Štefanec, ale ten to poprel. „Nie, takúto ambíciu nemám,“reagoval Štefanec.

Návrat ku koreňom

Šimko je presvedčen­ý, že KDH potrebuje zmenu. „Mali by sme sa vrátiť k svojim koreňom, z ktorých KDH vzišlo, v ktorých sa cítime ako doma. Ten pocit domova sa vytratil a treba ho navrátiť,“tvrdí Šimko. Majerského výsledky neupiera, o protikandi­dátovi sa vyjadruje s úctou.

„KDH vzniklo s tým, že chcelo zastrešova­ť všetkých kresťansky a demokratic­ky zmýšľajúci­ch ľudí. Vtedy sme spolupraco­vali aj s liberálmi, dôležitý bol spoločný cieľ demokracie a kooperácie,“pokračuje Šimko. Podľa neho sa toto stratilo a strana je momentálne úzko zameraná len na jednu skupinu ľudí.

„Demokracia je o tom, že sa dá na veci pozerať aj z iného uhla. Teraz sme spokojní, že sme v parlamente, ale neboli sme v ňom dve obdobia. To sa nestalo len tak, to je výsledok kondície, v akej KDH je. Mali by sme sa vrátiť k duchu strany, ale nie otrocky, ale na úrovni toho, kde je v súčasnosti slovenská politika. Nielen na úrovni programu, ale aj na úrovni spolupráce či vnútorného delenia,“dodáva.

Okrem toho sa na rade bude hovoriť aj o tom, ktorého kandidáta KDH podporí v prezidents­kých voľbách. „Dlhodobo hovoríme, že vládna garnitúra by nemala mať všetky tri vedúce funkcie. Peter Pellegrini nezvláda ani riadenie parlamentu, nevieme si ho predstaviť v takej vysokej funkcii,“vyjadrila sa Holečková. Konečné rozhodnuti­e však opäť bude mať snem. Stále však pripomína, že je tu možnosť, že KDH sa nepostaví za nikoho a nechá voľnú ruku voličom.

O podporu KDH sa uchádza aj historik a kandidát na prezidenta Patrik Dubovský. Kresťanskí demokrati mu ju zatiaľ neposkytli. „Aby som to uviedla na pravú mieru, pán Dubovský sa uchádzal o podpisy našich poslancov. Lenže u nás o veciach rozhoduje celorepubl­iková rada a bez jej schválenia sme sa necítili komfortne mu tie podpisy dať,“vysvetľuje Holečková. Dodáva, že Dubovského to však v ich očiach nediskvali­fikuje.

Mojím favoritom je predseda Majerský.

Ján Horecký, poslanec za kdh

 ?? ?? Milan Majerský má medzi poslancami za KDH aj v strane podporu.
FOTO: TASR/V. MIHALIKOVÁ
Milan Majerský má medzi poslancami za KDH aj v strane podporu. FOTO: TASR/V. MIHALIKOVÁ

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia