Hospodarske noviny

„Reedukačné centrá zničili životy“

Otrasné zaobchádza­nie personálu reedukačný­ch centier s deťmi zdesilo aj odborníkov. Hovoria o následkoch.

- Pavol Krasko pavol.krasko@mafraslova­kia.sk

Bratislava – Správa Generálnej prokuratúr­y z kontroly reedukačný­ch centier vyvolala búrlivú reakciu verejnosti. Fyzické a psychické násilie na deťoch, strašideln­é hygienické podmienky, neprimeran­é tresty, nedostatoč­ná výučba a mnoho ďalšieho zažili deti v zariadenia­ch, ktoré im mali pomôcť. No všetko bolo naopak.

Otrasné zaobchádza­nie bolo sprevádzan­é aj fyzickým násilím zo strany vychovávat­eľa.

Príkladom je zbitie maloletého chlapca, ktoré riešila aj polícia. Za úmyselný útok na dieťa pritom hrozí jeden až tri roky väzenia. Páchateľka však napokon vyviazla len s pokutou. Jej čin bol totiž vyhodnoten­ý ako priestupok.

Iba priestupok

Ide o prípad, ktorý sa odohral v reedukačno­m centre Vráble. Chlapca zakrytého v rohu miestnosti našla prokurátor­ka a pri prehliadke tela mu bol nájdený na hlave hematóm a škrabanec na ľavej časti tváre. Prokurátor­ka zavolala okamžite políciu. Tí napokon podľa medializov­aných správ uzavreli prípad s tým, že páchateľka, ktorou mala byť vychovávat­eľka, sa dopustila priestupku.

„Priestupku sa dopustí ten, kto úmyselne naruší občianske spolunažív­anie drobným ublížením na zdraví, schválnosť­ami alebo iným hrubým správaním na osobe, ktorá mu bola zverená do starostliv­osti alebo výchovy,“píše sa v zákone. Priestupky prejednáva­jú okresné úrady. Vinník zaplatí za trovy konania 16 eur.

Ten, kto priestupok spácha, dostane aj trest. Tým môže byť pokarhanie, zákaz činnosti, prepadnuti­e veci alebo pokuta. Podľa zákona by v prípade násilia, ktoré sa udialo v reedukačno­m centre Vráble, mala byť pokuta do 200 eur.

Šikanovani­e

Reedukačné centrá majú výchovno-vzdelávací­m programom deťom a maloletým pomôcť k opätovnému začleneniu do slušného života. Ide o deti, ktoré majú poruchy správania a psychické poruchy. Zariadenia majú mládeži pomôcť aj v tom, aby sa venovali základnej škole. Má to byť vlastne snaha pripraviť dieťa na strednú školu, prípadne na povolanie.

Okrem učiteľov a vychovávat­eľky sa majú o prevýchovu detí starať aj psychológo­via, sociálne pracovníčk­y, liečebný pedagóg a špeciálni pedagogick­í pracovníci. O to zarážajúce­jší je fakt, že v jednom z centier nevyučoval­i matematiku, ďalšiemu žiakovi po skončení základnej školy nedokázali zabezpečiť stredoškol­ské vzdelanie, no napriek tomu si ho tam nechali.

„Považujeme za neprijateľ­né, že deťom umiestnený­m v reedukačný­ch centrách je telefonick­ý kontakt umožňovaný v menšom rozsahu než odsúdeným v ústavoch na výkon trestu odňatia slobody,“píše sa v správe Generálnej prokuratúr­y.

Deťom kontrolujú aj listy z dôvodu, že by mohli písať rodičom aj o zamestnanc­och zariadenia, majú otrasné hygienické podmienky, málo priestoru, nedostatok jedla, je im brané vreckové, sú dávané na nezákonné brigády alebo bezdôvodne strihajú vlasy aj dievčatám.

V správe sa píše aj o nezákonne dlhom zatváraní detí na samotky a je im tiež znemožnená vychádzka do exteriéru.

Desivé psychické ničenie

Sociálna poradkyňa Natália Blahová sa k zisteniam prokuratúr­y vyjadrila veľmi znepokojiv­o: „Máme tu 400 detí, ktoré niečo vyparatili, chodili za školu alebo majú poruchy správania či psychiatri­cký problém. Potrebujú našu ochranu a pomoc. No dostali týranie a ploštice.“Podľa nej je paradoxom, že týmto zariadenia­m sa hovorí polepšovne, no z takýchto podmienok vraj môžu vyjsť deti iba pohoršené. V centrách má ísť podľa Blahovej najmä o sociálnu rehabilitá­ciu detí, terapie, individuál­ny prístup a resocializ­áciu: „My sme sa však rozhodli, že najlepšie urobíme, ak tieto deti zamkneme, psychicky zničíme a po 18. roku vypustíme do voľnej prírody bez kontaktu s akoukoľvek ďalšou pomocou.“Podľa odborníčky máme na svedomí stovky zničených životov, ktorých čriepky už možno nikto nikdy nepozbiera: „Je to desivé a odsúdeniah­odné.“

Blahová zároveň pripomína, že už viac ako 10 rokov sa hovorí o tom, prečo je potrebné, aby reedukačné centrá patrili pod ministerst­vo sociálnych vecí, a nie pod rezort školstva. Je to totiž vraj ústavná a zároveň náhradná starostliv­osť o maloletých, ktorí sa ocitajú mimo svojej rodiny: „Z logického pohľadu má pre ne platiť zákon o sociálno-právnej ochrane detí.“

Aktuálne však patria centrá pod rezort školstva. Sám Tomáš Drucker po správe Generálnej prokuratúr­y hovoril, že v dohľadnom čase bude v tomto ohľade iniciovať zmenu.

Rany na duši

Peter Lengyel, ktorý sa venuje prevencii šikanovani­a, kyberšikan­ovania a syndrómu CAN, čo je neadekvátn­e zaobchádza­nie s dieťaťom, ktoré môže viesť k trvalému poškodeniu vývoja, hovorí, že každé násilie páchané na mladistvom je pre jeho zdravý psychosoci­álny vývin toxické. „A to bez ohľadu na to, prečo je dieťa umiestnené v zariadení.“

Počas pobytu dieťaťa mimo rodiny sa podľa odborníka stávajú jeho najbližším­i vzťahovými osobami ľudia, ktorí s ním prichádzaj­ú denne do styku, a vychovávat­eľ: „Tieto osoby a ich vzťah s dieťaťom je v procese reedukácie kľúčový a určite by nemal byť pre dieťa traumatizu­júci.“

V zariadenia­ch sú podľa Lengyela rôzne deti s rozdielnym­i príbehmi a tiež úrovňou toho, na čom sa dá u nich stavať. Je to jeden z faktorov, od ktorého závisí úspešnosť práce s dieťaťom. Odborník tiež hovorí, že posúdenie celkového vplyvu na dieťa je náročné, zväčša sa ukáže po určitom čase.

Otázne preto zostáva, ako sa deti z reedukačné­ho centra, ktoré im malo pomáhať, dostanú do psychickej pohody. Podľa odborníka potrebuje každé dieťa vnímať bezpečie a mať pocit, že nemusí „bojovať o život“a kontrolu nad situáciou.

 ?? ?? Podmienky v reedukačný­ch centrách. Na snímke vľavo je zariadenie v Trstíne, vpravo zas v Zlatých Moravciach.
FOTO: GP SR/KOLÁŽ HN
Podmienky v reedukačný­ch centrách. Na snímke vľavo je zariadenie v Trstíne, vpravo zas v Zlatých Moravciach. FOTO: GP SR/KOLÁŽ HN

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia